Kultura Kulturna baština

Nova arheološka istraživanja o Nazaretu: Da li je pronađena kuća u kojoj je Isus odrastao

mediasfera-Nazaret-arheoloska-istrazivanja-3.jpg

MediaSfera

 

 

Veoma značajna nedavna arheološka otkrića na tlu Izraela bacila su novo svetlo na versko i političko okruženje u kome je odrastao Isus Hrist, a koje je, izgleda, imalo veliki uticaj na njegovo učenje.
Novi nalazi iz poslednjeg istraživanja sugerišu da je Nazaret, u kome je po hrišćanskom predanju, odrastao Isus Hristos, bio mnog naseljeniji nego što se ranije pretpostavljalo. Dominirali su religijski konzervativizam i naglašeno anti-rimsko raspoloženje, navodi Indipendent.

Ovo istraživanje su sproveli britanski arheolozi, pod rukovodstvom dr Kena Darka sa Univerziteta u Redingu. Oni navode da je postojala značajna razlika u pogledu poštovanja verskih pravila kod Jevreja koji su živeli u Nazaretu, u odnosu na sunarodnike iz susednog grada Seforisa.

mediasfera-nazaret-istrazivanja-2.jpg
Nazaret nije bio mali grad kako se do skora verovalo

Analiza arheoloških ostataka

Dedaljna analiza arheoloških ostataka iz Nazareta otkriva da u oni isključivo koristili keramičke posude i ostale materijale koji se po jevrejskim ritualnim propisima smatraju „čistim“, dok su, izgleda, u susednom Seforisu mnogo manje obraćali pažnju na ova pravila.

Pored toga, ispitivanje zemljišta između ova dva grada, otkriva i da su drevni stanovnici Nazareta, takođe iz verskih razloga, strogo poštovali zabranu korišćenja ljudskog izmeta za đubrenje zemljišta, za razliku od njihovih suseda, udaljenih manje od deset kilometara.

Inače je poznato da su stanovnici Seforisa, uključujući i jevrejsko stanovništvo, bili pod jakim uticajem grčke i rimske kulture. Nasuprot njima, novi dokazi jasno pokazuju da su Nazarećani bili mnogo rigorozniji u poštovanju verskih propisa.

Čini se da je to područje bilo i veoma aktivno uključeno u borbu protiv Rimskog carstva. Zna se da je na ovom području, negde u 4. veku pre nove ere, izbila pobuna i da su ustanici napali vojno skladište i vladinu riznicu u Seforisu.

Mreža podzemnih skloništa

mediasfera-nazaret-istrazivanja-knjiga-profesora-Kena-Darka.jpg
Knjiga profesora Kena Darka

Arheološka iskopavanja su pokazala da su u samom Nazaretu, negde sredinom 1. veka nove ere, pobunjenici izgradili čitavu mrežu podzemnih skloništa i tunela ispod grada – dovoljno velikih da se u njih skloni najmanje sto ljudi.

Ortodoksni Jevreji doživljavali su rimski i grčki uticaj kao ozbiljnu pretnju njihovoj veri, a poslednji arheološki nalazi govore da je Nazaret nastanjivalo skoro 1.000 stanovnika.

„Naše novo istraživanje je preobrazilo arheološko poznavanje Nazareta iz rimskog doba“, istakao je rukovodilac projekta, Ken Dark koji je rezultate istraživanja upravo objavio u knjizi Rimski period i vizantijski Nazaret i njegovo zaleđe.

Značajno versko mesto

Novonastala slika Nazareta iz rimskog perioda kao mesta veoma značajnog u verskom pogledu, međutim, nije obeležena samo pojavom njegovog najpoznatijeg sina – Isusa, već i činjenicom da je sredinom prvog ili drugog veka izabran i za službenu rezidenciju jednog od velikih sveštenika tada uništenog Hrama u Jerusalimu, kada su svih 24 jevrejskih verskih vođa odvedena u egzil u Galileju.

Ovo arheološko istraživanje Nazareta pomoći će istoričarima da mnogo bolje razumeju način na koji je grad u kome je Isus odrastao pomogao u oblikovanju njegovih religijskih pogleda. U Jevanđelju po Marku i Luki se pominje da Isusovo učenje nije bilo dobro prihvaćeno u Nazaretu, što je verovatno bio jedan od razloga da ga napusti, piše RTS.

Kuću u kojoj je možda živeo Isus Hrist

Ne postoji nikakav istorijski dokaz gde se tačno nalazi Isusova kuća u Nazarethu, ali profesor Ken Dark veruje da bi to mogla biti kuća koju on proučava već 14 godina. Ta lokacija nije otkrivena sada, za nju se zna još od 19. veka, a ruševine kuće nalaze se odmah ispod samostana sestara Nazarećanki, u centru grada, u blizini  crkve Blagovesti, mesta gde je, prema verovanju hrišćana, arhangel Gavrilo obavestio Mariju da će dobiti dete. Samostan je izgrađen 1857. godine iz zahvalnosti meštana prema časnim sestrama koje su pomagale gradu.

Da se radi upravo  kući u kojoj je Isus odrastao sa Marijom i Josifom veruje se od najmanje 380. godine, no naučna potvrda uvek je izostajala. Upravo je značenje te građevine razlog što su iznad nje građene crkve, pa i samostan, no s vremenom su je te građevine i potisnule iz vida, pa tako i iz istorije.

Građevina u kojoj je navodno živio Isus datira iz prvog veka nove ere i, kako kaže profesor Ken Dark, čini se kao „tipična porodična kuća iz tog vremena“. Kuća je napravlјena od cigle i maltera, delimično uklesana u vapnenačke obronke, a verovatno je delo samog Josifa. Kuća je imala dvorište, spavaću sobu, ostavu i terasu. Profesor Dark pronašao je i nove delove kuće, jednu veliku i jednu manju sobu na spratu povezanom isklesanim stepeništem.

Ulaz u kuću iz 1. veka, koja se nalazi ispod manastira sestara iz Nazareta u Nazaretu, u Izraelu, za koju arheolog, profesor Ken Dark, veruje da je dom iz detinjstva Isusa Hrista. / Foto: K. R. Dark

„U kući nema ničeg neobičnog. Nije siromašna, ali nema ni traga velikog bogatstva. Sasvim je obična. Ako je ovo Isusovo okruženje iz detinjstva, nema razloga verovati da je odrastao u bilo čemu osim u vrlo tipičnoj galilejskoj seoskoj kući svog vremena“, rekao je Dark za CBS News.

Otkopana je 1880-ih godina pa su sestre iz samostana iznad nje nastavile s istraživanjima sve do 1930-ih godina tražeći dokaz da je to upravo Isusova kuća.Projekat je pokrenula nadređena sestra Mere Giraud, što je jedan od prvih primjera arheološkog projekta u režiji žene.

Fotografija kuće iz 1. veka u kojoj arheolog Ken Dark veruje da je Isus Hristos verovatno živeo kao dečak, na kojoj se vidi jedan od njenih zidova isečenih u stenama / Foto: K.R. DARK

Dokaz, međutim, nije pronađen. Ni drugo istraživanje jednog jezuitskog sveštenika koje je trajalo od 1936. pa do 1964. takođe nije dalo rezultate, a ovo najnovije istraživanje profesor Dark započeo je 2006. godine. Analize su pokazale kako se zaista radi o građevini napravlјenoj u 1. veku, a za Josifa se u Novom zavetu navodi kako je znao da gradi i kuće.

– Pet godina intenzivnog istraživanja donelo je nova saznanja o kući iz 1. veka kao i  o crkvama iz 4. i 5. veka, iznad nje. Postalo je jasno da je onaj ko je gradio ovu kuću vrlo dobro poznavao obradu kamena. I to je u skladu s onim što bismo očekivali od nekoga poput Josifa za kojeg se često koristi naziv „tekton“, što se prevodi kao „stolar“ ili „tesar“, ali bi tačniji prevod bio „graditelј“ – rekao je profesor Dark.

Ono što je posebno zainteresovalo britanskog arheologa jesu crkve izgrađene iznad kuće. Jedna je iz 4, a druga, veća, iz 5. veka. Napravlјene su tako da štite kuću iz 1. veka. Po svemu se može zaklјučiti kako je ta građevina bila mesto posebnog poštovanja, a ako je nešto posebno poštovano u Nazaretu, teško je setiti se nečega drugog osim mesta direktno povezanog s Isusom.

U kući nigde nema natpisa koji kaže „ovde je živeo Isus“, ali nalazila se ispod vizantijske crkve od petog do sedmog veka. Profesor smatra da je to gotovo sigurno ona crkva koju je hodočasnik opisao 380-ih godina, poznata kao Crkva ishrane ili odgoja Krista, a ime joj proizilazi iz ideje da je sagrađena nad kriptom u kojoj se nalazio dom mladog proroka.

Ulaz u pećinsku crkvu iz 4. veka na lokalitetu Sestara iz Nazareta u Izraelu. Crkva je bila ogromna, detalјno ukrašena, a arheolog Ken Dark veruje da je to verovatno bila vizantijska katedrala u Nazaretu, podignuta na vrhu kuće u kojoj je Isus Hristos možda živeo kao dečak / Foto: K.R. DARK

Crkva je bila ogromna, lepo ukrašena, a verovatno se smatrala i vizantijskom katedralom u Nazarethu. Njena veličina ukazuje na to, smatra Dark, da se ovo mesto smatralo zaista važnim. Uprkos mogućem značaju crkve, ova građevina nije bila predmet velike pažnje istoričara pre objavljivanja Darkove knjige.

Dark kaže da je ovo mesto godinama bilo zanemarivano, nakon što ga je jedan uticajni arheolog u 20. veku prozvao beznačajnim. Ipak, kada je Dark prvi put došao na ovu lokaciju 2006. godine, pronašao je zapise iz ranijih istraga koji nikada nisu objavljeni.

Uprkos dokazima koji idu u prilog njegovoj teoriji, profesor Dark je naglasio da se njegovo istraživanje nikako ne treba smatrati potvrđenom teorijom.

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .