Duhovnost

Tomindan: Praznik koji najavljuje početak zime

Sveti_aoistol_Toma_Tomindan_1.jpg

MediaSfera

 

 

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 19. oktobra obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Tomi, dan koji je u narodu poznatiji kao Tomindan.
Sveti Toma je bio jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Veruje se da je on bio jedini od svih apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije, gde je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u IV veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za „neverovanje“ Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Sveti Toma je poznat i kao Neverni Toma, jer je smatrao da nije moguće da je Isus vaskrsao.

Neverni Toma

Prema Novom zavetu, u osmi dan po Uskrsu, vaskrsli Gospod javio učenicima da bi uverio Tomu, sa rečima “Pruži ruku svoju i metni u rebra moja i ne budi nevjeran nego vjeran”.

Na te reči Toma je uzviknuo “Gospod moj, Bog moj”.

Zbog toga se danas u narodu onaj ko odbija da poveruje u nešto zove ”neverni Toma”.

Zapisano je i da je Sveti Toma jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice te je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se videlo da je njen grob prazan i da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Tomindan se, po brojnosti svečara, nalazi na dvanaestom mestu slava kod Srba.Tomindan ili slava Svetom apostolu Tomi je jedna od prvih jesenjih slava u vernika Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko Tomndan padne u mrsni dan, kao što je sutrašnji ponedeljak, trpeza je obavezno mrsna u Srba širom sveta.

Tomindan se slavi kao krsna slava, a najčešće ga slave gdunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade.

Narodna verovanja i običaji

U nekim krajevima Srbije veruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sedi doma“.

Ona podrazumeva da se na ovaj dan nigde ne ide izuzev u crkvu i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Sveti Toma je bio vešt drvodelja tako da nikada nije deljao drvo na panju već na kamenu. Prema predanju, jednom je naišao đavo u obliku prelepe i vrckaste devojke, pa poče da ga iskušava. Toma se zagleda u nju, udari sečivom u kamen i otupi sekiru. Svetitelj se prema crkvenim knjigama mnogo naljutio, izazvao silnu kišu i potopio đavola u baru.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .