Događaji

Godišnjica okončanja Drugog svetskog rata u Japanu

Car Naruhito na ceremoniji

MediaSfera

 

 

U japanskoj prestonici Tokiju danas je održana zvanična državna ceremonija kojom je obeležena 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata.
Mada je kapitulacija Japana formalno potpisana tek 2. septembra 1945. godine, a borbe između japanskih snaga i Crvene Armije trajale sve do kraja avgusta, u Japanu se današnji dan obeležava kao završetak rata, jer je 15. avgusta 1945. tadašnji japanski car Hirohito, u svom prvom obraćanju naciji preko radija, pozvao vojsku i narod „da izdrže neizdrživo i podnesu nepodnošlјivo“, što se, istorijski, smatra pozivom na odustajanje od dalјeg otpora i prihvatanje predaje.

Duboko preispitivanje u odnosu na prošlost

Iako je tog dana pokušan vojni puč u kojem su oficiri nezadovolјni odlukom političkog vrha da se okončaju neprijatelјstva probali da usmrte premijera i čak onemoguće puštanje snimka govora cara Hirohita na radiju, od 15. avgusta su ipak okončane borbe sa američkim snagama u Pacifiku.

Na komemorativnoj ceremoniji u Tokiju poštu dušama 3,1 miliona japanskih vojnika i civila poginulih u Drugom svetskom ratu odali su car Naruhito i premijer Šinzo Abe.

Car Naruhito, koji je na presto stupio prošle godine i koji je unuk pokojnog cara Hirohita, rekao je i da se, uz duboko preispitivanje u odnosu na prošlost, iskreno nada da se tragedija rata neće ponoviti, te da se moli za svetski mir i dalјi razvoj Japana.

On je izrazio zahvalnost generacijama građana koji su svojim naporima izgradili zemlјu posle rata i pozvao narod da ujedini snage kako bi prevazišao novu teškoću koja se pred njim nalazi – koronavirus.

Premijer Abe u svom govoru je rekao da će nastaviti da se drži zekletve da Japan neće ponovo iskusiti tragedije rata i da današnje generacije nikad neće zaboraviti da su mir i prosperitet koje uživaju izgrađeni na žrtvi lјudi nastradalih u ratu.

Manje zvanica na ceremoniji zbog koronavirusa 

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, ceremoniji u sportskoj i koncertnoj hali Budokan, koja je izgrađena za potrebe olimpijade u Tokiju 1964. godine i predstavlјa jednu vrstu Meke za lјubitelјe borilačkih veština, prisustvovalo je samo 540 zvanica, što je manje od desetine uobičajenog broja u normalnim uslovima.

Ona je izabrana za mesto komemoracije posvećene žrtvama Drugog svetskog rata zbog svoje blizine šinto hramu Jasukunji, koji je krajem 19. veka osnovala država kao instituciju u kojoj bi se odavala pošta vojnicima koji su položili živote za zemlјu.

Četiri ministra japanske vlade upravo su danas posetila to svetilište, u kojem su, uz žrtve drugih ratova, deifikovane i duše 2,3 miliona Japanaca i japanskih kolonijalnih podanika koji su izgubili život u borbama u Drugom svetskom ratu, da bi, po njihovim rečima, u privatnom svojstvu izrazili poštu poginulima i zahvalili im se na žrtvi za domovinu.
Hram Jasukunji, međutim, je u svoj registar ratnih žrtava, čijim dušama se odaje počast kao božanstvima, uveo i osobe koje su na suđenju u Tokiju posle rata proglašene za zločince prve, „A“ kategorije, zbog čega takve posete visokih japanskih zvaničnika izazivaju nezadovolјstvo u susednoj Kini i na Korejskom poluostrvu, koji su najviše propatili tokom japanske okupacije pre i tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: RTSJedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .