Vruće teme

Zločin u Goraždevcu 17 godina bez kazne

MediaSfera

 

 

Na današnji dan pre 17 godina nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale na grupu od pedesetak srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu, i tom prilikom ubile Ivana Jovovića i Pantu Dakića, a ranile njih četvoro.
Za zločin niko nije odgovarao. Istraga je zatvorena pre deset godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.

Kao i prethodnih godina, porodice ubijenih i ranjenih i ostali žitelјi Goraždevca okupiće se i danas na parastosu u seoskoj crkvi Presvete Bogorodice kako bi podsetili da se zločin dogodio i da nije rasvetlјen.

Roditelјi ubijene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Roditelјi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Pantu i, iz godine u godinu, ponavlјaju da su to preneli i Kforu.

Predstavnici međunarodne zajednice obećali su pre 17 godina da će „prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce’.

Ubice međutim i dalјe slobodno hodaju, a srpske porodice u Goraždevcu i dalјe su zavijene u crno. Ubijena i ranjena deca bila su potpuno nevina.

Prekidom istrage, iz tužilaštva Euleksa su naveli da nisu uspeli da identifikuju izvršioca ili izvršioce, da su sve istražne radnje iscrplјene i da nije do sada pronađen novi prostor za istragu.

Zločin u Goraždevcu se dogodio kada su kontrola i odgovornost za bezbednost na Kosovu već godinama bili na međunarodnoj zajednici.

U Goraždevcu u crkvi Presvete Bogrodice služen je parastos Panteliji i Ivanu.

Srpska Koordinacija: Nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na KiM

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) sa ogorčenjem konstatuje da ni danas, 17 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, a da je tužilac EULEX, još 2010. godine, obustavio istragu, ”zbog nedostatka dokaza”.

“Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima, pristajanje na odsustvo elementarne vladavine prava i pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego saradnju sa zlom i zločincima. Srpska koordinacija, se sa takvom praksom neće pomiriti i ovim tragičnim povodom javno poziva međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi. To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje predhodi svakom drugom”, navedeno je u saopštenju.

Oni navode da se bilo kakva ”normalizacija odnosa” između Srba i Albanaca, ne može graditi bez suočavanja sa prošlošću, na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.
Kasno sinoć, pisanim saopštenjem oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju,Marko Đurić, koji je istakao da su “srpska deca pala kao žrtve sulude ideologije mržnje, koja nije usmerena ni prema kome određenom, već prema čitavom jednom narodu, njegovoj kulturi i trajanju, i nažalost ta ideologija do danas nije napuštena”.

Izvor: RTS, Radio kontakt plus/ MediaSferaJedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .