Vruće teme

Korona semafor: Šta su zelena, narandžasta i crvena zona

MediaSfera

 

Ambasadori članica EU uskladili su kriterijume za označavanje regija po broju zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika i procentu pozitivnih od testiranih.




To toga je došlo kako bi se olakšalo kretanje tokom pandemije.

Postignut je dogovor o tome koje će se regije smatrati zelenom, narandžastom i crvenom zonom, prema zajedničkim kriterijumima.

Sivom bojom će biti označena područja za koja nema dovoljno podataka, prenosi Hina.

To bi trebalo da pomogne da se okonča sadašnja haotična situacija u kojoj se vrlo teško snaći, jer različite zemlje različito definišu zone.

Dogovorene smernice trebalo bi da budu potvrđene iduće sedmice na ministarskom nivou.

Boje će se određivati prema ažuriranim podacima koje svake nedelje objavljuje Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zelenom bojom biće označene regije s manje od 25 zaraženih na sto hiljada stanovnika u 14 dana i gde je procenat pozitivnih na testiranju ispod četiri odsto.

Crvena zona znači da ima 50 ili više zaraženih na sto hiljada stanovnika i više od četiri odsto pozitivno na koronu na testiranju.

Narandžastom bojom biće označene zone u kojima je broj zaraženih na sto hiljada stanovnika manji od 50, a stopa pozitivnih na testiranju četiri ili više odsto, ili ako broj zaraženih varira između 25 i 150 slučajeva, ali je stopa pozitivnih na testiranju ispod četiri odsto.




Prema dogovoru, zemlja članica koja predviđa da uvede restriktivne mere za putnike koji dolaze iz nekog područja ili u njega putuju trebalo bi da obavesti tu zemlju unapred barem 48 sati pre stupanja na snagu nove mere.

Izvor: B92



NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .