Lifestyle

Narodni muzej: Redovi za maske s motivima iz umetnosti

MediaSfera

 

 

 

Tokom protekla dva dana veliki broj ljudi posetio je suvenirnicu Narodnog muzeja kako bi nabavio svoju masku sa motivima iz muzejskih kolekcija domaće i strane umetnosti iz različitih perioda, među kojima su „Treći čvor“ Albreta Direra (1506), „Cveće“ Jana Brojgela Starijeg (1616), deo Meštrovićeve „Glave Miloša Obilića“ (1908), „Most i grad“ Save Šumanovića (1921)…
Nakon što se za maske pročulo, pred Narodnim muzejom prave se i redovi.

– Ovo nije bio neki poseban iskorak, nego odgovor na pandemiju. Kada je Muzej postao dostupan za posete, ubrzo smo počeli da razmišljamo društveno odgovorno. Pošto je nošenje maski obavezno, napravili smo ih sa jednim, dva motiva i dali smo ih u prodaju u muzejskoj suvenirnici. Sada je na njima dvadesetak motiva. Ne znamo šta se dogodilo, ali su juče i danas je interesovanje kulminiralo i naši posetioci stajali su u redu da bi došli do njih – pričaju u Narodnom muzeju.

Iz Muzeja kažu da poručuju po 1.000 komada, a da su za poslednja dva dana prodate skoro sve. Novi “kontigent” trebalo bi da stigne u narednih nekoliko dana, što zavisi od jedne beogradske firme od koje ih poručuju, navode u ovoj ustanovi kulture.

Mnogi pratioci stranica Narodnog muzeja na društvenim mrežama javljali su se sa pitanjem da li je moguće organizovati i dostavu preko interneta, u drugim gradovima i inostranstvu. U Muzeju navode da to za sada, na žalost, nije moguće, piše N1.

– Prvo bi trebalo da ih imamo u centralnoj zgradi, na Trgu republike, a dešava se, kao sada, da ih i tu ponestane. Ideja nam je bila da ponudimo neku upotrebnu stvar koja će ujedno biti i uspomena za posetioce. Cena od 200 dinara je takva da na njima ne zarađujemo. To svakako i nije proizvod na kome bi bilo ko trebalo da zarađuje – ističu u Muzeju.
Iz Muzeja su naveli da se perive maske po ceni od 200 dinara mogu kupiti u suvenirnici koja je otvorena tokom radnog vremena izložbenog prostora muzeja utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18 sati, te četvrtkom od 12 do 20 sati, a s obzirom da ih nije ostalo još mnogo, u narednom periodu praviće se nove, o čemu će obavestiti javnost kada novi kontigent stigne u Muzej.Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .