Kolumne Lepa strana sveta

Milica Cincar-Popović: Postom protiv korone

MediaSfera

 

 

Piše: Milica Cincar-Popović

Foto: Pixabay

 

 

Dok su moji roditelji, kad sam bila dete, gledali „Dnevnik“, ja sam gledala njih. Još od tog vremena, primećujem jednu ljudsku osobinu koja mi je vrlo zagonetna, a razbukti se čim nekoj socijalnoj grupi peti zajednička opasnost. Nazvala sam je „Zakon inercije sluge“.
Ta osobina se sastoji u tome što svaki pojedinac ugrožene grupe svoju pažnju radije, spontano, usmerava ka rešenjima koja su mu daleko i ne može da ih primeni, dok od onih koja su mu dostupna okreće glavu.

Bila sam ubeđena da će epidemija naglo jenjavati od prvog dana Božićnog posta. Kao što vidimo, to se ne dešava, ali ne zato što sam pogrešno razmišljala, već zato što se posta pridržava mali broj ljudi. Zašto sam tako mislila? Pa, zato što i vrapci na gtani znaju da se kod svake prehlade prvo primeni ishrana čorbama od povrća i ceđenim sokovima. Čorba od povrća koja se dugo krčkala, bogata je mineralima, dok  su ceđeni sokovi puni vitamina i enzima, baš u onom obliku u kome ih naš organizam upotrebljava.

Međutim, šta primećukem? Moji prijatelji pomno prate otktića vezana za koronu na svetskoj medicinskoj sceni, saznanja o lekovima koje sigurno neće primeniti jer ne postoje na našem tržištu; i da postoje, nema lekara koji može da odredi terapiju tim preparatima i vodi je. Vrlo je dinamična borba protiv korone u svetu ideja, ali praktično, čovek je i dalje u poziciji nepomične ovce za klanje usred centrifuge.

Ne pada mi na kraj pameti da tvrdim kako postoje životni izbori koji daju imunitet na koronu, jer se očigledno razboljevaju svi, bez obzira da li nas ugrožavaju virusi, ili toksini, tj. zagađenje. Ono što tvrdim i sa čime se slažu i narodna i oficijelna medicina, i što je dobro poznato svakome, jeste da lagana a kvalitetna ishrana i maksimalna higijena pomažu da se brže i lakše izađe iz svake bolesti. U praktičnom smislu, veza zeleni je mnogo korisnija od najnovijih naučnih otkrića izraelskih lekara.

Da se vratim na post. Postiti ne znači zameniti pljeskavicu žu-žuom i čipsom, već povrćem i voćem osnažiti i pročistiti creva, a samim tim i krv, a samim tim i ceo organizam. Čula sam da se mnogi plaše otrova kojim su biljke prskane. Pa, potopite ih, pobogu, u zeolit pre pripreme! Za nekih 30 min kašilica zeolita razmućena u vodi u kojoj je povrće ili voće, povući će hemikalije iz biljaka u vodu. Odstojalo povrće izvadite, operete pood mlazom čiste vode i pripremate.

Hemikaliije kojima se biljke zaprašuju protiv štetočina zaista jesu otrovne. Kao i svi otrovi, prvo se talože u jetri, truju ceo organizam, doprinose stvaranju kamenja i holesterola. Međutim, mogu se očistiti, čak i iz zagađenog tela, a kamoli pre upotrebe. Može da se kupi i organsko. Čula sam nebrojeno puta priču kako je organska hrana prevara, i to isključivo od ljudi koji je nikad nisu ni probali. Razlika u ukusu i mirisu npr. luka iz celofana i onog iz organskog uzgoja preseca svaku diskusiju.

Sve u svemu, šta se dešava kad pojedemo gomilu voća i povrća?

Minerali, vitamini i enzimi iz sokova ne moraju da se vare, već pravo iz creva, kroz krv, odu gde treba. Za to vreme, uneta nesvarljiva vlakna vam čiste creva. Šta se dešava kad pojedemo meso ili mleko i mlečne proizvode? Napunite creva sadržajem za koji nipošto neću reći da je beskorisan, ali koji tu dugo truli, dok organizam proizvodi kiselinu da bi ga razgradio. Umesto da koristi energiju koju proizvodi za odbranu od bolesti, koristi je za varenje.

Prosta matematika je jasna – od toga šta jedete, zavisi koliko će organizam imati snage za borbu protiv bolesti. Kada telo posustane u proizvodnji energije, posustaje i varenje; truljenje u crevima traje predugo i to što ste pojeli vas više ne hrani, već truje. Hrani samo parazite kojima u toj truleži bude baš fino.

Postoji i ona čuvena priča o lekovitosti pileće supe. Znate li da se u originalnom receptu u lonac ni ne stavlja pile, već što matorija kokoška, po mogućstvu, petao. To se 5-6 sati krčka na tihoj vatri. Poznati dr Todor Jovanović je govorio da mlado meso nije za jelo, već isključivo staro i u malim količinama. Dobro.

A sad, da vas pitam nešto: jeste li ikad videli farmu pilića? Jeste li ikad videli čime se te životinje hrane i kakvin se lekovima kljukaju, da se ne bi razboleli tokom svog kratkotrajnnog života? Ne da iz dugotrajnog krčkanja mesa i kostiju natopljenih antibioticima i hormonima rasta ništa dobro ne može da se dobije, nego je to čist otrov. Slobodno ga pijte, ako želite da pomognete korona virusu; ni on nije svemoguč, pomoć mu dobro dođe.

Božićni post čisti i osnažuje telo, da lakše podnese zimske krkanlluke koji slede, ali i da se bori sa bolestima. Baš kao i redovno tuširanje, ili provetravanje kuće. Za razliku od kubanskih lekova na bazi egzotičnog bilja ili japanske nano-tehnologije, pravilan post vam je dostupan i dokazano koristan. A kako se pravilno sprovodi – o tome je već Mediasfera pisala, pročitajte: LINK
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .