Dizajn

Izložba venčanica Žan Pol Gotjea u MSUB

MediaSfera

 

 

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) najavio je od 21. novembra, uprkos protivljenju kustoskog tima, modnu izložbu venčanica Žan-Pola Gotjea, za koga je v.d. direktor Viktor Kiš istakao da je “više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera – on je umetnik”.
“Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu to su umetnici. Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje”, istakao je Kiš povodom izložbe “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” (Love Is Love – Le mariage pour tous selon), nastale 2017. godine u produkciji Muzeja lepih umetnosti u Montrealu.

Izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” obuhvata 38 venčanica visoke mode, kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, a nastala je kao finale retrospektive “Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste” koja je od 2011. godine privukla u 12 gradova širom sveta više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde za posete modnih izložbi, istakao je MSUB u saopštenju.

“Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju. Ponosan sam na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, a kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji”, naveo je Kiš u saopštenju, u kojem se ne pominje protivljenje celog kustoskog tima MSUB-a toj izložbi, čije eksponate ocenjuju neprimerenim MSUB-u.

Kustos Tijeri – Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik Vanguard nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, otvorio je Gotjeovu izložbu “Modni svet” 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska, u Fondaciji MAPFRE u Madridu, u Kunsthaleu u Roterdamu, u Švedskom centru za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, u Bruklinskom muzeju, te u Barbikan Centru u Londonu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, kao i u Gran paleu u Parizu, u Kunsthaleu u Minhenu i u Dongdaemun Dizajn Plazi u Seulu.

Lorio je, prema navodima MSUB-a, oduševljen saradnjom sa beogradskim muzejem, u kojem prvi put gostuje izložba visoke mode: “Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pola Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom 50 godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode”.

Ljubav-je-_ljubav-msub-gotje.jpg

Kao poseban ekskluzivitet beogradske postavke, najavljena je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica, koje ranije nisu bile deo izložbe “Ljubav je ljubav”.

“Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost”, istakao je MSUB.

MSUB je istakao da se organizovanjem izložbe koja “visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost” našao “u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, Muzej savremene umetnosti MoMa i Muzeja Viktorija i Albert”.

“Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe ‘Kristijan Dior: Dizajner snova’, koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji Viktorija i Albert muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe Aleksandra Mekvina ‘Divlja lepota’ u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku”, saopštio je MSUB.

Montrealski muzej lepe umetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom Makkinik& Bay. Lutke je obezbedio JoliCoeur International, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije UBU.

Izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” biće otvorena u MSUB-u četiri meseca – do marta 2021. godine na petom nivou MSUB-a, na kojem je do sada bio deo izložbe akvizicija. Na ostalim nivoima MSUB-a i dalje će biti moguće pogledati izložbu “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019”, ali u redukovanom izdanju.

Izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” realizovana je uz velikodušnu podršku sponzora MSUB-a, a među njima su Francuski institut u Beogradu, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kanadaska ambasada u Beogradu, Vlada Srbije i platforma “Srbija stvara”.
Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja“ za sve biće izložena četiri meseca, od 21. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou MSUB, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019“, u redukovanom izdanju.

Izvor: SEEcult.orgDodaj komentar

Click here to post a comment

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .