MediaSfera
Keleraba naizgled ima čudan oblik ali i veoma osvežavajući ukus. Potekla je iz priobalnog pojasa severne Evrope. Svrstana je u red kupusnjača, mada osim listova po izgledu ovo povrće nema ništa zajedničko sa ostalim povrćem iz ove grupe.
Keleraba (Brassica oleraces var. gongilode) je povrće koje ima stabljiku i plod u vidu jabuke iz koje rastu peteljke.
Plod ove biljke je veoma sočan i ukusan, on se može koristiti na razne načine. Može biti u sirovom obliku, ali može se i dinstati, kuvati, peći kako prenosi portal majkapriroda.com
Mlado lišće i stabljika ove biljke su takođe vrlo jestivi i mogu se koristiti u ishrani.
Nutritivna svojstva
Keleraba je po svom sastavu dosta bogata vitaminim i dijetalnim vlaknima i sadrži jako malo kalorija. Na 100 gr sadrži svega 27 kalorija.
Keleraba je odličan izvor vitamina C, koji je ujedno i rastvorljiv u vodi i koji je moćan antioksidansa.ovaj vitamin je dobar za održavanje zdravog vezivnog tkiva, zuba i desni.. Ovo povrće pored vitamina C, izuzetno je bogato i vitaminima B kompleksa. Keleraba pored ovoga sadrži još i fitohemikalije koje se javljaju u skoro svim članovima porodice kupusa. Sulforafan koji ovde spada je dobar za zaštitu organizma od pojave raka prostate i debelog creva
Keleraba sadrži još i puno minerala kao što su kalcijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor i gvožđe, dok lišće kelerabe obiluje karotenom i vitaminima A, K ali i B.
100 grama kelerabe može zadovoljiti čak 30 % dnevnih potreba za gvožđem.
Keleraba upotreba
Keleraba je svoju primenu pronašla u dosta oblasti. Keleraba se godinama unazad koristi u ishrani ljudi, najčešće u vidu određenih salata i kao dodatak jelima, a pored ishrane ovo povrće je odlično rešenje i za dosta zdravstvenih problema.
Lekovita svojstva kelerabe
Keleraba je povrće koje ima veliki uticaj na imuni sistem. Ona jača imuni sistem, ali i može predstavljati rešenje za određene bolesti.
Keleraba ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove i srce, snižava visok krvni pritisak i holesterol. Ona takođe predstavlja zaštitnika organizma od karcinoma koji se mogu javiti na debelom crevu. Mogu je koristiti i osobe koje imaju problema sa kamenom u bubregu.
Keleraba je koristan sastojak za pravljenje raznih dijetalnih salata i jela, jer nema veliku količinu kalorija i stoga ne utiče na povećanje telesne mase. Ako konzumirate kelerabu to će biti od koristi kod Vaših organa za varenje.
Sa kelerabom možete ublažiti otoke ali je možete koristiti i kao lek u borbi protiv anemije. Konzumiranje ovog povrća se takođe preporučuje rekonvalescentima.
Pošto je keleraba bogata kalcijumom ona pozitivno utiče na zdravlje kostiju i zuba. Ona pomaže i kod kandidijaze, virusnih infekcija i opstipacije.
Keleraba u ishrani
Keleraba je povrće koje se može uklopiti i poslužiti uz mnoga jela, a pored toga od nje se može napraviti i vrlo ukusna salata. Preporučuje se da kelerabu jedete u svežem stanju jer ćete termičkom obradom izgubiti dosta korisnih sastojaka.
Mlada sirova keleraba može se dodati u mnoge vrste salata. Neizostavan je sastojak i salata sa voćem, mesom, ribom, sirom. Može se začiniti sirćetnim i jogurtnim prelivima. Keleraba se još može i koristiti i kao začin za hleb, ali i prilog uz meso i ribu.
Salata od kelerabe
Ova salata ne zahteva puno sastojaka i vremena. Laka je za pripremu, a odličan je izvor vitamina i minerala. Za pripremu ove brze salate su Vam potrebni:
- 1 keleraba
- 1crna rotkva
- 1 bela rotkva
- Jabukovo sirće
- Maslinovo ulje
- Kisela pavlaka
Kelerabu, crnu i belu rotkvu narendajte u jednu posudu. Preko toga prelijte jabukovo sirće po želji i maslinovo ulje. Kao dodatak ovom jelu dodajte malo kisele pavlaka, za bolji ukus i užitak. Vaša salata je spremna, prijatno!
Keleraba recepti
Za Vas smo pripremili nekoliko jela koje možete spremiti koristeći kelerabu i druge sastojke. Ova jela su bogat izvor vitamina i minerala. One zamenjuju jedan obrok i našem telu daju sve neophodne sastojke da ostatak dana provede energično.
Prvi recept koji smo pripremili jeste krompir sa kelerabom i sirom. Za pripremu ovog jela su vam potrebni sledeći sastojci:
- 200 grama krompira
- 300 grama kelerabe
- 1 praziluk
- So
- Biber
- Rendani muskatni oraščić
- 100 g ovčjeg sira
- ½ čena belog luka
- 40 ml slatke pavlake
- Aleva paprika
- 40 ml mleka
- 1 jaje
- 1 kašika maslaca
- Grančica ruzmarina
Kelerabu, krompir i praziluk isecite na što manje komadiće. Krompire i kelerabu barite 5 minuta i pred kraj u to dodajte praziluk. Procedite, posolite, pobiberite, začinite muskatnim oraščićem, a na kraju dodajte i alevu papriku. Zagrejte rernu na 180 stepeni, iseckajte sir i umešajte.
Prosecite beli luk i natrljajte pleh. Sipajte povrće i sir. Razmutite pavlaku, mleko, jaje, so, biber i muskatni oraščić i alevu papriku, pa prelijte jelo. Iseckajte maslac na komadiće i tako pospite preko jela. Ovo pecite narednih 25-30 minuta na gore navedenoj temperaturi. Kada bude gotovo na kraju ukrasite ruzmarinom i poslužite. Pojedite dok je toplo. Ovaj obrok je napravljen za 4 osobe. Vreme koje je potrebno da bi se ovaj obrok napravio je oko 45 minuta.
Pirinač sa kelerabom
Drugi po redu recept koji ćemo podeliti sa Vama je ovaj. Za pripremu ovog jela potrebno Vam je:
- 1 glavica luka
- 1 keleraba
- 1 šolja pirinča
- 3 kašike ulja
- So
- Mirođija
- Biber
Prvo što morate uraditi je da obarite pirinač. To ćete uraditi tako što u vodi obarite pirinač u odnosu 3:1. Na 3 šolje vode obarite 1 šolju pirinča. Kelerabu isecite na duge štapiće. Na ulju propržite iseckan luk i kelerabu koju ste iseckali. Ovo držite nekih 10 minuta na vatri. Dodajte pirinač i začinite po ukusu sa začinima. Mirođiju dodajte da biste ukrasili ovo jelo. Servirajte ga i pojedite pre nego što se ohaldi. Ovaj obrok je dovoljan za dve odrasle osobe. Ovaj obrok se može napraviti u roku od 20 minuta.
Keleraba gde kupiti
Odgovor na ovo pitanje je verovatno svima jednostavan. Najbolje je kelerabu kupiti svežu od prodavaca na pijacama, ali pored toga možete je naći u svim bolje snabdevenim trgovinama. Cena kelerabe oscilira u zavisnosti od kvaliteta, veličine i samog proizvođača. Cena po komadu nekad može iznositi i do 90 dinara.
Dodaj komentar