Lifestyle

Keleraba za jači imunitet: riznica vitamina C i gvožđa

MediaSfera

 

 

 

 

Keleraba naizgled ima čudan oblik ali i veoma osvežavajući ukus. Potekla je iz priobalnog pojasa severne Evrope. Svrstana je u red kupusnjača, mada osim listova po izgledu ovo povrće nema ništa zajedničko sa ostalim povrćem iz ove grupe.




Keleraba (Brassica oleraces var. gongilode) je povrće koje ima stabljiku i plod u vidu jabuke iz koje rastu peteljke.

Plod ove biljke je veoma sočan i ukusan, on se može koristiti na razne načine. Može biti u sirovom obliku, ali može se i dinstati, kuvati, peći kako prenosi portal majkapriroda.com

Mlado lišće i stabljika ove biljke su takođe vrlo jestivi i mogu se koristiti u ishrani.

Nutritivna svojstva

Keleraba je po svom sastavu dosta bogata vitaminim i dijetalnim vlaknima i sadrži jako malo kalorija. Na 100 gr sadrži svega 27 kalorija.

Keleraba je odličan izvor vitamina C, koji je ujedno i rastvorljiv u vodi i koji je moćan antioksidansa.ovaj vitamin je dobar za održavanje zdravog vezivnog tkiva, zuba i desni.. Ovo povrće pored vitamina C, izuzetno je bogato i vitaminima B kompleksa. Keleraba pored ovoga sadrži još i fitohemikalije koje se javljaju u  skoro svim članovima porodice kupusa. Sulforafan koji ovde spada je dobar za zaštitu organizma od pojave raka prostate i debelog creva

Keleraba sadrži još i puno minerala kao što su kalcijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor i gvožđe, dok lišće kelerabe obiluje karotenom i vitaminima A, K ali i B.

100 grama kelerabe može zadovoljiti čak 30 % dnevnih potreba za gvožđem.

keleraba-pijaca.jpg

Keleraba upotreba

Keleraba je svoju primenu pronašla u dosta oblasti. Keleraba se godinama unazad koristi u ishrani ljudi, najčešće u vidu određenih salata i kao dodatak jelima, a pored ishrane ovo povrće je odlično rešenje i za dosta zdravstvenih problema.

Lekovita svojstva kelerabe

Keleraba je povrće koje ima veliki uticaj na imuni sistem. Ona jača imuni sistem, ali i može predstavljati rešenje za određene bolesti.

Keleraba ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove i srce, snižava visok krvni pritisak i holesterol. Ona takođe predstavlja zaštitnika organizma od karcinoma koji se mogu javiti na debelom crevu. Mogu je koristiti i osobe koje imaju problema sa kamenom u bubregu.

Keleraba je koristan sastojak za pravljenje raznih dijetalnih salata i jela, jer nema veliku količinu kalorija i stoga ne utiče na povećanje telesne mase. Ako konzumirate kelerabu to će biti od koristi kod Vaših organa za varenje.

Sa kelerabom možete ublažiti otoke ali je možete koristiti i kao lek u borbi protiv anemije. Konzumiranje ovog povrća se takođe preporučuje rekonvalescentima.

Pošto je keleraba bogata kalcijumom ona pozitivno utiče na zdravlje kostiju i zuba. Ona pomaže i kod kandidijaze, virusnih infekcija i opstipacije.

Keleraba u ishrani

Keleraba je povrće koje se može uklopiti i poslužiti uz mnoga jela, a pored toga od nje se može napraviti i vrlo ukusna salata. Preporučuje se da kelerabu jedete u svežem stanju jer ćete termičkom obradom izgubiti dosta korisnih sastojaka.

Mlada sirova keleraba može se dodati u mnoge vrste salata. Neizostavan je sastojak i salata sa voćem, mesom, ribom, sirom. Može se začiniti sirćetnim i jogurtnim prelivima. Keleraba se još može i koristiti i kao začin za hleb, ali i prilog uz meso i ribu.

Salata od kelerabe

Ova salata ne zahteva puno sastojaka i vremena. Laka je za pripremu, a odličan je izvor vitamina i minerala. Za pripremu ove brze salate su Vam potrebni:

  • 1 keleraba
  • 1crna rotkva
  • 1 bela rotkva
  • Jabukovo sirće
  • Maslinovo ulje
  • Kisela pavlaka

Kelerabu, crnu i belu rotkvu narendajte u jednu posudu. Preko toga prelijte jabukovo sirće po želji i maslinovo ulje. Kao dodatak ovom jelu dodajte malo kisele pavlaka, za bolji ukus i užitak. Vaša salata je spremna, prijatno!

keleraba-salata.jpg

Keleraba recepti

Za Vas smo pripremili nekoliko jela koje možete spremiti koristeći kelerabu i druge sastojke. Ova jela su bogat izvor vitamina i minerala. One zamenjuju jedan obrok i našem telu daju sve neophodne sastojke da ostatak dana provede energično.

Prvi recept koji smo pripremili jeste krompir sa kelerabom i sirom.  Za pripremu ovog jela su vam potrebni sledeći sastojci:

  • 200 grama krompira
  • 300 grama kelerabe
  • 1 praziluk
  • So
  • Biber
  • Rendani muskatni oraščić
  • 100 g ovčjeg sira
  • ½ čena belog luka
  • 40 ml slatke pavlake
  • Aleva paprika
  • 40 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašika maslaca
  • Grančica ruzmarina

Kelerabu, krompir i praziluk isecite na što manje komadiće. Krompire i kelerabu barite 5 minuta i pred kraj u to dodajte praziluk. Procedite, posolite, pobiberite, začinite muskatnim oraščićem, a na kraju dodajte i alevu papriku. Zagrejte rernu na 180 stepeni, iseckajte sir i umešajte.

Prosecite beli luk i natrljajte pleh. Sipajte povrće i sir. Razmutite pavlaku, mleko, jaje, so, biber i muskatni oraščić i alevu papriku, pa prelijte jelo. Iseckajte maslac na komadiće i tako pospite preko jela. Ovo pecite narednih 25-30 minuta na gore navedenoj temperaturi. Kada bude gotovo na kraju ukrasite ruzmarinom i poslužite. Pojedite dok je toplo. Ovaj obrok je napravljen za 4 osobe. Vreme koje je potrebno da bi se ovaj obrok napravio je oko 45 minuta.

keleraba-pijaca.jpg

Pirinač sa kelerabom

Drugi po redu recept koji ćemo podeliti sa Vama je ovaj. Za pripremu ovog jela potrebno Vam je:

  • 1 glavica luka
  • 1 keleraba
  • 1 šolja pirinča
  • 3 kašike ulja
  • So
  • Mirođija
  • Biber

Prvo što morate uraditi je da obarite pirinač. To ćete uraditi tako što u vodi obarite pirinač u odnosu 3:1. Na 3 šolje vode obarite 1 šolju pirinča. Kelerabu isecite na duge  štapiće. Na ulju propržite iseckan luk i kelerabu koju ste iseckali. Ovo držite nekih 10 minuta na vatri. Dodajte pirinač i začinite po ukusu sa začinima. Mirođiju dodajte da biste ukrasili ovo jelo. Servirajte ga i pojedite pre nego što se ohaldi. Ovaj obrok je dovoljan za dve odrasle osobe. Ovaj obrok se može napraviti u roku od 20 minuta.

Keleraba gde kupiti

Odgovor na ovo pitanje je verovatno svima jednostavan. Najbolje je kelerabu kupiti svežu od prodavaca na pijacama, ali pored toga možete je naći u svim bolje snabdevenim trgovinama. Cena kelerabe oscilira u zavisnosti od kvaliteta, veličine i samog proizvođača. Cena po komadu nekad može iznositi i do 90 dinara.




Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .