Vruće teme

Godišnjica ubistva Ivana Stambolića: Likvidacija političkog protivnika

MediaSfera

 

 

 

Bivši predsednik predsedništva Srbije Ivan Stambolić ubijen je na današnji dan pre 20 godina po nalogu, svog nekada bliskog prijatelja i političkog saradnika Slobodana Miloševića. Presudom Specijalnog suda za ubistvo Stambolića osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije. Pravosnažna osuđujuća presuda, u kojoj je Milošević naveden kao nalogodavac, doneta je 2007. godine.
Ivan Stambolić je ubijen 25. avgusta 2000. godine, a još tada se verovalo da je motiv njegove otmice i ubistva strah Miloševića da bi mu Stambolić mogao biti ozbiljan politički protivnik. Njih dvojica bili su u vreme osamdesetih najbliži politički saradnici i lični prijatelji. Do razlaza Miloševića i Stambolića došlo je na osmoj sednici CK Saveza komunista Srbije u septembru 1987. godine.

Telo pronađeno posle gotovo tri godine

Stambolića su u Košutnjaku u Beogradu otela petorica pripadnika JSO. Odvezli su ga na Zmejevac na Fruškoj gori. Ubijen je s dva metka u potiljak, a telo je bačeno u jamu sa živim krečom. Telo Ivana Stambolića pronađeno je tek tokom akcije Sablja i to tako što je policiju do mesta ubistva doveo Nenad Šare, nekadašnji pripadnik JSO i svedok saradnik na suđenju.

Samo mesec dana nakon otmice i ubistva Sambolića, Milošević je izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije. Smenjen je 5. oktobra 2000. godine, kada je pod pritiskom masovnih demonracija morao da prihati rezultate izbora na kojima ga je pobedio Vojislav Koštunica, kandidat Demokratske opozicije Srbije.

Suđenje za ubistvo Ivana Stambolića bilo je objedinjeno sa suđenjem za atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Prvostepena presuda doneta je 2005. godine i to je bila prva presuda na maksimalnih 40 godina zatvora za počinioce zločina.

Pravosnažna presuda za ubistvo Stambolića izrečena je 2007. godine. Na optuženičkoj klupi našli su se visoki funkcioneri Miloševićeve tajne službe, dok se samom Miloševiću tada već sudilo za ratne zločine u Hagu, gde je i preminuo 2006. godine. U presudi je navedeno da je Milošević nalogodavac.

Nedvosmislena optužba

Tužilac Mioljub Vitorović u završnoj reči u postupku za ubistvo Ivana Stambolića na osnovu dokaza, nedvosmisleno je optužio Slobodana Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković da su naručivali ubistva političkih protivnika. Posle ove završne reči Vitorović je kažnjen smenom:

Sudimo organizaciji za ubijanje, odnosno, odredu DB-a namenjenom za likvidacije, ali šta je sa organizacijom ili njenim delovima, koji su bili ili su još uvek u ekonomiji, pravosuđu, policiji, medijima, politici i koja, u strahu da ne bude otkrivena, podržava ovakve odbrane okrivljenih i održava ih u zabludi da će se sve po njih povoljno rešiti? U ovom trenutku nijedna institucija u zemlji ne brani zemlju u toj meri kao što to radi ovaj sud. Vaša odgovornost je toliko veća, ali te odgovornosti ne treba se bojati. Naprotiv, istorija je zabeležila zlo, istorija očekuje odgovor. Odgovor ovog suda treba da bude takav da ne padne pod udar istorije. Sve što nije adekvatan odgovor na zlo režima Slobodana Miloševića istorija će osuditi.“

Mirjana Marković je do smrti živela u Rusiji, gde je dobila politički azil, a njenu poslednju knjigu objavile su Večernje Novosti u kojima država Srbija ima deo vlasništva.

Za ubistvo Stambolića pravosnažno su osuđeni najviši funkcioneri Državne bezbednosti i pripadnici JSO-a:

Radomir Marković – 15 godina zatvora
Milorad Ulemek Legija, Branko Berček – 40 godina zatvora
Nenad Bujošević – 35 godina zatvora
Leonid Milivojević, Duško Maričić – 30 godina zatvora
Nenad Ilić – 15 godina zatvora
Milorad Bracanović – 2 godine zatvora

Ubistvo s predumišljajem

Miloševićeva tajna služba svakodnevno je, prema saznanjima “Insajdera” objavljenim u serijalu „Službena tajna“, pratila i prisluškivala Stambolića i tako pripremila teren za otmicu, odnosno ubistvo.

Slučaj se tri godine vodio kao otmica. Dok je deo javnosti zahtevao da se slučaj rasvetli, predstavnici JUL-a i SPS-a izjavljivali su „pitajte ženu Ivana Stambolića gde joj se muž odšetao“.

Monstruozni zločin otkriven je tek 2003. u akciji Sablja, posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, za šta su takođe osuđeni pripadnici JSO-a i kriminalnog zemunskog klana.

Da je Stambolić ubijen otkriveno je tako što je lokaciju na Fruškoj gori gde zakopan policiji otkrio Nenad Šare, svedok-saradnik u sudskom postupku, a prethodno šef obezbeđenja Milorada Ulemeka Legije, komandanta Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti.
Da bi izbegli da slučaj vodi odeljenje za ubistva, ali i reakciju javnosti, pripadnici JSO oteli su Stambolića oko 10 sati ujutru na Košutnjaku dok je trčao, ubacili ga u kombi, prelepili mu usta lepljivom trakom, stavili džak na glavu, oborili na kolena ispred jame, da bi mu pripadnik JSO-a Branko Berček s leđa ispalio dva hica u glavu.

Slučaj ubistva Stambolića bio je jedna od tema emisije Insajder Državni zločin.

Izvor: InsajderMeni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .