Vruće teme

Čomić: Moje ministarstvo nije nadležno za politički dijalog

IzMediaSfera

 

 

 

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da njen resor nije nadležan za politički dijalog, već da je on u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog parlamenta.
„Eto to je problem što nećemo da čitamo. Niko neće ništa da čita. Politički dijalog je u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, i Ministarstvo može da bude samo alat, ako Narodna skupština ili Evropski parlament zataži bilo šta od nas da radimo za njih. Mi nismo nadležni za politički dijalog, niti možemo biti, on je nadležnost parlamentaraca iz Evrope i Srbije“, kazala je Čomić odgovarajući na pitanje novinarke N1, nakon sednice Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava.

Na pitanje da li to znači da neće reagovati na etiketiranja političkih protivnika u parlamentu, Čomić je rekla da hoće, ali posredno, tako što će se baviti „političkom kulturom i smanjenjem nečitanja i nevaspitanja u društvu, jer je ono štetno za sve“.

Nije nadležna ni za Acu Lukasa

Upitana zašto se nije oglasila posle seksističkih uvreda koje je folk pevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, uputio novinarki N1 Žaklini Tatalović tokom svog gostovanja na TV Pink, ministarka Čomić je rekla da je to „zato što je posao vladavine prava da taj posao uradi onaj ko je iz budžeta plaćen da to radi“.

„Saopštiti svoj stav mogu sasvim lako i jednostavno. Onda je problem ako vam se sviđa kad kršim svoje nadležnosti u jednom slučaju, da li će vam se sviđati u svakom drugom slučaju. Ovde je tema medij, kao što je u drugim slučajvemima verbalnih pretnji tema ministarstvo policije, ili u slučaju zlostavljanja neko državno ministarstvo. Ovde je tema medij, a članu Vlade je zabranjeno da komentariše kako mediji treba da rade, kao što je članu Vlade zabranjeno da komentariše sudske istrage i tužilačke postupke“, navela je ona.

Dodala je i da u okviru svoji nadležnosti može imati dijalog o odgovornosti onih koji su zaduženi da se u medijima to ne dešava.

Zakon o istopolnim partnerstvima na proleće u Skupštini

Govoreći o Zakonu o istopolnim partnerstvima, Čomić je rekla da je pre svega potrebno napraviti političku volju da taj propis bude antidiskiminacioni i ljudskopravaški, i da veruje da bi nacrt tog zakona mogao da bude spreman do prolećnog zasedanja Narodne skupštine.

„Mi duboko verujemo da je takav propis neophoddan, i da treba da razumemo da ono što su evropske vrednosti, vrednosti tolerancije i ljudskih prava takav propis podrazumevaju (…) Teško mi je da procenim tačno rok, ali mislim da bi to bilo spremno pre prolećnog zasedanja Skupštine 2021. Moralo bi biti“, poručila je ministarka.

Zahvalna kritičarima

Na pitanje koji su bili njeni motivi da prihvati ministarsku funkciji, Gordana Čomić je odgovorila da su oni očiti.
„Srbiji treba ovakvo ministarstvo i ja ću pokušati da uradim sve iz plana Ministarstva. To su jedini motivi i razlozi (…) Nemam ništa da uputim kao poruku bilo kome zaintersovanom za moje odluke. Sve što ja imam da ponudim javnosti je rezultat koji će Ministarstvo imati za godinu dana ili neće imnati. To je toliko jednostavno. Ja sam svesna količine kritika koja postoji samo zato što ovo Ministarstvo i ja u njemu postojim. I ja sam zahvalna tim i takvim kritičarima, zato što zajedno stvarmo šansu da primenimo Član 8 Zakona o javnom informisanju i medijima, jer je imenovano i postavljeno lice dužno da ćutke trpi kritike na svoj račun“, poručila je Čomić.

Izvor: N1NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .