Vruće teme

Nove mere danas sutpile na snagu: šta se zatvara u 18 sati

MediaSfera

 

 

 

Od danas pa u narednih 10 dana na snazi su nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa.
Uredbom Vlade Srbije radno vreme i to do 18 časova skraćeno je restoranima, kafićima, barovima, klubovima, trgovinskim centrima, kao i pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture i priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Iz ove mere su izuzete apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane i koji mogu da rade 24 časa.

Izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 čas.

Međutim, prema tumačenju Gradskog štaba Beograda, sve prodavnice koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera i mnogobrojnih zanatlija u naseljima, moći će da rade, kao i po prethodnoj odluci, do 21 časa.

Otvoreni će ostati  i supermarketi u tržnim centrima. Kupci će, kako su naveli iz Gradske uprave,  i u njima moći da se snabdeju, ali će morati da bude organizovano tako da posetioci ne mogu da idu dalje po tržnom centru, nego da odu samo do prodavnice i nazad.

Pošte i banke, koje se ne nalaze u  tržnim centrima moći će da rade i posle 18 sati, najviše  do 21 čas.

Prema tumačenju predstavnika Gradske uprave, skraćenje radnog vremena se ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru smatraju poprilično rizično.

Međutim, kako portal Nova. rs saznaje, pojedine teretane su dobile obaveštanja da bi trebalo da rade skraćeno do 18 časova.

Pored skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, merama Vlade je propisano i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom  prostoru, kao i na otvorenom i to u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Na sednici gradskog Kriznog štaba dogovoreno je da 15 patrola komunalne milicije obilazi mesta gde su najveće gužve.

Obavezna zaštita

Jedna od mera je i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabrana okupljanja više od 5 osoba

Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi.

Rad od kuće

Iako se ranije o ovome malo govorilo, jedna od novih mera je omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Pojačana kontrola u prevozu

Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila još jedna je nova mera.

Gradski saobraćaj neće biti obustavljen, a produžava se vreme takozvanog špica kada će biti povećan broj vozila, odlučio je beogradski Krizni štab.

Kako prenosi Blic, umesto dosadašnjeg špica koji je trajao od 15 do 17 časova, kada je uključivan maksimalan broj vozila, ubuduće će biti produžen i trajaće od 15 do 20 časova.

Inače, od danas će u Beogradu od 17 do 20 časova na linijama javnog gradskog prevoza biti uključeno dodatnih 236 vozila, čime će na ulicama biti angažovan maksimalan broj autobusa – 1.641.

Navodi koji su se pojavljivali u javnosti poput – da autobus ako u njemu bude preko 50 odsto popunjenosti, neće stati na stanici – nisu osnovani, navode za Blic u Gradu

Izvor: Nova.rs/Kurir.rs/Tanjug, Blic/MediaSfera
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .