Vruće teme

Sporazumu iz Vašingtona – nova „jabuka razdora“ SAD i EU

MediaSfera

 

Jedna tačka sporazuma potpisanog u Vašingtonu između Beograda i Prištine, uz garancije SAD, pokrenula je lavinu reakcija i postala nova jabuka razdora SAD i EU.
Kako piše Sputnjik, reč je o tački koja se nalazi u okviru sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, a po kojoj je dogovoreno da Srbija premesti ambasadu u Jerusalim.

Prema dokumentu koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija će postati prva evropska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki senator Ted Kruz među prvima su pozdravili tu odluku.

Netanjahu je zahvalio Vučiću na odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i prebaci ambasadu Srbije u taj grad. On je dodao da se nastavljaju napori da se i ostale evropske zemlje ubede da to učine.

Izraelski premijer je zahvalioi američkom predsedniku Donaldu Trampu na doprinosu tom dostignuću, a senator Kruz je na Tviteru napisao da pozdravlja najavu otvaranja srpske ambasade u Jerusalimu. „Ovaj korak produbljuje veze i unapred se radujem novim sličnim potezima“, naveo je on.

Nijedna članica EU nema ambasadu u Jerusalimu

S druge strane, iz Evropske unije i Palestine stigle su potpuno drugačije poruke.

Portparol EU Peter Stano rekao je da za Brisel pitanje premeštanja ambasada u Jerusalim predstavlja bilateralnu najavu Srbije prema Izraelu, podsećajući da je stav EU poznat i da se nije promenio.

„Nijedna članica EU nema ambasadu u Jerusalimu, kao ni predstavništvo Unije. To je u saglasnosti sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN“, objasnio je Stano.

Podsetio je i na zaključke Samita EU od decembra da je stav Brisela jasan i da rešenje o Jerusalimu kao glavnom gradu moraju da pronađu Izrael i Palestina.

„Srbija, koja već pregovara o pristupanju EU, mora progresivno da usaglašava svoju politiku prema trećim zemljama sa odlukama EU. Svi diplomatski koraci koji nisu u skladu s tim su razlog za zabrinutost“, naglasio je Stano.

Palestinska uprava: prekid diplomatskih odnosa sa svakom zemljom koja premesti ambasadu u Jerusalim

Iz Palestine je došla još burnija reakcija u vidu upozorenja da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ambasadu u Jerusalim.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je bio glavni mirovni pregovarač sa Izraelom, to je objavio na Tviteru.

„Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage“, napisao je on.
Uprkos različitim signalima država, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtev za održavanje sednice Predsedništva na kojoj bi se raspravljalo o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: B92KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .