Lepota & Moda Magazin

Redukcija izgleda lica i koliko smo daleko spremni da odemo?

MediaSfera

 

 

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay

 

 

Nezadovoljni ste slikom u ogledalu i svašta nešto biste da menjate na sebi? Niste usamljeni, jer je redukcija, odnosno menjanje izgleda lica postala uobičajena, gotovo rutinska stvar. Mladi su posebno spremni da se podvrgnu korekcijama na sebi, ne bi li došli do nekih zamišljenih ideala. Koje su najpopularnije korekcije na licu kod nas, šta dame, a šta muškarci redukuju na sebi, vrlo brzo ćete saznati.
Svedoci smo vremena u kome ljudi žele da izgledaju dobro kao na fotografijama. Selfi, ali i sve druge vrste fotografija prolaze kroz nekoliko filtera, pa je to nemoguće i ostvariti. Plastična hirurgija se ne bi složila sa tim i zato estetski hirurzi danas imaju pune ruke posla. Na ruku im ide i najnoviji trend mladosti i lepote.

On kaže da treba izgledati savršeno uvek i svuda, što je dovoljno da mlada osoba, bez iskustva i samopouzdanja posumnja u sebe, svoje kvalitete i poklekne pritisku. Većina mladih želi idealne proporcije lica i filtriranu kožu bez bubuljica, bora ili ožiljaka i spremna je na razne vrste “prepravki” na licu da bi do toga i došla.

Pomirimo se sa činjenicom da je šminkanje kao metoda za ulepšavanje bačena u drugi plan. Sada su tu sve popularnije nehiruške metode podmlađivanja i korigovanja lica, poput povećanja usana, brisanja bora, smanjenja nosa, redukcijs spuštenih kapaka, isticanje jagodica i sl.

Punije usne kriju godine

Korekcija usana je jedan od najbržih načina za brzinsko prolepšavanje, jer veće usne svima lepo stoje?! Ovo je deviza estetskih sručnjaka koji se bave njihovim povećanjem. Igrajući na kartu senzualnosti i mladolikosti (jer su pune usne rezervisane za mladost), najnoviji trend kaže da su veće usne lepše i poželjnije.

Uporedo sa tim, metoda za njihovo povećanje ima sve više, preko ugradnje silikona, pa sve do manje invanzivnih tretmana, kao što je punjenje hijaluronskim filerima. Korišćenje hijalurona na licu se i ne smatra više “ozbiljnim radovima” na licu, već predstavlja stvar nege, pa nije čudno što sve više žena vraća volumen usnama baš na ovaj način. Za one manje hrabre, tu su serumi za povećanje usana za potpuno prirodan i suptilan efekat.

Jedno je sigurno, teško ćete naći ženu koja ne bi korigovala svoje usne i zadovoljna je njihovim prirodnim izgledom. To nije stvar rezervisana samo za mlade, jer je sve više i starijih žena zabrinutih što više nemaju punoću i volumen usana od nekada, pa biraju ovaj način da se privremeno podmlade.

Bore su glavni pokazatelj starosti, a to u 21. veku nije nimalo poželjno. One su neprijatelj broj jedan lepe kože i sve više dama se odlučuje za njihovo uklanjanje.

Brisanje bora

Daleko najtraženija korekcija lica usmerena je na ublažavanje prvih znakova starenja kože u vidu bora. Redukovanjem bora, obrisaćete nekoliko godina sa lica. Zapravo, to je intervencija koju morate ponavljati sa vremena na vreme da biste zadržali blistavost kože i svežinu lica duže vreme. Dobra stvar je da više niko neće znati koliko godina zapravo imate.

Hijaluronski fileri

One se najbolje leče i uklanjaju nehiruškim metodama, jer one daju gotovo trenutne rezultate. U ponudi vam je peglanje različitih delova lica, pa će i metoda izbora zavisiti od konkretne regije koju želite da popravite.

Najčešće se bore popunjavaju hijaluronskim filerima, jer se radi o istoj onoj hijaluronskoj kiselini koju već imamo u koži. Ona radi po principu vezivanja veće količine vode u koži, pa su rezultati jako prirodni i bez neželjenih efekata. Ipak, za neke delove lica bolji izbor su injekcije botoksa.

Botoks

Ako do sada niste upoznati sa tim kako botoks smanjuje bore, treba da znate da injekcije botoksa blokiraju pokretanje mišiće lica. Zbog toga su manje popularne od hijaluronskih filera, upravo jer mogu da dovedu do zamrznutog izgleda lica. Ipak, ovi efekti su poželjni na gornjoj polovini lica, pa su injekcije botoksa izbor broj jedan za uklanjanje bora na čelu i popularnih bora mrštilice između očiju.

Mana ovih tretmana je upravo činjenica da ne daju dugoročne rezultate, pa se intervencije moraju sa vremena na vreme ponavljati.

Jače jagodice

Istaknute jagodice su odavno u trendu i do sada su devojke mahom šminkom isticale ovaj deo lica. Sada zaista možete dobiti jače jagodice u klinikama koje se bave estetskim korekcijama na licu. Pogađate, hijaluronskim filerima se popunjavaju i jagodice. Njih možete korigovati isključivo iz estetskih razloga, a nekada je njihova korekcija neophodna. Kada je to slučaj?

Dobar primer za to su duboke bore oko očiju ili izraženi podočnjaci. Blagim dodavanjem hijalurona u predeo jagodica, postižu se značajni rezultati kod ove vrste problema sa okoloočnom regijom. Mala količina hijaluronske kiseline podiže jagodice i utiče na smanjenje podočnjaka, bilo da se radi o natečenim ili upalim podočnjacima. Pre nego što se odlučite za ovaj tretman, poželjno je da proverite svoje zdravlje. Izraženi podočnjaci neretko ukazuju na neke ozbiljnije bolesti, pogotovo one koje se tiču urinarnog trakta. Detaljnim pregledom kod urologa možete eleminisati problem sa bubrezima. Ispratitite jetru i krvnu sliku, i tek onda se podvrgnite korekciji svojih podočnjaka, odnosno jagodica.

Ova vrsta korekcija je karakteristična za nešto starije pacijente, dok mladi pojačavaju jagodice isključivo zbog trendova. Ipak, važno je u svemu tome ne preterati.

Spušteni kapci odaju godine

Da se nalazite u “ozbiljnijim” godinama, odaće vas višak kože na kapcima. Do spuštenih kapaka dolazi zbog slabljenja mišića i kože u okoloočnoj regiji. Zapravo, nešto manja količina kolagena u koži je odgovorna za smanjenu elastičnost kože na kapcima.

Srećom, danas postoje mnoge metode za zatezanje ove regije, pa spušteni kapci više nisu problem. Možete odabrati hiruško odstranjivanje viškova kože na kapcima, ali i njihovo zatezanje mezonitima ili hijaluronom, što su daleko bezbolnija i komfornija rešenja sa kojima se usporava starenje.

Zapravo, održavanje kože kapaka je od velike važnosti da do njihovog spuštanja ne bi ni došlo. Dobra antirid krema je moćan saveznik, jer ona nije namenjena samo za negu regije ispod očiju, već i za kožu kapaka. Hijaluronska kiselina, koenzim Q 10 i mnogobrojni vitamini u ovim kremama su pravi spas za okoloočnu regiju, bez obzira da li ste imali neki vid korekcije na kapcima ili koži podočnjaka. Koristi se preventivno, da bi se sprečio efekat naborane kože na kapcima i generalno koži oko očiju.

Redukcija nosa

Malo ko je zadovoljan izgledom svog nosa. Neki su nezadovoljni oblikom, neki veličinom, a neki imaju i ozbiljnih problema zbog njegovog izgleda. Otežano disanje na nos se sve više sreće u praksi, a ponekad je jedino rešenje operacija. Kako je malo hrabrih koji bi se podvrgli ovoj intervenciji (ukoliko to zaista nije neophodno), jedina opcija koja ostaje je da se pomirimo sa svojim ružnim nosom. Ili ipak ne?

Da li ste čuli da se sada i nos može korigovati hijaluronom? Ovaj tretman možete obaviti u nekoj od ordinacija koje se bave nehiruškim metodama korigovanja lica i potpuni je hit u svetu, a i kod nas.

Na ovoj regiji se hijaluron dodaje vrlo obazrivo i postupno, jer se može i preterati. Sigurno ne želite veći nos nego pre, a hijaluronska kiselina to može da vam napravi. Ipak, ne brinite, jer je dobra stvar da se hijaluron troši i da rezultati nisu trajni. Čak i da ne budete zadovoljni rezultatima, znate da nisu konačni.

Nemoguće je u jednoj intervenciji dobiti zadovoljavajući izgled nosa. Morate bar par puta otići po malu količinu hijalurona, koji važi za jedan od najbezbednijih preparata za negu i korekciju kože i lica generalno. Više puta po malo dovešće vas do primetnih promena kada je izgled nosa u pitanju. Postupnim ,,punjenjem’’ nosa, kao i drugih delova lica, moguće je dobiti željeni rezultat.

Mladi i redukcija izgleda lica

Pored starijih, danas je sve više mladih pacijenata u ordinacijama za plastičnu hirurgiju. Konkretno je reč o mladim osobama u dvadesetim godinama. Istraživanja pokazuju da su tinejdžerke posebno nezadovoljne svojim izgledom. To nije nimalo čudno, jer je ovo period formiranja, kako psihe, tako i čitavog organizma. Pod uticajem hormona, mlada osoba prolazi kroz burne i valovite promene, pa je po prirodi nesigurna u sebe i svoj izgled. Zbog toga, rešenje najčešće traži u hiruškim i nehiruškim metodama za ulepšavanje lica, a potom i tela.
Kao što primećujete, sve vrste korekcija su rizik same po sebi, ali ponekad treba i preuzeti nešto povodom svog izgleda, ako vas čini baš nezadovoljnim. Važno je u svemu tome imati meru i potražiti pomoć u estetskim ordinacijama samo kada je problem veliki i drastično utiče na samopouzdanje. Slepo praćenje trendova je pogubno, jer ne ostavlja prostora za autentičnost svakog pojedinca, a ona je ipak najvažnija. Pre nego se odlučite na redukciju izgleda lica, proverite da li to radite zbog sebe ili zbog drugih.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .