Vruće teme

Bakić: Građanski otpor jedini način odbrane Beograda

Dragoljub-Bakic-arhitekta.jpg

MediaSfera

 

 

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je juče za N1 da se javna dobra u Beogradu poklanjaju privatnim investitorima, koji haraju po gradu i rade šta hoće, zbog čega se rađa sve više građanskih inicijativa koje su, prema njegovom mišljenju, jedini način za odbranu grada.
Bakić ponavlja da Beogradu nema spasa sa ovakvom gradskom upravom, i da je Košutnjak najnoviji primer koji to dokazuje.

„U svim urbanističkim planovima, u Generalnom planu – koji je urbanistički Ustav – Košutnjak je spomenik prirode. Šuma i park su zaštićeni. Avala film i Filmski grad, piše u Generalnom planu da je to celina epohe moderne arhitekture koja se čuva, i sada hoćete da privatniku dajete javno dobro u ruke, desetine hektara, da hara po zaštićenoj šumi“, ističe on.

Izjavu glavnog gradskog urbaniste da gradska vlast ne stoji iza nacrta Plana detaljne regulacije koji je donedavno bio na ranom javnom uvidu, smatra neodgovornom i uvredljivom, jer kako ističe, na koricama plana jasno piše da je nosilac izrade Gradski sekretarijat za utbanizam, a izvršilac Urbanistički zavod.

„Plan su potpisale dve arhitekte koje treba da se javno žigošu i da im se oduzme licenca! Tamo treba da se izgradi pola miliona kvadratnih metara stambenih, za to je potrebno 10.000 parking mesta“, poručuje Bakić.

Zato, kako kaže, svakog dana niču nove građanske inicijative koje svojim telima brane parkove u koje su zagazili investitori. Kada institucije ne funkcionišu to je jedini način da građani odbrane svoj grad, ističe Bakić i podseća da su građani već uspeli da spasu Park vojvode Vuka i da sačuvaju saobraćaj na Trgu Republike i u Vasinoj ulici, a najnoviji primer je odbrana zelene površine na Banovom brdu.

Bakić upozorava da se novim planskim dokumentima planira i „unništavanje“ Kosančićevog venca, odnosno izgradnja stambenog objekta od 7.000 kvadrata koji će, tvrdi on, zakloniti pogled sa Kosančićevog venca na reku i pogled sa reke na Kosančićev venac.

Komentarišući ugovor o izradi studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa i rast procene vrednosti izgradnje sa četiri na šest milijardi evra, Bakić objašnjava da je posle brojnih kritika na račun dve linije metroa koje ne povezuju naseljena područja grada, ugurana i treća linija koju mnogi sada smatraju najboljom koja bi prva trebalo da se gradi.

Ipak, smatra da nijedna od zamišljenih linija neće ni doći na red za izgradnju, i da se studija radi samo zato što je francuska vlada dala novac za to kako bi se reklo da „imamo dobre odnose sa Emanuelom Makronom“.
Oštro je kritikovao i novo rešenje Savskog trga i „megalomanski spomenik“ Stefanu Nemanji, ocenjujući da je besmisleno praviti pešački trg na mestu gde više neće biti pešaka usled izmeštanja železničke i autobuske stanice.

Izvor: N1Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .