Film / TV

Rijaliti programi prelaze u noćni termin

MediaSfera

 

 

Rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom uskoro neće više moći da se emituju tokom dana, odlučio je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na poslednjoj redovnoj sednic, piše Danas.
Odlukom je predviđeno da se pristupi izradi nacrta Pravilnika kojim će se vreme emitovanja rijaliti emisija takozvanog „prisilnog okruženja“ ograničiti na period od 23 časa do šest sati ujutru.

Prema rečima člana Saveta Slobodana Cvejića, završetak procedure i konačno stupanje Pravilnika na snagu moglo bi da se očekuje već kroz dva meseca.

– Stručna služba će da izradi predlog mi smo bili decidirani oko toga da u njemu mora da stoji vreme od 23 do šest časova. Sada je bitno da se pravilnik pravno formuliše, a posle toga sledi standardna procedura, koja podrazumeva mišljenje Ministarstva kulture, javnu raspravu u trajanju od 15 dana, koja će verovatno zbog pandemije biti održana online, tako da očekujem da će za dva meseca ili do kraja godine Pravilnik biti na snazi, u zavisnosti od trajanja nekih administrativnih delova te procedure, navodi Cvejić za Danas, uz napomenu da će nekoliko članova Saveta, koji se zalažu za ovakvu odluku, insistirati da sve bude urađeno na vreme.

Cvejić dodaje da „ne očekuje nikakva iznenađenja“ do kraja donošenja Pravilnika.

– Mi na mesecima radimo na tome, dijalog Saveta o tome je trajao dugo i bilo je teško i napeto, važno je da se vodila ozbiljna diskusija i sada smo došli do tačke kada smo doneli ovakvu odluku. Prema tome, sada ništa ne može da spreči njeno dovođenje do kraja. REM je nezavisno regulatorno telo, i ne može da mu kaže ni Ministarstvo ni Skupština da od toga odustane. Svako može da da savet ili mišljenje ali je konačna odluka naša, jasan je Cvejić.

Nije prilika za slavlje

Iako kaže da je zadovoljan odlukom za koju se zalaže od početka mandata u Savetu, Cvejić naglašava da je ostalo još mnogo posla, pa ovo „nije prilika za slavlje“.

– Postoje druge stvari kojima treba da se bavimo, mi smo nedavno dobili izveštaj o programskim sadržajima kod komercijalnih emitera, koji pokazuju da se niko od njih ne pridržava elaborata na osnovu kog su dobili nacionalnu frekvenciju. To znači da je čitav javni medijski prostor kod nas osiromašen za dečije, sportske, kulturne programe, i na neki način zloupotrebljen. U vezi sa tim nešto mora da se uradi, jer nisu oni dobili nacionalnu frekvenciju „na lepe oči“, nego na osnovu najavljenog i obećanog programa u elaboratima, čega se ne pridržavaju, što naši izveštaji redovno registruju, zaključuje Cvejić.

Danas je pokušao da sazna šta o aktuelnoj odluci REM-a misle čelni ljudi televizija sa nacionalnim frekvencijama na kojima se i emituju dva trenutno najgledanija rijaliti programa, „Zadruga“ i „Parovi“, ali od vlasnika TV Pink Željka Mitrovića i glavnog i odgovornog urednika TV Hepi Milomira Marića nije dobio odgovore na njihova pitanja.

NUNS podržava donošenja novog pravilnika REM-a o rijaliti programima

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja odluku Saveta Regularnog tela za elektronske medije (REM) o izradi pravilnika kojim bi se konačno ograničilo emitovanje televizijskih rijaliti programa, kao i odluku o podnošenju krivične prijave protiv jednog od učesnika rijaliti programa “Zadruga”.

Smatramo da je REM zakasnio nekoliko godina sa donošenjem ovakvog pravilnika, jer Zakon o elektronskim medijima jasno i nedvosmisleno zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50), a svega toga je bilo proteklih godina svakodnevno u rijaliti programima na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

NUNS će pratiti postupanje REM-a i nadležnih organa, a posebno postupak protiv Televizije Pink, koja je omogućila Kristijanu Goluboviću, višestruko osuđivanog zbog teških krivičnih dela, da kao učesnik rijalitija “Zadruga” u živom programu iznosi ozbiljne pretnje smrću, kaže se u sopštenju NUNS-a.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .