Kolumne Lepa strana sveta

Milica Cincar-Popović: Iz pameti ili iz straha?

MediaSfera

 

 

 

Piše: Milica Cincar-Popović

Foto: Pixabay

 

 

Da li ste čuli za ACU 2020? Ne čudi me ako niste, jer je to organizacija koju ignorišu zvanični (mainstream) mediji svih zemalja, tako da o njenom radu možeze da se informišete samo na Internetu. Međutim, čine je stručnjaci čije diplome, iskustvo i radovi nisu nimalo virtuelni – baš oni kojima biste se obratili za pomoć i kojima biste najviše verovali kad bi, na primer, bilo ugroženo zdravlje vašeg deteta.
ACU je skraćenica za dugački nemački naziv, koji bi u prevodu glasio: Vanparlamentarni istraživački komitet za koronu. Organizacija je osnovana 31. maja 2020. u Štuthartu, sa culjem da istražuje novi virus, njegovo prenošenje i načine lečenja, te da stečeno znanje, tj. proverene činjenice širi među građanstvom preko svih medija. Organizacija je neprofitna, njeni članovi rade i okupljaju se gratis. Ako želite da se o tom radu informišete preko „Jutjuba“, nemojte zaboraviti da ukucate pun naziv: ACU 2020, jer će vas samo ACU odvesti na sistem za učenje engleskog jezika škole Kembridž. Pouzdanije ćete se informisati ako otvorite sajt organizacuuje: https://acu2020.org/ .

Pa dobro, koja su to tako opasna otkrića ove organizacije, kad ona nailazi na medijsku blokadu na svetskom nivou?

Zapravo, opasnost ne leži toliko u njenim zaključcima i izjavama, koliko u činjenici da ne podleže kontroli. Stručnjaci koji su u njoj udruženi tu su besplatno – niko ih ne plaća, pa ih niko ne može ni kontrolisati. Svi oni su zaposleni po klinikama i bolnicama na kojima su zahvaljujući svojoj visokoj stručnosti nezamenljivi. U početku nemačka organizacija, ACU 2020 je sada međunarodna, a njeno članstvo više ne čine isključivo lekari, već i pripadnici drugih profesija koje pomažu pri obraćanju javnosti, kao što su pravnici, pisci, novinari.

Javni rad organizacije realizuje se zahvaljujući privatnim donacijama. Ne postoji finansijski razlog da neko bude donator ovakve organizacije; to nije ulaganje koje donosi poreske olakšice kao, na primer, ulaganje u kulturu. Postoji samo jedan razlog zbog kojeg neko svoj novac jednostavno da tamo nekim lekarima da putuju i obraćaju se svojim kolegama i građanstvu, a to je – vera u čovečanstvo. Vera da postoje dobro i zlo i potreba da se čini dobro.

Ajko Šening, osnivač ACU 2020

Dakle, nisu pre svega opasne tvrdnje članova ACU 2020, iako diskutuju a često i osuđuju konvencionalne pristupe aktuelnoj epidemiji. To čine i mnogi drugi, svako ima pravo na svoje mišljenje. Opasmo je što ACU 2020 okuplja ljude koji delaju iz vere u čovečanstvo i ljudske potrebe da budu plemeniti, a ne iz straha.

Šta znači delati iz straha?

Pa, ako negujete biljku, ne činite to iz straha, već iz potrebe da negujete život. Ako mislite da možete da ugrozite drugog svojim dahom jer ste kijavičavi, ili je taj drugi narušenog zdravlja i neotporan, stavljate masku na nos da biste tog drugog zaštitili; činite to iz potrebe da negujete život. Ali, ako sedite izolovani u kući i plašite se svakog kontakta, to nije nega života, već tako činite iz straha, da ne kažem paranoje.

Čovek je društveno biće. U samoći se jedino priprema za smrt. Ako poveruje kako su mu svi koji ga okružuju neprijatelji, njegove potencijalne ubice, ostaje sam. Ali ne kao što to čine isposnici, u polju Božje ljubavi, već je uronjen u more straha po kome vrebaju monstrumi koje uplašena mašta rađa. Od problema može da se beži, a može s njima i da se bori. Samo, bežanje traje ceo život, a jednom pobeđen, problem prestaje da bude problem.

Tako je i u ovoj aktuelnoj situaciji. Ko živi u strahu i dela iz straha, bezuspešno beži od problema. Nemani epidemije prinosi kao žrtve paljenice svoju ljudskost, svoju plemenitost i svoju inteligenciju, a od zdravog razuma se oprostio čim je takav život i izabrao. Ko živi iz ljubavi prema životu i iz vere u čovečanstvo, taj veruje i u sebe – ne isključuje svoju pamet, već je koristi najbolje što može na dobrobit drugih, ali i sopstvenu.
Koristite li dovoljno svoju pamet na dobrobit drugih, ali i na sopstvenu dobrobit?Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .