Putovanja

Krit: Susret legende, istorije i vrhunskog turizma

MediaSfera

 

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

 

Da je Krit mesto na kome se susreću legenda, istorija i vrhunski turizam postaće vam jasno odmah pošto se, posle dva sata vožnje avionom iz Beograda i prevaljenih 1.330km, spustite na aerodrom u Heraklionu.
Sa zidina drevnog Knososa Ikar je sa sinom Dedalom poleteo u slobodu i legendu. Pre toga je izgradio lavirint, u kojem je bilo utamničeno čudovište Minotaur (pola bik, pola čovek), a kojeg je ubio atinski princ Tezej.

Ostrvo na kojem je, po legendi, u  pećini Ideon, rođen  bog Zevs, predstavlja i kolevku Minojske civilizacije stare 4000 godina, čije je sedište bilo je u Knososu, danas velikom arheološkom nalazištu desetak kilometara severno od Herakliona. Elefterios Venizelos, revolucionara i osnivača moderne Grčke države, rođen je, takođe, na Kritu. Tokom vekova osvajali su ga stari Rimljani, Vizantija, Mletačka republika, da bi u 17. veku pao pod Tursku vlast. Tek posle Balkanskih ratova, 1913. Krićani su zvanično ušli u Grčki parlament.

U zagrljaju tri mora

Sa površinom od 8.261 km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike, a njegove obale zapljuskuju tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko. Svaka od četiri glavne regije, Hanija, Retimno, Heraklion, Lasiti, izlazi i  na Kritsko (na severu) i na Libijsko more (na jugu). Hanja se smatra najlepšim gradom ostrva, a glavni i najveći grad, najpopularnije turističko mesto je Heraklion. Grad Hersonisos je jedno od najpopularnijih mesta na Kritu, a njegove dugačke peščane plaže spadaju u najposećenije na Kritu.

Ono što Krit čini jednom od najpopularnijih turističkih destinacija za odmor jesu plaže, od kojih je preko 60 nagrađeno Plavom zastavom. Jedna od deset najboljih plaža Evrope – plaža Falasarna, prekrivena belim peskom, idealna je za plivanje, sunčanje, ali i za uživanje u surfovanju. Na poluostrvu Akrotiri kod Hanje, na predivnoj zelenoj laguni plaže Stavros, snimljen je kultni film Grk Zorba. Tu i danas postoji taverna Zorba’s.

Na Kritu se može uživati u malim seoskim tavernama, provesti romantično veče u restoranu ili na plaži, ali postoje i noćni klubovi koji organizuju pena-partije i lumpuju do jutra. Najpopularnije mesto za noćni provod je Hania. Hersonisos, koji se nalazi na 26 km od Herakliona, živi dan i noću. Poznat je po prelepim hotelima, restoranima, tavernama i ima jako bogat noćni život. Veliki broj noćnih klubova, kafea, nalaze se u dva glavne ulice i velikom broju manjih koje izlaze na more. I glavni grad regije Lasiti, Agios Nikolaos poznat je po vrlo zanimljivom noćnom životu.

Dobro vino i zdrava hrana

Krit je nadaleko poznat po dobrom vinu i još boljoj i zdravoj hrani. Kritska tradicionalna kuhinja više naliči kuhinji kontinentalne Grčke, no ostrvskoj. Uobičajene su grčke salate sa domaćim sirevima, lukom i maslinama, tziziki i taramasalata sa kavijarom. Dominiraju jela sa morskim plodovima i ribom, a dosta se jedu i šunka, kobasice, meso od planinske koze i piletina.

Knosos je mesto koje ljubitelji istorije ne smeju zaobići. Grad je bio kontinuirano naseljen od neolitskog do rimskog perioda. Još jedan procvat grad je doživeo u helenističkom periodu. Antički ostaci u Knososu najviše i najbolje prikazuju luksuzni život prošlosti oličen u divnim palatama, uređenim fantastičnim mozaicima. Od ekskurzija se preporučuje i obilazak gradića Festos poznatom po nalazištu diska starog više od 3.500 godina. Disk iz Festosa na kome se nalaze još uvek nedešifrovane hijeroglife, možete da vidite u originalu u arheološkom muzeju Herakliona. Festos se nalazi u blizini plaže Agia Galini, tako da ste u mogućnosti da se nakon obilaska nalazišta prepustite lepoti jedne od najlepših plaža na Kritu.

Za ljubitelje aktivnog odmora

Kazancakisov muzej čuva lične stvari, rukopise, pisma i prva izdanja nobelovca sa Krita. Nalazi se u mestu Varvaroi, nekih 20 km južno od Herakliona. Na vrhu brda koje gleda na Heraklion nalazi se Kazancakisov grob na kojem stoji čuveni natpis: Ne očekujem ništa, ne bojim se ničega, ja sam slobodan. Samo 3 km od auto-puta Heraklion – Retimno, u malenom selu Fodele u 16. veku rodio Domenikos Teotokopulos koji će u Španiji postati dvorski slikar, a u istoriji slikarstva ostati upamćen kao El Greko (na španskom Grk).

Ljubitelji aktivnog odmora mogu otići na pešačku turu kroz klisuru Samaria, zaroniti u kristalno čiste vode Libijskog mora ili uživati u ludom provodu u najvećem vodenom parku na Kritu, koji se nalazi blizu Hersonisosa. Dok oni koji vole da uživaju u miru i tišini mogu da odu do ostrva Gavdos, koje se može pohvaliti mirom i utisku zaustavljenog vremena ili Spinalonge – malog ostrva na ulazu u zaliv Elounta, udaljeno 15 km od Agios Nikolaosa. Nekadašnja kolonija obolelih od lepre, sada je muzej. Poznato je kao grad duhova, sa mnogo građevina, koja su pale u zaborav. Kad se iskrcate sa broda, dočekaće vas otvor u zidu stare Mletačke tvrđave. Odatle idete niskim dugim tunelom, koji je poznat pod nazivom Danteova kapija,, jer oboleli od lepre nisu znali šta će biti sa njima, a povratka nazad nije bilo. Najskuplja Grčka serija Ostrvo, rađena po istoimenom romanu, snmljena je na Spinalongi.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .