Ekologija

Pokrenuta Platforma za klimatsku pravdu

MediaSfera

 

 

Na upravo održanoj, drugoj od četiri planirane konsultacije „Ona govori“ pod krovnim nazivom Budućnost jednakosti, u organizaciji Ženske platforme za razvoj Srbije u saradnji sa UN Women, u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska Unija, feministkinje i feministi, aktivistkinje i aktivisti Zapadnog Balkana i Turske pokrenuli su inicijativu za udruživanjem i osnivanjem Platforme za klimatsku pravdu.
Za zapadni Balkan i Tursku koje se kako je na konsultaciji zaključeno nalaze u jednako kritičnoj  situaciji po ovom pitanju, pokretanje zajedničke platforme znači borbu udruženim snagama za budući simultani razvoj i  boljitak opšte situacije.

„Regionu je potreban novi diskurs“, naglasila je Ilajda Eskitaščolu (İlayda Eskitaşçıoğlu), advokatica za ljudska prava iz Turske i članica Globalne radne grupe za mlade Peking +25. „To pre svega znači vršenje pritiska na donosioce odluka, zatim javno i jasno širenje informacija i činjenica o situaciji u regionu, postavljanje novih kriterijuma i motivisanje ljudi da počnu da menjaju svoje navike“, rekla je ona. Eskitaščolu je takođe jedna od glavnih organizatorki „She Talks“ (Ona govori) konsultacija.

Klimatska pravda

Klimatska pravda povezuje uticaj klimatskih promena na životnu sredinu sa socijalnom pravdom i ljudskim pravima. Takođe ispituje i istorijske odgovornosti za klimatske promene. Povezanost klimatske pravde i rodne ravnopravnosti jasna je širom sveta, ali se često previđa, istakle su učesnice i učesnici konsultacija.

Žene su nesrazmerno pogođene klimatskim promenama a imaju manje mogućnosti da se obrazuju o pitanjima životne sredine. Čak i ako su u potpunosti informisane, često su izostavljene iz procesa donošenja odluka koje bi štitile njihove interese, jer rukovodeće položaje uglavnom i dalje zauzimaju muškarci. Jedan od zaključaka proizašao iz konsultacija bila je potreba da se radi na ženskoj solidarnosti, kako bi se rešio problem pretežno muških perspektiva i politika koje sprečavaju i usporavaju delovanje na klimatske promene.

Učesnice i učesnici podvukli su da je zaštita vode, vazduha i šuma jednako važna kao i zaštita ženskih prava. Povučene su paralele između mehanizama nasilja nad ženama i nasilja nad prirodom kao posledica eksploatacije od strane drugih. Aktivistkinje i aktivisti pozvali su na dalju dekonstrukciju nasilnih obrazaca na zapadnom Balkanu i u Turskoj, kako bi region mogao imati budućnost kakvu građani žele. Stavovi prema prirodnim i društvenim resursima stvar su osnovne pravde, a rodna ravnopravnost u regionu biće moguća samo udruživanjem snaga sa ekološkim pokretom.

Nova Platforma imaće za cilj da se pozabavi klimatskom pravdom i omogući mladim ženama i muškarcima širom zapadnog Balkana i Turske da dovedu do stvarnih promena, posebno jer se klimatske promene uglavnom odnose na njihovu stvarnost i budućnost.

Protesti se pogrešno shvataju

Trenutno je protest još uvek jedini i najvidljiviji način da mladi izraze svoje neslaganje u regionu. Ali, protesti se i dalje pogrešno shvataju, a bezbednost i sigurnost aktivistkinja i aktivista na zapadnom Balkanu i u Turskoj takođe nisu zagarantovane kao što bi trebalo da budu. Učesnice i učesnici konsultacija primetili su da se ovi nagomilani problemi mogu rešiti samo istovremenim radom na više nivoa. To uključuje rad u lokalnim zajednicama, podizanje svesti o vrednostima malih promena i ličnih akcija, a takođe i pokretanje pitanja o klimatskoj pravdi u celom obrazovnom sistemu i povezivanje nacionalnih, kao i regionalnih mreža i platformi za klimatsku pravdu.

Nova Platforma će posvetiti posebnu pažnju uključivanju Romkinja i drugih manjinskih grupa otvorenosti prema LGBT+ zajednici, rodno odgovornim pristupima i kreiranju kontekstualizovanog znanja u sprečavanju štete i suzbijanju negativnih efekata izazvanih klimatskim promenama i odnosima moći koji do njih dovode ili ih nedovoljno sprečavaju. Ovako postavljena platforma za klimatsku pravdu predstavlja primer globalne kampanje Generation Equality, u kojoj mlade žene preuzimaju vodeću ulogu u zaštiti naše planete za srećnije i zdravije regionalne zajednice.
Četiri planirane sesije She Talks (Ona govori) deo su konsultacija „Budućnost jednakosti“, osmišljenih da pokreću goruća pitanja, traže zajednička rešenja i podstiču nove inicijative. Projektom Budućnost jednakosti, aktivistkinje i aktivisti za rodnu ravnopravnost i ženska prava obeležavaju 25. godišnjicu potpisivanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, najvizionarnije i najambicioznije mape puteva ka rodnoj ravnopravnosti.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .