Lifestyle

Danas je Međunarodni dan pasa

MediaSfera

 

Foto: Aleksandar Jočić

 

 

Još od 2004. godine, 26. avgust se obeležava kao Dan pasa. Ideju je dala aktivistkinja Kolin Pejdž koja je htela da skrene pažnju na brigu o psima, kao našim najvernijim prijateljima i izuzetno dragocenim životinjama.
Oni su sa nama 15.000 ili čak prema nekim tvrdnjama 30.000 godina. Toliko dobro su se adaptirali i toliko nas vole da je na tu čistu, bezrezervnu i do smrti postojanu ljubav teško ostati imun. Mnogo je onih koji ne veruju ljudima, ali veruju psima, piše portal Petface.

S obzirom na to da je cilj ovog dana jačanje svesti kod građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, kao i podsticaj bolje brige o psima, naročito o onima koji su napušteni i žive na ulici, osvrćemo se na brojna dešavanja poslednjih godina.

Da li je u redu da budu vezani, napuštani, prepušteni sami sebi? Da li je ispravno da se tuku, maltretiraju, zanemaruju? Ta divna bića koja nemaju nikoga osim nas? Možda i nismo zaslužili da nas toliko vole i da nam se bezrezervno daju, ali oni jesu.

Spomenućemo i tvrdnje brojnih psihologa koji kažu da nema boljeg leka za nečije zdravlje od kućnih ljubimaca! Naravno da nema. Njihove tople šape, radoznalo mahanje repom, njihova blizina… Sve to nam daje snage da istrajnije krenemo u svu frku svakodnevnog života, prenosi N1.

Dan pasa, ali i svaki drugi dan u godini treba da nas podseti koliko treba da poštujemo njihovu ljubav, vernost i sve što rade za nas iz dana u dan. A danas, kada završite sve obaveze, provedite kvalitetno vreme sa vašim ljubimcem. Ugodite mu u svemu. Ukoliko još uvek nemate psa, razmislite o tome da udomite jednog. Ulepšaćete život i sebi i njemu. Srećan nam svima svetski dan pasa, prenosi Petface.

Lilika

Osam razloga zašto je dobro imati psa

1.Vlasnici pasa češće se smeju

Tako tvrdi studija objavljena u časopisu „Society & Animals“. Autori studije su pitali vlasnike pasa i one koji to nisu da zabeleže koliko se puta smeju u danu. Pokazalo se da vlasnici pasa to rade češće.

  1. U psu imate odanog prijatelja

Psi su evoluirali od vukova, a ove životinje poznate su po tome što žive u čoporima i razvijaju snažnu povezanost s ostalim članovima. To je ono što današnje domaće pse čini odanima. Stephen Zawistowski iz Američkog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama kaže da psi na svoje vlasnike gledaju kao na članove čopora i sa njima se blisko vežu kao što bi sa svojom „braćom i sestrama iz čopora“.

Ciga

  1. Ljudi sa psima su društveniji

Taj zaključak naučnika sa univerziteta u Liverpoolu i Bristolu dosta je logičan budući da vlasnici pasa češće izlaze u šetnje, susreću druge ljude i razgovaraju s njima bili oni vlasnici pasa ili ne.

  1. Psi mogu biti dobri za zdravlje

Studija objavljena u časopisu „National Academy of Sciences“ pokazala je da deca rođena u domaćinstvima sa psom imaju manji rizik oboljevanja od astme ili alergija. Zahvaljujući psima, kojima je dopušten izlazak i ulazak u kuću, deca razvijaju izmenjenu zajednicu mikroba koji štite od alergena.

  1. Zbog psa ćete postati aktivniji

Naučnici sa univerziteta u Michiganu utvrdili su da 60 posto vlasnika pasa koji svoje ljubimce izvode u redovne šetnje time ispunjavaju kriterijume za umeren trening. Uz to, stariji koji šetaju svoje pse, fizički su u boljoj formi od svojih vršnjaka koji se šetaju sami, pokazala je studija objavljena u časopisu „Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services“.

Žujka

  1. Psi spašavaju živote

Neki psi imaju univerzalnu donatorsku krvnu grupu, baš kao i pojedini ljudi. Psi mogu pomoći ljudima u ranom upozoravanju pacijenata koji pate od epileptičnih napada. Uvežbani psi mogu osetiti dolazak napada 15 minuta pre nego što se dogodi. Počinju tada da laju i time upozoravaju pacijenta da sedne i ne povredi se pri padu.

  1. Pas životu daje dublji smisao

Oni su sjajno društvo svakome, ali posebno starijima. U studiji koja je rađena, zaključeno je da su starije osobe koje imaju psa zadovoljnije svojim društvenim, fizičkim i emotivnim stanjem od onih koji ih nemaju.

  1. Psi zaista usrećuju

Jednostavan kontakt očima sa svojim ljubimcem otpušta oksitocin, hormon dobrog raspoloženja. U studiji kojom se merio nivo oksitocina među dvema grupama vlasnika pasa, grupi kojoj je rečeno da ne gledaju svoje pse pravo u oči izmeren je manji nivo oksitocina od one kojoj je dopušten kontakt očima. U drugoj je studiji utvrđeno da su vlasnici pasa u proseku manje depresivni, manje se osećaju usamljenima, imaju više samopoštovanja, srećniji su i manje pod stresom, pišu Novosti Magazin.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .