Vizuelna Umetnost

KRAVCEV U PLAVOM: Izložba Miše Mihajla Kravceva

MediaSfera

 

 

Sve što čovek može da oseti – ja ću pokušati da prenesem na platno. Jer svet nije samo ono što vidimo. Kada zažmurimo, budi se čitav univerzum svega onoga što je duboko u nama i svuda oko nas, onoga od čega smo sazdani“, Miša Mihajlo Kravcev

 

Posle više od godinu dana i brojnih izložbi po svetu Miša Mihajlo Kravcev, jedan od najplodnijih i najpoznatijih savremenih slikara, ponovo izlaže u rodnom gradu. Pratilac Mišinog slikarstva Moša Todorović sa svojom “Radionicom duše” organizuje novu izložbu pod nazivom „Kravcev u plavom“, koja će biti otvorena 17. novembra u 19 časova u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“, Džordža Vašingtona 12, a trajaće do 1. decembra 2020. Izložbu će otvoriti Moša Todorović, organizator izložbe i Maja Živanović, kritičarka i istoričarka umetnosti koja je napisala i uvodni tekst u katalogu.

 
Kako navodi u svojoj kritici Maja Živanović, plava boja Miše Kravceva, od lazurne, tirkizne do ultramarina, su prostori vanpojavnog i magičnog iz koga izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i andjeli, obasjane svetlošću mesečine. Neraskidivo spojene sa vazduhom, prikazane su fluidno i posrebreno, u pokretu, zanosu, igri ili dok sviraju, u belim odorama i naglašene putenosti.

Pesma Mesečevog Povetarca ulje na platnu
Pesma Mesečevog Povetarca ulje na platnu

Oličenje lepote

One su motiv gotovo svih slika, pandan nematerijalnih savršenih bića – oličenja lepote. Mesec, najnežnija iluminacija na noćnom nebu, predstavlja nesvesni deo naše prirode – ljudsku dušu. Konji, pegazi i jednorozi, još jedan od motiva prisutnih u poslednjem ciklusu ovog slikara, uvek su u pokretu, kao znamenje čistote i slobode, podsećaju nas na neuhvatljivo. oni su spona izmedju dva sveta – ovozemaljskog i nebeskog.

„Mišine kompozicije su skladne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja. Njegove harmonične slike sintetizuju u sebi radost koju izaziva plava boja svih nijansi. Boje mora i neba, što su tamnije – više nas privlače. Sagledavajući kompozicije gde je transponovan čitav svet nadrealnih lepršavih bića, čija se moć ogleda kroz živopisne srebrne i zlatne kose, mi uranjamo u ono podsvesno, skriveno u svakom od nas“, reči su Maje Živanović.

“Ja ne slikam u fazama i ciklusima i ne volim tako da delim svoja dela, ali ovo je Mošina stara ideja, jer je uvek izdvajao te moje plave slike kao nešto posebno i nazivao ih pikasovske jednopotezne slike, mada ja ne volim ni takva poređenja, niti vidim tu sličnost. Mislim da je to malo i pitanje ukusa, u inostranstvu ističu moj kolorit i konje, Maja Živanović takođe ističe kolorit i flamingose, ali dozvoljavam da jedan vizionar kalibra Momčila Moše Todorovića možda vidi i nešto što ja još uvek ne primećujem, to će već vreme pokazati” povodom ove izložbe je rekao Miša Kravcev.

Ples
Ples

Miša Mihajlo Kravcev

Beogradski slikar i književnik, u poslednjih nekoliko godina imao je značajne uspehe pogotovo u inostranstvu, nastupajući na nekoliko izložbi uz najpoznatija imena svetskog slikarstva danas.

Posle zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, marta 2019, koju su otvarali neki od najpriznatijih kritičara Evrope, učestvovao je na revijalnoj izložbi u palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog bijenala 2019, na velikoj izložbi u Materi, kulturnoj prestonici Evrope, Velikoj Božićnoj izložbi u Milanu, a Miša Kravcev je i jedini predstavnik naše zemlje na velikoj grupnoj izložbi „Arte Visiva e Cinema“, koja je nedavno bila održana u Veneciji kao prateći deo programa filmskog festivala, a u selekciji čuvenog italijanskog istoričara umetnosti Đorđa Grasa (Giorgia Grassa). Bio je veoma zapažen i na velikoj TV aukciji SKY TV-a, koja je o njemu pripremila i posebnu reportažu.

Misa-Mihajlo-Kravcev.jpg

Od mnogobrojnih prethodnih izložbi u zemlji i inostranstvu, svakako treba istaći one u Kulturnom centru Beograda 92, kući “Đure Jakšića” 94, Velikoj sali Doma vojske Srbije, marta 2018. i onu u Stokholmu 98, tadašnjoj kulturnoj prestonici Evrope.

Slike mu se nalaze na svim kontinentima, a 2019. godine, izdavačka kuća Dereta, izdala je i veliku ilustrovanu monografiju njegovih dela.

„21. vek je u trku i mnogo je brži od 20. Sada se ne može zidati zgrada 30 godina, praviti boja od pigmenata iz prirode, koristiti dvorski slikari da zabeleže važne ličnosti i trenutke u ovoj eri digitalne tehnologije. Mislim da su sve mrtve prirode i studijski crteži odavno nacrtani, još od Direra i Leonarda. Jedini put slikarstva danas je u onom duhu koje nijedna mašina ne može preneti i udahnuti i zato odbijam da kopiram već naslikano ili slikam po ustanovljenim šablonima, imam svoj specifičan stil, koji se možda najlakše razaznaje upravo na tim mojim plavim slikama”, kaže Miša Mihajlo Kravcev.

 

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .