Putovanja

7 razloga zbog koji treba da posetite Kopaonik

MediaSfera

 

 

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash

 

 

Kopaonik je prirodno blago Srbije, koje ponosno i sasvim zasluženo nosi epitet “sunčana planina”. Ovaj planinski masiv na jugu zemlje važi za jedno od najatraktivnijih srpskih odmarališta. Dodajmo tome i činjenicu da je skoro pola godine pod snegom, jasno je zbog čega se smatra najpopularnijim ski-centrom u zemlji, pa i u regionu.
Uživanje na obroncima planine koju više od 200 dana godišnje obasjava sunce, može se reći da je to san koji se lako ostvaruje na Kopaoniku. Bez obzira na to da li ste ljubitelj skijanja ili radije pešačite po letnjim planinskim stazama, Kopaonik je savršeno mesto za sve one koji žele aktivan odmor i relaksaciju. Ovo potvrđuje i veliki broj turista iz cele Evrope čiji broj raste iz godine u godinu.

Pripremili smo za vas 7 razloga zbog kojih treba da posetite Kopaonik, jedan od pet simbola lepote Srbije. Pročitajte.

#1 Kopaonik je riznica prirode i čistog vazduha

Zahvaljujući prirodnim bogatstvima Kopaonik je 1981. godine proglašen za nacionalni park pod čijom zaštitom se nalazi 11 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika. Kozje stene, Mrkonja, Barska reka, Duboka, Gobelja samo su neki od lokaliteta koji će vas zadiviti svojom lepotom. Čist planinski vazduh, beskrajna snežna belina i uzbudljivi dani na ski stazama, ovako se u najkraćim crtama može opisati zimovanje na Kopaoniku. Postoji mnogo turističkih agencija koje rade Kopaonik, pa je danas izuzetno lako uživati u ovoj jedinstvenoj riznici prirode. Leti ili zimi, ova planina je idealno mesto za odmor.

Autentični pejzaži predstavljaju lek za dušu i telo, bilo da se nalazite na Pančiću ili vrhu Šiljak. Upravo sa Šiljka (1622 m nadmorske visine) pruža se predivan pogled na Kosovo i Metohiju, kao i na Crnu Goru.

Sa vrha Gobelja vide se Župa i Toplica, dok je sa Nebeskih stolica moguće uživati u lepotama istočne strane Kopaonika. Na svim ovim mestima ćete se nadisati svežeg vazduha, ali i stvoriti uspomene vredne pamćenja. Veštiji fotografi, ali i oni koji barataju isključivo svojim mobilnim telefonom upravo na ovim uzvienjima mogu napraviti savršene fotografije prirode.

Kopaonik je prirodno stanište za preko 1.500 biljnih vrsta. Predivne bukove šume ovog nacionalnog parka su čak nominovane za UNESCO-vu listu dobara svetske prirodne baštine. Na njemu obitavaju jelen, divlja mačka, sivi soko, zlatni orao, sova, planinska ševa i mnoge druge životinje.

#2 Velika ponuda smeštaja

Ukoliko ste jedan od onih koji ne vole unapred rezervisati smeštaj, ne morate brinuti za svoje mesto na Kopaoniku. Velika i raznovrsna ponuda smeštajnih jedinica, od luksuznih hotela do rustičnih planinskih koliba, obećava odgovarajući apartman za svačiji ukus.

U samom centru postoje brojni luksuzni hoteli i vile, ali se veliki broj apartmana i manjih hotela nalazi odmah pored staze. Posebno su zanimljive planinske vikendice, koje svojim šarmantnim ambijentom i celokupnim izgledom pružaju istinsko iskustvo planinskog života, lišenog luksuza i urbanih trendova. luksuza.

#3 Fantastična hrana

Domaći ajvar, rebarca na kajmaku, pršuta ili proja, ili možda pita od preukusnih borovnica – hrana na Kopaoniku jednostavno ima drugačiji ukus. Dobro je znati da svaku pauzu na skijanju ili planinarenju  možete iskoristiti da navratite u u jedan od brojnih restorana i uživate u najboljim lokalnim jelima najvišeg kvaliteta.

Naravno, u širokoj ugostiteljskoj ponudi na ovoj planini postoje i restorani u kojima se pripremaju i strana jela, ali je pravi gušt isprobati domaće delkatese. U rustičnim i prijatnim ambijentima kopaoničkih etno restorana čekaju vas različita variva, jela sa roštilja i specijaliteti domaće kuhinje. Najveći broj restorana nalazi se u samom centru.

skijanje-koponik.jpg

#4 Odlične ski staze – za sve uzraste

Profesionalni skijaši, početnici koji prvi put staju na skije, deca i odrasli, na 62 kilometra ski staza na Kopaoniku ima mesta za sve. Bez obzira na to kojoj kategoriji skijaša pripadate, da li ste vešti na skijama ili vam je potrebna obuka, na uređenim skijaškim terenima uživanje u skijanju vam je zagarantovano.

Na Kopaoniku se nalazi i tzv. ski-vrtić, mesto na kom najmlađi skijaši pod budnim okom ski-instruktora mogu napravit svoje prve korake na skijama. Uz pomoć pokretne trake i karusela, bez obzira na starosnu dob, mnogi mališani stiču osnovne skijaške veštine. Ski centar Kopaonik raspolaže sa ukupno 32 staze, od čega je 7 teških, 10 srednjih i 15 lakih staza. Staze opslužuje sistem od 24 žičare čiji je ukupni kapacitet čak 30.000 skijaša na čas.

Pored staza za alpsko skijanje, postoji oko 20 kilometara uređenih staza za nordijsko skijanje, i to u predelu Ravnog Kopaonika. Reč je o rutama od 3km, 5km i 10 km.

Naravno, ne treba zaboraviti činjenicu da je u samom moguće iznajmiti svu potrebnu opremu i rekvizite za skijanje, kao ni činjenicu da o sigurnosti skijaša brine Gorska služba spasavanja.

ski-sportovi-kopaonik.jpg

#5 Mnogobrojne sportske aktivnosti

Ne morate stati na skije da biste se lepo proveli na Kopaoniku. Zapravo, pored skijanja, na ovoj planini vas čeka veliki broj drugih sportskih aktivnosti i prava adrenalinska avantura. Isprobajte streličarstvo ili upoznajte Kopaonik iz ptičje perspektive tako što ćete poleteti paraglajderom.

Možete se voziti planinskim stazama u specijalnim vozilima – kvadovima i tako iskusiti mini safari razgledajući raznovrsnu floru i faunu ove planine. Planinarenje do Pančićevog vrha je sasvim izvesno iskustvo koje se pamti čitavog života. Na Kopaoniku postoji i avantura park, bob na šinama, teretana na otvorenom, zip-line, mogućnost jahanja konja i iznajmljivanja bicikla.

#6 Značajno kulturno i istorijsko nasleđe

Kopaonik je jedinstven spoj prirode raskošne lepote, uzbudljivog sportskog života i istorijskog nasleđa. Na samom Pančićevom vrhu nalazi se Mauzolej Josifa Pančića. Najviši vrh Kopaonika nosi naziv upravo po ovom našem naučniku od 1951. godine kada su njegovi posmrtni ostaci po preneseni na vrh (to je bila njegova lična želja).

Jedna od atrakcija vrednih posete je svakako i Svetilište Metođe. To je crkva u steni posvećena svetom velikomučeniku Metodiju do koje se stiže kroz kanjon i strmom kozjom stazom. Pećina je ukrašena freskom sveca, a u kamenu je urađena i slika Bogorodice sa Hristom.

U okolini Kopaonika nalaze se i neki od najznačajnijih pravoslavnih manastira kao što su Đurđevi stupovi i Sopoćani kod Novog Pazara, Gradac kod Raške i najstarija crkva na ovim prostorima – Petrova crkva.

#7 Osećaćete se kao kod kuće

Bilo da izaberete Kopaonik za mesto svog letovanja ili zimovanja, nakon nekoliko dana boravka imaćete osećaj kao da ste oduvek tu. Duge šetnje planinskim stazama i šumama, svež vazduh i primamljiva kuhinja lokalnih restorana učiniće da se osećate kao da Kopaonik poznajete godinama, čak i ako ga ranije niste posetili.
Skijaši koji iz dana u dan izlaze na uzbudljive ski staze ili planinari željni fantastičnog pogleda, ovde je lako steći novu i okrepljujuću rutinu. Ovo se posebno odnosi na zimske večeri u udobnim i toplim apartmanima nakon celodnevnog dana provedenog na snegu i hladnoći. Čaša kuvanog vina i domaći kolač sa cimetom pokraj vatre u kaminu postaće sinonim za Kopaonik i rajski odmor.Tagovi

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .