Kultura Kulturna politika

Sekretarijat za kulturu poslao pozorištima preporuke za rad

Portet kneza Mihaila Obrenovića u Narodnom pozorištu

MediaSfera

 

 

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je danas Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid 19, potvrđeno je Tanjugu iz Sekretarijata.
Ovaj predlog preporuka i mera poslat je u ponedeljak svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

U pitanju su samo preporuke, a sva pozorišta su slobodna i samostalno treba da odluče, u skladu sa svojim mogućnostima, kada će početi pozorišnu sezonu u salama.

Ove preporuke treba samo da im pomognu da bezbedno organizuju svoj rad.

Među predlogom mera stoji da je neophodno da se na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postave obaveštenja o bezbednosnim merama, o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mera i mera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravlje.

Obavezno je merenje telesne temperature

Takođe, obavezno je merenje telesne temperature, beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedinačnom gledaocu, a na službenim ulazima u zgradu pozorišta svim zaposlenima i izvođačima.

Obavezno je korišćenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvođača za vreme igranja predstave.

Neophodna je fizička udaljenost, te se za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje održavanje fizičke distance između učesnika (posetilaca, izvođača i zaposlenih) od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata.

Preporučuje se i razmak od najmanje dva metra između publike i izvođača na sceni.

Organizacija pozorišnih predstava i programa moguća je isključivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehničke i bezbednosne uslove u kojima se može poštovati propisana fizička distanca prilikom ulaska, izlaska kao i kretanja i boravka u prostoru, a preporuka je da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Neophodno je ograničenje ukupnog broja posetilaca, tako da mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metara, prema kriterijumu 4 metara kvadratnih bruto površine po gledaocu.

Njihov predlog je jedna trećina ukupnog kapaciteta sale.

Označe se sva mesta za sedenje

Preporučuje se da se unapred označe sva mesta za sedenje međusobno udaljena najmanje 1,5 metara, kao i da se ograniči ulazak najviše onoliko posetilaca koliko ima označenih mesta.

Za članove porodica mogu se organizovati i posebna mesta (Sedišta jedno do drugog).

Preporučuje se omogućavanje i podsticanje onlajn prodaje ulaznica sa kojima će gledaoci direktno ulaziti u prostor.

U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posetilaca, kao i osiguravanje bezkontaktnog plaćanja.

Blagajnicima i osobama koje kontrolišu ulaznice preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Gledaoci treba da ulaze u pozorište bez zadržavanja i grupisanja, najkraćim putem do svoga mesta u gledalištu, a preporučuje se da gledaoci ulaze jedan po jedan uz kontrolu i pratnju razvodnika, tako što prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu.

Preporučuje se razmak među gledaocima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska, ako i da se izlazak gledalaca organizuje tako što će izlaziti jedan po jedan i to tako što će prvi izlazi gledalac najbliži izlazu.

Publiku treba podsetiti da i posle završetka programa drže razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze

Preporučuje se da se reguliše izlazak izvođača uz poštovanje mera fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbegavanje susreta s publikom. Njihova preporuka je da sedišta budu nenumerisana.

Prilikom interakcije s publikom zaposleni treba da koriste zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, a treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.

Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze, a ukoliko je neophodna pauza zbog tehničkih promena, preporučuje se da publika ostane na svojim mestima u sali.

Preporučuje se izbegavanje neposrednog fizičkog kontakta uvek kada je to moguće.

Posle predstave korišćenu rekvizitu i ostalu opremu potrebno je dezinfikovati, a preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu, poštujući mere fizičke distance.

Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće

Prema propisanim merama fizičke distance i kapaciteta toaleta (po kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu), pozorište je dužno da organizuje službu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mestu (po smenama), kao i evidencije glumaca, izvođača i celokupnog umetničkog i tehničkog tima na svakoj predstavi radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-koV-2.

Za potrebe vođenja evidencije prikupljaće se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona, a evidenciju je nužno čuvati 14 dana. Preporučuje se održavanje predstava sa izvođačima i zaposlenima koji su navedeni u evidenciji.

Svojim potpisom izvođači i zaposleni potvrđuju da su izmerili telesnu temperaturu, da ona nije viša od 37.2°C, da se osećaju dobro, da nemaju članove domaćinstva koji su u samoizolaciji, da nisu u proteklih 14 dana imali kontakt sa osobom zaraženom SARS-koV-2 virusom i da nemaju nijedan od sledećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak vazduha, bol u grlu, curenje iz nosa ili gubitak čula ukusa.

Pojačana higijena

Posle predstave korišćenu rekvizitu i ostalu opremu obavezno treba dezinfikovati, a neophodna je pojačana higijena prostora, klima-uređaja, uređaja za grejanje, i ventilacije. Pri planiranju repertoara, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak publike.

Neophodna je pojačana higijena prostora, klima uređaja, uređaja za grejanje, i ventilaciju.

Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje korišćenjem sistema za ventilaciju.

U ponedeljak, 17. avgusta, održaće se sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje kada će se razgovarati o mogućim sugestijama i primeni ovih mera i preporuka na svako pojedinačno pozororište.

Dodirne površine neophodno je dezinfikovati
Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, vodokotlići, prekidači za struju, zvona na vratima, dugmad u liftu, kao i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati pre početka i na kraju svake predstave i programa, a najmanje dvaput dnevno.Pri planiranju repertoara, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak publike, a u slučaju dva uzastopna događaja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora.

Izvor: RTSJedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .