Vruće teme

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

MediaSfera

 

 

 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se širom sveta.U svetu se ovaj dan obeležava narandžastom bojom, a ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ustanovljen je 1981. godine na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti.

Ujedinjene nacije su 1999. godine Rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ženska ljudska prava su neodvojivi deo univerzalnih ljudskih prava i u skladu sa svim međunarodnim dokumentima ta prava moraju da budu garantovana, poštovana i zaštićena. Vrlo je bitno da se diskriminacija žena kao i nasilje nad ženama prepozna i spreči.

Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel, Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Sestre-Mirabal-1.jpg

Sestre Mirabal

Sestre Mirabal simbol su nacionalnog i feminističkog otpora Dominikanske republike. Patria, Minerva i Maria Teresa bile su političke aktivistkinje i simbol otpora prema režimu tadašnjeg vladara Truhilja.

Delovale su pod imenom imenom „Las Mariposas“ što u prevodu znači Leptiri, a zbog svoje borbe za demokratiju i revolucionarnih aktivnosti, hapšene su nekoliko puta, zajedno sa svojim muževima.

Na putu ka muškom zatvoru, 25. novembra 1960. godine, kada su išle u posetu svojim muževima, tajna policija Truhilja likvidirala je ove hrabre sestre, da bi njihova tela polomljenih kostiju i sa vidnim tragovima davljenja, bila pronađena u džipu gurnutom sa puta da izgleda kao nesrećni slučaj.

Ovo stravično nedelo izazvalo je šok i bes među narodom, što je dovelo do stvaranja i jačanja pokreta protiv Truhiljovog režima, a 30. maja naredne godine, na njega je izvršen atentat, i vrlo brzo dolazi do pada njegovog režima.

Četvrta sestra Mirabal, Belgica Adela poznata kao Dedé, nadživjela je sestre. Iako, za razliku od njih, nije imala važnu ulogu u pokretu otpora, Dedé je ostatak života provela brinući se za njihovu decu i očuvanje ostavštine sestara Mirabal. Umrla je 2014. od komplikacija usled  plućne bolesti.

U Dominikanskoj Republici, sestre Mirabal smatraju se nacionalnim mučenicama. Njihova lica nalaze se na poštanskim markicama i novčanicama.

Kuća u kojoj su sestre Mirabal živele deset meseci pre njihove smrti, sada je pretvorena u muzej.

Kampanja-Tice-me-se-jpg

Šta spada pod fizičko nasilje, a šta pod psihičko?

Fizičko nasilje podrazumeva razne oblike fizičkog napada, od čupanja za kosu, davljenja, fizičkih udaraca, pa sve do napada raznim oruđem, oružjem i mučenja.

Psihičko nasilje je podjednako strašno, ali i opasno kao i fizičko. Psihičko nasilje se ispoljava preko verbalnih napada na ženu, pretnji, zastrašivanja, omalovažavanja, ograničavanja slobode govora i kretanja.

Najčešći počinioci nasilja su sadašnji ili bivši partneri, mada se dešava da počinioci budu i drugi članovi porodice, otac, majka, brat, ali i drugi.

Kampanja „Tiče me se“

Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji je po drugi put pokrenuo kampanju „Tiče me se“, koji za cilj ima stvaranje društva koje neće tolerisati nasilje nad ženama.

Oni su podsetili da je to nasilje ozbiljan problem u Srbiji, i da skoro svakih sedam do 10 dana jedna žena bude ubijena u nasilju u porodici.

„Žene ne govore o tom nasilju i ostaju u odnosu sa takvom osobom jer strepe za sopstvenu i bezbednost dece, takođe, na to utiče i ekonomska zavisnost od partnera, ili strah od osude društva“, rekli su iz UNDP-a. Naveli su i da trenutne mere za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa predstavljaju „dodatnu prepreku“ da žene prijave nasilje i potraže pomoć.

Kako prijaviti nasilje

Iz UNDP-a su kazali da nasilje u porodici ne treba da se shvata ako privatni problem, jer „nasilnici“ to mogu da shvate kao potvrdu za to što čine. Dodali su da nasilje u porodici ne utiče samo na žene, već i na njihovu decu, širu porodicu, i na celu zajednicu, „tiče se svih nas“.

U cilju da pomogne građankama Srbije da prepoznaju nasilje u porodici, UNDP je pripremio informativni poster, koji sadrži najvažnije informacije o problemu nasilja prema ženama i načinima da se nasilje prijavi i tako obezbedi pomoć i ženama i njihovim porodicama.

Oni su ukazali da je nasilje u porodici krivično delo i da svako ko sumnja da se takvo nasilje dešava u njihovoj porodici, to treba da prijavi anonimnim i besplatnim pozivom policiji na 192, dok je za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .