Kolumne Lepa strana sveta

Milica Cincar-Popović: Četiri fundamentalne sile

Milica-Cincar-Popovic-Cetiri-fundamentalne-sile.jpg

MediaSfera

 

Piše:  Milica Cincar-Popović

Foto: Pixabay

 

 

Velika otkrića, ona koja su od suštinskog značaja, po pravilu nastaju kad neko primeti nešto što nikome do tada nije privuklo pažnju jer je sveprisutno i uobičajeno, kao kad jabuka s drveta padne na zemllju.
Njutn je silu gravitacije definisao kao privlačnu silu između dva tela, koja je prporcionalna masi tela. Tako i danas uče đaci u školi. Ajnštajn je smatrao da gravitacija nastaje usled zakrivljenja polja prostor-vreme u kome se tela nalaze. Kao na primer, ako bismo skinuli zapušač sa odvoda u punoj kadi vode. Voda bi počela da ističe, praveći vrtlog. Ako sad u tu vodu stavimo plastičnu patkicu, ona će se kretati ka odvodu onako kako je vrtlog nosi. Izgledaće kao da je njeno kretanje uslovljeno privačnom silom odvoda, a zapravo nije: uslovljeno je poljem – vodom u kojoj se nalazi.

Sve to tako lepo i logično izgleda, zato što ne postavljamo pitanja. Ako počnemo da ih postavljamo, stvar se komplikuje. Na primer, gde je izvor te sile? Svaka sila ima svoj izvor; ako je gravitacija sila, odakle izvire, odakle polazi? Ona postaje još zagonetnija kad pređemo na kvantni nivo.

U stvari, nije nama nepoznata samo gravitacija. Mi znamo da postoje četiri fundamentalne sile koje regulišu Univerzum: elektromagnetna, slaba, gravitaciona i jaka. Da se izrazim jasnije: međudelovanje elementarnih čestica može biti: elektromagnetno, slabo, gravitacijsko i jako. Ali, odakle te sile izviru? Koja je to energija koja ih proizvodi?

Nasim Haramajn je dokazao da gravitacija nije posledica samo zakrivljenja polja, već spina vrtloga prostor-vreme. Gravitacija je sekundarni efekat vrtloga i u vratu, tj. najužem delu vrtloga ona postaje veoma velika. Haramajnovo otkriće, dakle, potpuno objašnjava privlačnu silu crne rupe. Uz to podržava Hokingovu teoriju struna. Ali, i daje ne odgovara na ono osnovno pitanje – koja energija proizvodi sve to? Gde je izvor?

Ne briniite, neću više; dosta je bilo fizike za danas. Ovaj mali pregled saznavanja o sili gravitacije, moj je pokušaj da objasnim odakle velikim naučnicima duboko bogoljjublje. Opšta uverenja su opšta, tj. mediokritetska. Prosečno obrazovan čovek po nekom pitanju u stvari je neznalica, jer je “prosečno obrazovanje” o nekoj stvari imaginaran pojam, ne postoji u stvarnosti. Tako u ovom  svetu vlada uverenje da su nauka i vera u Boga suprotstavljene, a dolazi od ljudi koji se u naku ne razumeju, te Njutnovo, Ajnštajnovo i Haramajnovo bogoljublje pripisuju njihovom “čudaštvu”.

Ne  brinte, neću više ni o bogoljublju. Nešto drugo hoću da poručim, a nadam se da sve ovo što upravo napisah pokazuje i zašto tako poručujem: aman, ne sudite onome što ne poznajete, ne procenjujte ono što niste proverili, ne prihvatajte tuđe floskule! Ne prihvatajte tuđe floskule!

Da krenem sad s fenjerom u po bela dana po ulicama našeg grada, čini mi se da ne bih našla autentičnog čoveka. Sa svih strana, čujem prepričavanja tuđih reči. Pripadnici ove naše civilizaciije ne donose odluke o sopstveno životu, već samo odluku o tome kom će se autoritetu prikloniti i potom ga bez pameti ali zato s puno žuči, slediti. Kad zamislim svoj grad danas, vidim ljude bez lica, koje pokreću strah i zavist. Ta slika je tako ružna, da neću više o njoj ni da pišem. Ne znam odakle mi, ne znam da li je realna ili ja preterujem, ali šta ću kad tako vidim.

Ispričala mi je jedna prijateljica kako je učila svoju ćerku da u kafiću pije “koka-kolu” samo iz flašice koju šanker otvori na njene oči, da bi bila sigurna kako joj niko nije ništa sipao u piće.  Rekla sam joj da bi joj bolje bilo da je učila ćerku da ne pije “koka-kolu”, ali sam u stvari ostala preneražena – nisam to htela da pokažem – količinom straha koju je ta žena svom detetu natovarila na leđa. Možete misliti kolika je tek moja preneraženost bila, kad sam saznala da ova moja prijateljica uopšte nije izuzetak i da su retke majke koje imaju poverenja u svoju decu i njihove drugove i drugarice.

Tako sam shvatila kako sam, izgleda, odavno ja crna ovca.
Pa onda, evo mudrosti jedne crne ovce: u strahu se ne živi, već umire. Nije ti neprijatelj onaj koji misli drukčije od tebe, već ti je neprijatelj tvoj strah od nepoznatog. I, molim te, ako autoritet na čiju komandu mrziš druge, ne zna ni odakle izviru četiri fundamentalne sile zbog kojih je sve što jeste, zašto mu daješ da bude gospodar tvog života?

 

PROČITAJTE I:

Milica Cincar-Popović: Evropska kultura je kao i tangoKLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .