Zdravlje

Kampanji „Daj pedalu raku“ priklјučila se i Slovenija

daj-pedalu-raku-Bgd.jpg

MediaSfera

 

 

Piše: Jasmina Vujadinović-Cvjetković

Foto: arhiva

 

 

Ove godine kampanja “Daj pedalu raku“ realizovaće se u 29 gradova Srbije i po prvi put u Sloveniji u subotu 3.oktobra kada će se tačno u 12 časova podići zastava u Ljublјani, a tamošnje žene koje žele da daju podrušku svima koji se bore sa rakom dojke voziće takođe bicikl.
“Ovaj projekat je povezao sve one koji hoće da promene nešto u Srbiji, imajući u vidu statistiku prema je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke, koji je inače u 95 odsto izlečiv ako se leči na vreme. Naš cilј je da svaka žena u Srbiji dobije kvalitetnu terapiju, uz dostupnost dijagnostike, kao i da bude što kraći put od otkrivanja bolesti do početka lečenja“, rekla je na konferenciji za medije  Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar “Milica“, koje je nedavno otvorilo svoje predstavništvo i u Beogradu.

Govoreći o inovativnoj terapiji dr Želјko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove RFZO je naveo da je od 2016-2020.godine na Pozitivnu listu lekova stavlјen 51 inovativni lek (za hepatitis, melanom, psorijazu, karcinom dojke i prostate, te za multipleks sklerozu i karcinom pluća).

“U prethodnim periodu tri inovativna leka za pacijente obolele od karcinoma dojke su stavlјena na Pozitivnu listu, a dva zahteva su na čekanju čime bi se zaokružio terapijski deo. Na taj način bi tim pacijentima u narednom periodu bila dostupna najsavremenija terapija. Pošto su te inovativne terapije izuzetno skupe pregovaramo sa farmaceutskim kompanijama zbog podele troškova“, istakao je dr Popadić.

Uskoro najsavremenija terapija za pacijente

Što se tiče problema sa kojima se suočavaju pacijenti zbog aktuelne epidemije virusakorona, dr Lazar Popović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodine  rekao je da u bolnicama koje su bile u kovid sistemu pacijenti nisu mogli da dođu do adekvatnog onkološkog lečenja.

Prema njegovim rečima u Vojvodini je problem bio u devet bolnica koje su bile pretvorene u kovid centre. Svi anesteziolozi koji su znali da rade sa aspiratorima tokom marta, aprila i maja, pa krajem juna, jula i avusta bili su povlačeni u kovid centre. A operacije ne mogu da se rade bez anesteziologa. U tim centrima pacijenti nisu bili na vreme dijagnostikovani“.

Na naše pitanje koliko je epidemija virusakorona onemogućila pravovremeno dijagnostikovanje raka dojke kod pacijentkinja, dr Popović je odgovorio: “Mi nemamo statistiku da li je to uticalo na ishode lečenja tih pacijenata, ali zbog kašnjenja u dijagnostici sigurno će uticati na pad od nekoliko procenata u preživlјavanju. Ali, svugde u svetu je tako. U celoj Evropi su prvo stradali skrining programi i to će se najverovatnije svesti na godinu dana zbog kovida-19 “.

Kampanja „Daj pedalu raku“

Inače, “Daj pedalu raku’‘ je projekat koji šest godina realizuje Ženski centar ‘‘Milica’‘ pod pokrovitelјstvom Ministarstva zdravlјa, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlјe Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, te Instituta za onkologiju Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac.

Cilј je smanjenje obolјevanja i smrtnosti od raka dojke, kao i podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda i ranom otkrivanju raka dojke i lečenju ove bolesti. U aktivnosti su uklјučene žene koje su pobedile rak dojke, koje se bore za bolјe lečenje i pristup dijagnostičkim procedurama i pravu na dobijanje inovativnih terapija. Takođe, ovom akcijom se promovišu zdravi stilovi života i bavlјenje sportom.
Konferencija za medije je završena puštanjem lјubičastih balona u vazduh u čast svih pacijentkinja, koje su izgubile bitku sa ovom bolešću, tokom epidemije virusakorona kada nisu mogle da budu ni adekvatno ispraćene.Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .