Lifestyle

EU: Rasipanje para i korupcija glavna briga građana štedljivih članica

MediaSfera

 

 

 

Način na koji EU troši novac i sumnje oko toga ko ga dobija mnogo više od stvarog obima potrošnje brinu građane „fiskalno konzervativnih“ članica, pokazalo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR).

Prema istraživanju tog tink tenka sa sedištem u Berlinu, više od tri četvrtine ispitanika iz tzv. štedljivih zemalja – Austrije, Danske, Finske, Holandije i Švedske, odbacuje ideju da „EU troši previše novca“.Istovremeno je udeo onih koji se ne slažu da je obim budžeta EU preveliki još veći u Francuskoj (83%) i Poljskoj (90%), još dve zemlje u kojima je rađeno istraživanje.

Građani Nemačke, koja je takođe obuhvaćena istraživanjem, najveći su skeptici kada je reč o veličini potrošnje EU pri čemu se 26% složilo da Unija troši previše, preneo je EURACTIV.com.

Rasipanje novca i korupcija glavne su bojazni kod EU finansiranja i gotovo polovina ispitanih u Austriji, kao i po 38% u Danskoj i Holandiji, kao problem označava rizik od korupcije.

Bojazni od korupcije i „traćenja“ novca dele i građani koji nisu iz „štedljivh“ zemalja i to je problem za 37% Nemaca, 33% Francuza i 30% Poljaka.

Nisu oduševljeni paketom za oporavak

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici iz „štedljivih“ zemalja nisu oduševljeni paketom za oporavak od 750 milijardi evra koji će se finansirati sa tržišta.

U Finskoj polovina ispitanih negativno reaguje na taj paket i zabrinuta je zbog njega. Takav stav deli po 43% ispitanika u Holandiji i Austriji.

Ipak, trećina obuhvaćenih istraživanjem izražava optimizam i ima pozitivno mišljenje o paketu u svim „štedljivim“ zemljama osim Holandije, gde je procenat takvih nešto manji.

Više od trećine građana u svim zemljama obuhvaćenih istraživanjem veruje da je uticaj njihove zemlje u EU opao u poslednje dve, tri godine, osim u Nemačkoj gde 39% misli da je porastao a 35% suprotno.

U Finskoj 45% ispitanika misli da je njihova zemlja izgubila moć, u Švedskoj 48 a u Holandiji 43%.

„Nema sumnje da glasači iz ‘štedljivih’ članica ne gledaju na paket za oporavak kao na idealan“ ali „oni shvataju da je u orgranizaciji sa 27 zemalja potreban kompromis i da koristi od članstva u EU nadmašuju troškove“.

Prema istraživanju, građani „cene doprinos EU u nekim oblastima – od jačanja jedinstvenog tržišta i vladavine prava, do saradnje u oblasti bezbednosti i borbe protiv terorizma ili zaštiti njihovih zemalja od rata i sukoba, što ukazuje da žele više Evrope“.

„Institucije EU će dobro uraditi ako uključe te oblasti u svoje agende i svoju komunikaciju narednih godina“, zaključuje se.

Istraživanje je obuhvatilo po oko 1.000 ispitanika u svakoj zemlji a obavljeno je u drugoj polovini oktobra.

Izvor: EURACTIV.com
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .