Vruće teme

Parkić na Banovom brdu postao „Naš parkić“

MediaSfera

 

 

Parkić na Banovom brdu ostao je u rukama građana i time zaista postao „Naš parkić “ gde će stanovnici ovog kraja moći da uživaju u zelenilu.
– Odbranili su ga svi koji su potpisivali peticije, protestovali, koji su uprkos batinama, pretnjama i tužbama nastavili da se bore – napisao je na tviteru predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Građani su se za zaštitu ovog parka na Banovom brdu, gde je planirana izgradnja zgrade, protestvovali  i borili preko godinu dana.

Ovaj park jedina je zelena površina ispod Požeške ulice i koristi se 50 godina, a građani su nedavno predali 10.000 potpisa za očuvanje parkića na Banovom brdu i uspeli da sačuvaju drveće, podseća portal Direktno.rs.

Postignut kompromis

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potpisao je danas protokol kojim je okončan spor između stanara Požeške 158-160 i investitora kompanije „Niva bildinga” oko izgradnje zgrada na zelenoj površini. Protokol je osim zamenika gradonačelnika potpisao predstavnik stanara, kao i investitor, a Vesić je istakao da je bilo veoma važno postići kompromis jer su obe strane bile u pravu. Događaju je prisustvovao predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Vesić je rekao da je danas konačno završena agonija stanara Požeške 158-160, kao i investitora kompanije „Niva bilding”, jer već godinu dana traje rasprava oko toga da li bi trebalo i da li je moguće graditi na parcelama koje su predmet neslaganja.

– Tu zelenu površinu stanari smatraju parkom, dok je investitor sa druge strane kupio zemlјište regularno i dobio građevinsku dozvolu. Ovo je jedna od situacija gde niko nije kriv i gde je potrebno pronaći kompromis. Stanari su u pravu kada kažu da im je zelena površina potrebna i da su je decenijama koristili, a investitor je takođe regularno od privatnog lica kupio parcelu i dobio dozvolu da gradi na osnovu važećih urbanističkih uslova.

acuvajmo-nas-parkic.3jpg

Izmena urbanističkog plana

Zbog svega toga došli smo u situaciju da smo imali bagere, policiju, proteste i raspravu, odnosno probleme koji nikome nisu potrebni. Tokom poslednjih nekoliko nedelјa uložio sam maksimalan napor da rešim ovaj problem, imao sam dosta sastanaka sa investitorom, kao i dva sastanka sa stanarima. Moram da kažem da su obe strane pokazale veliku želјu da se „izađe” iz ove situacije, a posebno sam zahvalan predsedniku opštine Čukarica Srđanu Kolariću, koji je od početka pokušavao da dođe do kompromisa iako nije imao ovlašćenja niti je imao mogućnost da reši problem koji nije u domenu Opštine Čukarica ili Grada Beograda. Protokol o saradnji danas smo potpisali stanari, investitor i ja u ime Grada Beograda. Ono što je potpisano u ime Grada naravno obavezuje i Opštinu Čukarica – rekao je Vesić.

On je istakao da se Grad Beograd obavezao da će u najkraćem roku, odnosno na prvoj septembarskoj sednici Skupštine grada pokrenuti postupak za izmenu urbanističkog plana, odnosno za izradu novog plana detalјne regulacije, koji će izraditi Urbanistički zavod Beograda na inicijativu Opštine Čukarica.

– Predložićemo da se izmenom plana detalјne regulacije ova zelena površina, na kojoj po sadašnjim uslovima investitor može da gradi, proglasi javnom zelenom površinom. To znači da će ova zelena površina postati park. Proces usvajanja plana detalјne regulacije traje između sedam i 11 meseci, jer je to zakonska procedura. Kada dođe do proglašenja javne zelene površine, tada će JKP „Zelenilo – Beograd” na tom mestu uraditi jedan nov i moderan park, na ponos ne samo lјudima iz Požeške 158-160 već i okolnih zgrada.

sacuvajmo-nas-parkic.2jpg

Svi se odrekli nekog svog prava za opšte dobro

U međuvremenu će „Zelenilo” uraditi projekat u čiju će izradu uklјučiti stanare i Opštinu Čukarica. Veliku zahvalnost dugujemo investitoru Ninoslavu Adžiću, koji je uložio veliki trud da se odrekne stečenog prava da bismo došli do kompromisa. Investitor je pristao da se predmetna površina proglasi javnom zelenom površinom i Grad će u budućnosti od njega kroz eksproprijaciju otkupiti ovaj plac, čime će investitor nadoknaditi štetu.

Takođe, investitor se obavezao da neće sprovoditi nikakve radove po postojećoj građevinskoj dozvoli do završetka procesa promene PDR-a, kao i da će obustaviti sve pravne postupke koji su pokrenuti protiv stanara. Stanari su se obavezali da će sarađivati sa Gradom, Opštinom, Urbanističkim zavodom i „Zelenilom”, kao i da će obustaviti proteste jer više nemaju razloga za to budući da je problem rešen. Svi smo se nečega odrekli, svi smo nešto preduzeli i odrekli se nekog svog prava, kako bismo uradili nešto za opšte dobro – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, ovo je primer kako zajedničkim naporima možemo uspešno da rešimo probleme, a sve sa cilјem da naš grad bude lepši, uređeniji i komforniji za život. Takođe je istakao da je važno da invetitorima omogućimo da grade, jer bez investitora i bez gradnje grad ne može da živi.

Zahvalnost Gradu

Predstavnik stanara Saša Simić zahvalio je Gradu Beogradu i rekao da svi problemi mogu da budu rešeni ukoliko za to postoji volјa.

– Za nas je ovo velika pobeda i želim da zahvalim i svim građanima koji su učestvovali u odbrani ovog parkića. Zahvalјujući Gradu Beogradu oslobođeni smo velikog pritiska. Veliku zahvalnost dugujemo Goranu Vesiću koji se prema nama ponašao kao najbolјi prijatelј – rekao je Simić.

Predstavnik investitora Ninoslav Adžić je takođe zahvalio Gradu na, kako je rekao, vrlo korektnom i izuzetno kompromisnom rešenju.
– Nijednog trenutka nismo imali nameru da ugrozimo opšte dobro, već smo se držali procedure koja je očigledno recidiv raznih društvenih promena, pa se i namena tog zemlјišta menjala. Naša namera je bila da na legalan način izgradimo stanove i tako dođemo do svog interesa – rekao je Adžić.
 KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .