Kultura Vizuelna Umetnost

Događaji koji su obeležili svet umetnosti u 2020.

MediaSfera

 

 

U godini za nama, za koju se čini da je trajala mnogo duže od 12 meseci, bilo je uzbudljivih dešavanja i u svetu umetnosti, a onlajn časopis “Art njuz” pobrojao je neke od najvažnijih umetničkih događaja u 2020. godini.
U vrh tih događaja ovaj časopis stavlja, citirajući Mostafa Vazirija, generalnog sekretara egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, kao “najveće otkriće 2020. godine”, kada su arheolozi u novembru otkrili više od 100 obojenih kovčega u nekropoli u Sakari, južno od Kaira.

Kovčezi, koji su pronađeni zapečaćeni i netaknuti, otkriveni su sa pogrebnim maskama, kanopskim vazama i statuama i najverovatnije potiču iz kasnog i ptolemejskog razdoblja Egipta (664-30 p. n. e.).

Otkriće će biti podeljeno između četiri egipatska muzeja, uključujući Muzej nove administrativne prestonice, koji bi trebalo da bude otvoren u narednim nedeljama. Ovom otkriću prethodio je pronalazak 59 kovčega mesec dana ranije, a biće ih još, prema Haledu el Enaniju, egipatskom ministru turizma i starina.

U martu, navodi dalje “Art njuz”, iz Muzeja “Singer Laren” u Holandiji ukradena je slika Vinsenta van Goga iz 1884. godine pod nazivom “Županijska bašta u Nunenu”, dok je ustanova bila privremeno zatvorena u sklopu blokade zbog pandemije.

Video-snimci su kasnije pokazali da su lopovi čekićem provalili kroz staklena vrata muzeja, umetničko delo još uvek nije pronađeno.

Iako nijedna krađa iz doba kovida nije bila toliko važna kao ova u “Singer Larenu”, drugi muzeji suočili su se takođe sa vandalizmom zbog oslabljene bezbednosti dok su muzeji bili zatvoreni.

Vinsent van Gog Županijska bašta u Nunenu

Osnivač i izvršni direktor “Amazona” Džef Bezos, koji se navodno može pohvaliti neto vrednošću od 188 milijardi dolara, ušao je u vrh ešelona na umetničkom tržištu kada je u februaru objavljen kao kupac slike Eda RušaPovređivanje reči radio # 2“ prodate za 52,5 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristi u novembru 2019. Iste sezone, Bezos je platio 18,5 miliona za sliku “Vinjeta 19Kerija Džejmsa Maršala u Sotebiju, čija je početna cena bila procenjena na 7,5 miliona dolara, nakon čega je Bezosova neto vrednost porasla je za 49 procenata sa 126 milijardi dolara u februaru 2020.

“Art njuz” podseća i da su pre nego što je pandemija korona virusa prisilila umetničke institucije i sajmove širom Sjedinjenih Država, Evrope, Južne Amerike i drugih lokacija na zatvaranja ili odlaganja, muzeji u Kini i Hongkongu već zatvorili svoja vrata za javnost.

U januaru su institucije poput Nacionalnog umetničkog muzeja Kine u Pekingu, Guangdong muzeja umetnosti u Guangdžouu, Muzeja umetnosti Union u Vuhanu, UCCA Centra za savremenu umetnost (koji ima nekoliko lokacija širom Kine) i javni muzeji u Hongkongu zatvoreni kako bi se ublažilo širenje kovid 19. Ta rana zatvaranja nagovestila su produženi poremećaj funkcionisanja koji se duboko osetio u Kini – i mnogo dalje – u narednim mesecima.

Nakon otkazivanja prodaje uživo, otpuštanja i finansijskog pada u vrhunskim aukcijskim kućama, Kristi i Sadebi bili su prisiljeni da brzo prekonfigurišu svoje tradicionalne aukcije, a rezultat je bila neka vrsta blokbaster aukcije: večernje prodaje u više kategorija koje se prenose uživo, kombinujući nadmetanje iz više gradova, sa desetinama hiljada gledalaca širom sveta. Sodebi je prvi testirao novi format sa petosatnom večernjom rasprodajom 29. juna.

Godinu koja je na izmaku obeležila su i rušenje, uklanjanje i rekontekstualizacija spomenika, pa su tako, navodi časopis, usred svetskih demonstracija protiv policijske brutalnosti i rasizma, rušeni i spomenici navodno rasističkim istorijskim ličnostima u gradovima od Šarlotsvila u Virdžiniji do Johanesburga u Južnoj Africi.

U nekim gradovima su zvaničnici sami sklanjali spomenike, a u drugim slučajevima demonstranti su uzeli stvar u svoje ruke i skrnavili i rušili spomenike.

Spomenik Edvardu Kolstonu

U Bristolu, u Engleskoj, demonstranti su srušili spomenik Edvardu Kolstonu, trgovcu i trgovcu robljem iz 17. veka, na kraju ga bacivši u obližnju reku Avon, odakle su ga kasnije izvadile lokalne vlasti.

Kao jedan od događaja koji je u svetu umetnosti obeležio 2020. “Art njuz” navodi ideju britanskog arhitekte Dejvid Adjaje za novi muzej u Benin Sitiju u Nigeriji.

Iako je još uvek u fazi predloga, Edo muzej zapadnoafričke umetnosti mogao bi postati i više nego prigodan dom za beninsku bronzu i druge predmete opljačkane ili premeštene širom sveta sumnjivim sredstvima.
Kada su planovi postali javni u novembru, ovaj muzej je zamišljen kao dom “renesanse afričke kulture”, koji “prvo mora biti za zajednicu, a zatim međnarodna atrakcija”, prenosi “Art njuz”.Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .