Kultura Pop kultura

Počinje 22. Balkanska smotra mladih strip autora: Kreativnošću protiv korone

MediaSfera

 

 

 

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine po 22. put u periodu od 14. do 16. avgusta, uz sve propisane mere bezbednosti u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke ,,Radoje Domanović“, a u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“.
Ono što ovaj festival čini različitim jeste to što se organizuje u izuzetno nepovolјnim uslovima pandemije KOVID 19, pa je tako prema našim saznanjima jedna od retkih, ako ne i jedina, strip manifestacija u regionu od početka godine koja nije otkazana ili sasvim preselјena u digitalni format održavanja.

Još jedna stvar koja 22. Balkansku smotru mladih strip autora čini specifičnom jeste i činjenica da na njoj učestvuje 2.839 učesnika iz rekordnih 73 zemalјa iz čitavog sveta.

Osim učesnika iz zemalјa koje slove za stripovske centre poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz zemalјa koje su do ovog trenutka za stripovsku javnost bile potpuna nepoznaninca, poput Burkine Faso, Mjamara, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija i drugih, što sve svedoči o raširenosti devete umetnosti u svetu, ali i ugledu koji Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu uživa na svim meridijanima.

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe.

Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će ove godine zapremati obe galerije Leskovačkog kulturenog centra, odigraće se i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci ,,Radoje Domanović“.

Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke koji obeležava izuzetno značajan jubilej – 100 godina postojanja izložbom ,,Vek češkog stripa“, u Narodnom Muzeju u Leskovcu.

Izložba, koja je pripremlјena u saradnji sa Češkim kulturnim centrom iz Praga, za javnost će biti otvorena u subotu 15. avgusta u 20 časova, čime se ujedno strip ove evropske države po prvi put predstavlјa u regionu.

Istog dana, sat vremena ranije, dakle u 19 časova, biće otvorena izložba dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu pod nazivom ,,Dušan Relјić: Strip legenda“, u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“. Naslov izložbe možda deluje pomalo pretenciozno, ali kad se navede da je Relјić tokom svoje crtačke karijere koja traje već petu deceniju crtao, između ostalih, i avanture Toma i Džerija, Bila i Bula, Mikija Mausa, te da u Grčkoj uživa status jednog od najuglednijih karikaturista i strip autora sa petocifrenim tiražima, postaje jasno da je Relјićev status strip legende i više nego opravdan.

Izložba u izlogu Biblioteke

Mere bezbednosti koje je donela Vlada Republike Srbije i grad Leskovac, poput zabrane okuplјanja, učinile se programski deo festivala neizvodlјivim, kao i oficijalnu ceremoniju otvaranja, pa će tako usled zaštite zdravlјa građana Leskovca oba ova uobičajena dela festivala biti izostavlјena iz programa manifestacije. Kako bi se izbegla okuplјanja, prostori u kojima su izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance. U slučaju izložbe Dušana Relјića u Narodnoj Biblioteci ,,Radoje Domanović“, problem je rešen na još kreativniji način – izložba će, naime, biti postavlјena u izlogu Biblioteke i na taj način biti učinjena dostupnom za najširu moguću publiku.

Što se samog programskog dela tiče, poštovaoci stripa u Leskovcu neće, uprkos iznuđenom nedolasku gostiju, biti uskraćeni ni u tom pogledu – sa video bima u Leskovačkom kulturnom centru sve vreme manifestacije biće emitovan unapred pripremlјen bogat program sastavlјen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada.

Otvara ga obraćanje ambasadora Republike Češke, Nјegove ekselencije Tomaša Kuhte, koji je pozdravio sve učenike festivala i goste, i zahvalio se u ime države koju predstavlјa u Srbiji na gostoprimstvu koju je manifestacija pružila češkom stripu.

Predavanje Didijera Svinsena 

Program potom donosi predavanja jednog od najpoznatijih belgijskih scenarista Didijera Svinsena ,,Proces nastanka stripa scenarija“ i hrvatskog strip internacionalca, ,,Marvelovog“ crtača Dalibora Talajića pod nazivom ,,Od skice do stripa, korak po korak“. U pitanju su vrhunski profesionalci koji su odlučili da tajne svog uspeha obznane – gde drugde no na Balkanskoj smotri.

Demonstracije svojih crtačkih procesa priredili su i bosanskohercegovački internacionalac Milorad Vicanović Maza i jedan od najbolјih domaćih ilustratora Kosta Milovanović.

Jedna od najinteresantnijih tački programa je i opsežno predavanje o stripu u Češkoj, ,,Češki strip za početnike“, koje nam je iz Brna eksluzivno poslao češki strip teoretičar Pavel Pilč.

Takođe, svoju želјu da se uprkos svemu nađu na Balkanskoj smotri, izrazilo je više autora kako sa prostora Balkana, tako i iz čitavog sveta. Svojim video snimcima u kojima govore o tome šta svima njima ali i stripu zemalјa iz kojih dolaze festival u Leskovcu zapravo znači javili su se brojni autori iz Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke i Turske, ali i poznati francuski strip scenarista Olivijer Dobremil Dobs iz Monpelјea, izdavač Živojin Tamburić iz Londona i američki strip autor Aleksandar Simons iz Nјujorka.

Sem što će ovaj digitalni program biti na raspolaganju građanima Leskovca, on će biti učinjen dostupnim, uz detalјne snimke sve tri postavke, i svim korisnicima interneta, te tako niko ko želi da u festivalu uživa neće biti uskraćen za priliku iz straha za svoje zdravlјe ili bezbednost.

,,Za neka bolјa vremena“

Budući da Balkanska smotra mladih strip autora ima pedagoški karakter, po čemu je specifična u čitavom regionu, festival i ove godine dodelјuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Cilј je da se mladi autori ohrabre i nastave sa dalјim profesionalnim angažmanom na polјu stripa, posebno u ovo vreme se izložbe ne održavaju a izdanja odlažu ,,za neka bolјa vremena“.

Pored ovih nagrada, manifestacija takođe dodelјuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, ujedno najstariju nagradu ovog tipa u Srbiji.

Dobitnici dotične plakete ove godine su Dušan Relјić iz Beograda i Predrag Ikonić sa Pala.

Uz to, biće dodelјena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip koju ove godine osvaja Goran Ćeličanin iz Varvarina.

Od 2019. dodelјuje se i nagrada „Prijatelј stripa“, koja se dodelјuje osobi koja nije iz sveta devete umetnost, ali toj istoj umetnosti uprkos tome doprinosi na značajan način. Nјen ovogodišni dobitnik biće, posthumno, niški pesnik Zoran Pešić Sigma (1960-2019), organizator brojnih strip dešavanja i urednik i preiređivač nekoliko strip izdanja.

Marko Stojanović: Velika dilema

Grad Leskovac je nastavio svoju nesebičnu podršku Smotri i 2020. godine, a na radost organzatora ove godine iza festivala stalo i Ministarstvo kulture i informisanja. Takođe, svoju pomoć pružila je i kompanija ,,Tangled Hub“ iz Leskovca.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

U ime organizatora, Marko Stojanović o organizaciji 22. Balkanske smotre mladih strip autora kaže sledeće: ,,Ovogodišnji festival pred nas je stavio zaista veliku dilemu, ništa manje nego biti ili ne biti. Ono što su nam svi savetovali bilo je da, poput velike većine drugih odustanemo, ili da, poput par njih koji to nisu uradili, festival preselimo u potpunosti na internet i sve izvedemo digitalno. Ni jedna ni druga opcija nam se nisu svidele, iako bi nas prištedele jako puno muka i izazova. Imali smo s jedne strane odgovornost prema strip autorima širom sveta koji su uprkos situaciji vredno slali svoje radove iz više država nego ikad do sada u dvadesetrogodišnoj istoriji festivala, s druge prema stripu kao devetoj umetnosti jer su se sve strip manifestacije od početka godine listom otkazivale ili selile u virtuelni svet.

Da ne izneverimo druge i granu stvaralaštva kojom se bavimo…

Da ne izneverimo druge i granu stvaralaštva kojom se bavimo, ali ni sebe, odlučili smo da ne pokleknemo pod pritiskom pandemije i prihvatimo izazov da uz poštovanje svih mera bezbednosti ipak ispoštujemo tradiciju i organizujemo Balkanasku smotru i ove godine. A susreli smo se sa brojnim izazovima i ograničenjima – od opštepoznatih i očekivanih poput neizvesnosti kako ćemo moći da organizujemo festival zbog zabrana okuplјanja i putovanja u našu zemlјu oko čega se situacija menjala ne iz meseca u mesec nego iz dana u dan, do sasvim specicifičnih kao što je rad u potkrovlјu na visokim temperaturama bez uklјučivanja klima uređaja i poštovanja fizičke distance usled čega je mali broj lјudstva mogao biti angažovan u isto vreme u radu na pripremi izložbi.
Ali kad smo videli postavlјenu nikad do sada kvalitetniju izložbu gde strip profesionalci koji rade za najveće američke, francuske i italijanske strip izdavače izlažu pored početnika iz slabo poznatih zemalјa, kad su počeli da pristižu video klipovi sa svih strana sveta u kojima nam se strip autori bukvalno zahvalјuju što nismo odustali, što im dajemo nadu da ova situacija ne može baš sve da pomeri i ukine – i kad nam je, nazad, profesor na akademiji u Izmiru, dr Koral Ilhan javio da će, uprkos tome što smo ove godine odlučili da nemamo goste da ne bismo ugrožavali ničiju bezbednost on pokušati da ipak dođe jer mu Balkanska smotra toliko znači, shvatili smo da je sav uloženi napor i te kako vredeo…“KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .