Lifestyle

Berta Sukare, kreolka iz Gvadelupe – prva Miss sveta

MediaSfera

 

 

 

Na današnji dan, 19. septembra 1888. godine, u belgijskoj banji Spa održano je prvo svetsko takmičenje za izbor lepotice. Za titulu najlepše devojke na svetu prijavilo se 350 učesnica, a njih 21 stigla je do finala.  Ideje o lepoti, i principi izbora, i pravila sprovođenja takmičenja u 19. veku u osnovi su se razlikovali od savremenih standarda.
U leto 1888. u novinama se pojavio oglas za takmičenje lepote koje će se održati u septembru u banjskom gradu Spa u Belgiji. Svim devojkama koje su želele da se takmiče za titulu najlepše na planeti upućen je poziv da pošalju poštom svoju fotografiju sa kratkim podacima o sebi. Novine su primile 350 prijava iz Austrije, Amerike, Alžira, Mađarske, Nemačke, Španije, Italije, Norveške, Rusije, Tunisa, Turske, Francuske i Švedske.

Berta-Sukare.jpg

Stroga pravila

Osmočlani žiri, sastavljen samo od muškaraca, izabrao je 21 finalistkinju.

Gosti na svečanosti nisu mogli da vide lepotice a kamoli da ih ocenjuju.

Učesnicima nije bilo dozvoljeno da se pojavljuju u javnosti – bili su smeštene na odvojenom spratu u hotelu, odakle su u zatvorenim kočijama odlazile samo u salon kazin u kome se odvijalo takmičenje.  Sve troškove boravka pokrivao je kazino, koji je obezbedio i nagradni fond od 10.000 franaka.Organizator takmičenja bio je Herve du Lorraine.  Najlepšu devojku izabrao je žiri od osam muškaraca, među kojima su bili umetnici, vajari i drugi predstavnici kreativnih profesija. Takmičenje je trajalo 12 dana. Svakog dana devojke su paradirale ispred članova žirija u salonu kazina. Devojke su bile obučene u dugačke haljine, a muškarci u frakove.

Impresivne nagrade

12. dana proglašene su pobednice takmičenja. Najlepša devojka na planeti postala je 18-godišnja kreolka iz Gvadelupe Berta Sukare koja je dobila nagradu od 5.000 franaka i čast da se pojavi na naslovnoj strani francuskog magazina L’Illustration.

Druga nagrada od 2.000 franaka pripala je flamanski Angeli Delrose. Mari Stevens, rodom iz Beča, osvojila je treće mesto i 1.000 franaka. Nakon ceremonije dodele nagrada, u kazinu je održana velika proslava za učesnike, žiri, lokalne vlasti i štampu. Novinar skandinavskog magazina je pisao da su taj nesvakidašnji događaj gosti shvatili veoma ozbiljno pa su muškarci došli u frakovima a žene su nosile balske haljine.

Pobednice na takmičenju za lepotu dobile su ne samo impresivne novčane nagrade, već i svetsku popularnost: Berta Sukare je u prva tri dana nakon proglašenja dobila više od stotinu bračnih ponuda. Ali ona ih je odbila, rekavši da želi da se posveti glumačkoj karijeri. Nažalost, nema podataka o njenoj budućnosti.
Neverovatan uspeh belgijskog takmičenja za lepotu doveo je do toga da su početkom dvadesetog veka slična takmičenja počela da se održavaju i u drugim zemljama.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .