Vruće teme

Rat saopštenjima umetničkih udurženja i Ministarstva kulture

MediaSfera

 

 

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 15. oktobra objavilo „najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“ i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o „degenerisanoj umetnosti“.
“Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti” ili “izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha” stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ovakvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima.

Nije da crtež “Kenjkavac” nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba “Kapija – i kad boli, istina je lijek” nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi. NIje da predstava “Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo” nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo!, poručuje se u zajedničkom reagovanju tri udruženja na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja.

Ministarstvo kulture: Udruženja zamenom teza optužila Ministarstvo za nacizam

Ministarstvu nije dugo trebalo da se ponovo oglasi saopštenjem u kojem poručuje da su udruženja zamenom teza optužila Ministarstvo za nacizam.

„U dobro poznatom maniru „Drž’te lopova”, koji udruženja i pojedinci autošovinističke provenijencije veoma rado koriste, jedna parapolitička a kvazikulturna organizacija i dva strukovna udruženja, oba u statusu reprezentativnih, na najbesramniji način i vođeni patološkim jednoumljem pokušali su da zamenom teza optuže Ministarstvo kulture i informisanja za nacizam poput onog iz 1937. i ohrabrivanje huligana za nasilničko delovanje.

Istina je, naravno, na sasvim drugoj strani univerzuma od one na kojoj obitavaju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, i ona je svakom dobronamernom pojedincu jasna iz jučerašnjeg saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, u kome je, bez ikakvih skrivenih značenja, nedvosmisleno iskazana osuda svakog vida nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima i pozvani nadležni organi da odgovorne za upad privedu licu pravde.

Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz, odnosno pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi. Najzad, neka odgovore na pitanje da li su karikature izmasakriranih beba umetnost, i kakva? Zaslužuju li te karikature osvrt ili bilo kakav komentar autora sramnog saopštenja ANKSS, ULUS-a i SULUV-a ili ne? Da li bi „umetnička sloboda” bila u pitanju i da neki „karikaturista” prikaže njihove ideološke i političke pokrovitelje ili daleko bilo decu, sa npr. sekirom u glavi?, rekli su iz Ministarstva kulture.

Reagovanje ANKSS, ULUS-a i SULUV-a je najobičnija ideologizovana paskvila, uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na izložbu sa skarednim sadržajem, a sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo kulture i informisanja nacističko, iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte onda nema ni govora o nacizmu.

Ako od ANKSS, parapolitičke organizacije sklone amaterskom tumačenju istorijskih događaja i nismo očekivali ništa bolje, iznenađuje da su dva reprezentativna strukovna udruženja, koja bi pretežno trebalo da se bave položajem esnafa, počela da se bave istorijom iz hobija, uz krajnje subjektivnu selekciju istorijskih događaja.

Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje pomenuta udruženja, a naročito ULUS da nastave svoje inovativne naučno-istraživačke radove na temu istorije, a našu posebnu podršku dobiće u slučaju da se upuste u istraživanje genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku i stradanja srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj i na KiM devedesetih godina.
Na poruku „Sram vas bilo!”, odgovorili bismo isto merom, ali će takav odgovor izostati, s obzirom da je reč o individuama koje postupaju kao da nemaju ni obraza ni srama“, popručili su iz Ministarstva kulture i informisanja.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .