MediaSfera
Piše: Mira Kojić
Foto: Mira Kojić, Vlada Ivanović, direktor TO Ljig
Već osam sezona na RTS-u emituje se serijal o kulinarstvu i lepotama raznih delova Srbije pod nazivom „Kuhinja moga kraja“.
U ovogodišnjem serijalu učestvuju Jelena Simić (Donji Dubič, Trstenik), Svetlana Terzić (Zlakusa, Užice), Branka Đokić (Konjuh, Kruševac), Gordana Veličković (Velika Ivanča, Mladenovac), Mirjana Kuntić (Bikovo, Subotica), Marija Tadić (Ovčar Banja, Čačak) i Žaklina Janković (Veliševac, Ljig).
Završna epizoda snimljena je u seoskom turističkom domaćinstvu Milana i Žakline Janković, u selu Veliševac, nedaleko od Ljiga.
Iako je bilo predviđeno da prvi deo snimanja bude na Rajcu, na livadi, uz učešće žena iz ljiškog udruženja „Zlatne ruke“, zbog kiše koja je padala od zore, događaj je izmešten u ljišku biblioteku, gde je, za učesnice priređen kosački ručak, uz kosača koji je pesmom pozdravio gošće i nastup devojčice na fruli.
Emisija je koncipirana tako da žene, koje nisu profesionalne kuvarice, budu domaćice drugim učesnicama, koje, dok domaćica priprema ručak za njih, saznaju ponešto o kraju u kome tog dana borave (posećujući muzej, istorijski lokalitet, pećinu… ). Po prvi put, to usputno mesto, neplanirano, bila je ljiška biblioteka, kao čuvar zavičajne prošlosti u knjigama, fotografijama, dokumentima, slikama.
Dok je domaćica poslednje epizode pripremala ručak za svoje drugarice, one su posetile i Banju Vrujci, i uživale u masaži u spa centru.
Glavni deo ove kulinarske avanture bio je u domaćinstvu Jankovića, u kojem je predjelo, glavno jelo i slatki užitak pripremila Žaklina Janković sa članovima svoje porodice. Svaka učesnica ocenjuje kako specijalitete koji su izneti na trpezu, kombinovanje namirnica za pripremu jela, tako i način aranžiranja stola.
Učesnice serijala su kroz druženja i razmenjivanja iskustava, tokom sedam epizoda predstavile svaka svoju kuhinju i svoj kraj, ali će samo jedna pobediti. Emitovanje serijala biće u oktobru, a koja žena je pobedila, saznaće se u poslednjoj epizodi, snimljenoj u Veliševcu.
Dodaj komentar