Vruće teme

Krizni štab pooštrio mere, maske obavezne i na otvorenom

MediaSfera

 

Foto: N1

 

Nošenje maske od sada je obavezno i na otvorenim prostorima, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba u Beogradu. Doneta je odluka i da se lokalnim samoupravama zabrani da dozvoljavaju okupljanja više od 30 osoba, kao i da Beogradska arena od ponedeljka ponovo bude spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19.
Krizni štab je na današnjoj sednici predložio da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Dr Darija Kisić Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba, istakla da se nalazimo u periodu kada se respiratnorne infekcije najlakše šire što važi i za koronavirus. Broj obolelih u Srbiji polako raste i kako je rekla, iako je situacija povoljnija nego u drugim evropskim zemljama, to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja, i na svima nama je da to zautavimo.

Do sada je nošenje maski bilo obavezno samo u zatvrenom prostoru, dok je u otvorenom prostoru bilo potrebno nositi masku samo u slučaju kad je nemoguće obezbediti distancu veću od dva metra, kao što je na primer čekanje u redovima ili na autobuskim stajalištima.

Maske su do sad bile obavezne i u školama, gde je bilo dozvoljeno njihovo skidanje samo kad se sedi u klupama i to dok učenici slušaju nastavu, ne i dok odgovaraju.

Deca pak, koja idu u jaslice, vrtić ili predškolsko nisu u obavezi da iste nose dok se nalaze u prostorijama predškolskih ustanova.

Kazne za nenošenje maski u školama jasno propisane, ali su propisi po pitanju njihove neupotrebe u vozililma graskog prevoza i zatvorenom propsu jasni.

Odluka o zabranjenom ulasku putnika u vozila bez zaštitne maske na snazi je od 6. jula ove godine, a za nepoštovanje ove odluke predviđena je kazna od 5.000 dinara. Za nenošenje maski u zatvorenom prostoru kazna je identična.

U ovom trenutku nije poznato da li će se visina kazni menjati. Ako do toga dođe, to je u nadležnosti Vlade Srbije, koja bi morala da o tome donese posebnu uredbu.

Sprovođenje odluke kontroliše Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije uz asistenciju Komunalne milicije, piše Nova.rs.

Ukoliko kažnjavanje za nenošenje maski postane deo Zakona o prekršaju, njegovo dejstvo bi moglo da bude prošireno, kao i način plaćanja ove kazne.

Tako bi, na primer, bilo očekivano da se građanima koji kaznu dobiju, omogući da, kao kod saobraćajnih prekršaja, istu plate u pola manje ukoliko to učine u roku od 8 dana.

Najavila je i da će Beogradska arena od ponedeljka ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida-19, i da će akcenat ubuduće biti na privremenim bolnicama, jer ostale bolnice koje primarno nisu sa infektivnim odejenjima moraju da se sačuvaju za sve druge pacijente koji nemaju kovid.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, a u njima ostaju da važe ranije propisane mere – da je obavezno nošenje maske u svim situacijama, osim dok sedite za svojim stolom,

„Isto tako je jako bitno da od danas svi uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice koje ima za cilj da se striktno sprovode sve preventivne mere kada je u pitanju kovid-19“, kazala je Kisić Tepavčević.
Poručila je da propisane mere nisu ni skupe, ni teške, a da mogu da zaustave širenje virusa i spasu živote.

Izvor: N1/Nova.rs/MediaSferaJedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .