Vruće teme

Vučić: Očekujemo ogromne probleme

Aleksandar-Vucic

MediaSfera

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bio iznenađen izjavom kosovoskog premijera Avdulaha Hotija da je u Briselu počelo pisanje završnog sporazuma, što, kako navodi Brisel nije demantovao. „Mi ćemo da preduzmemo korake i po pitanju otvaranja naših arhiva, tražeći da tzv OVK sama otvori svoje arhive, jer smatramo da je važno da porodice nestalih dobiju zadovoljenje i pravdu“, rekao je u obraćanju građanima.
Predsednik Srbije izjavio jde da, što se tiče Kosova, pred zemljom nisu laki i jednostavni dani i procenio da će biti potrebno snage i energije da se pokuša doći do kompromisa. Vučić je, u obraćanju naciji, rekao da bi Srbija trebalo da bude čvrsta i snažna i da odbije sve ono što ne predstavlja kompromis, a čemu teži prištinska strana.

Kako je poručio, ako neko misli da će Srbija biti džak za udaranje, onda mislim da je to vrlo pogrešna politika i da nas nigde neće odvesti. Vučić kaže da je delegacija Srbije, koju predvodi Marko Đurić, „apsolutno pripremljena“ otišla u Brisel na razgovore sa Prištinom o ekonomskim pitanjima i nestalim licima i interno raseljenim licima.

Tri ključne tačke

„Mi ćemo da preduzmemo korake i po pitanju otvaranja naših arhiva, tražeći da tzv OVK sama otvori svoje arhive, jer smatramo da je važno da porodice nestalih dobiju zadovoljenje i pravdu i da znaju gde im se nalaze deca, roditelji, braća“, naveo je.

Za nas je važno da onaj broj koji želi da se vrati na svoja ognjišta, da se vrati na svoja ognjišta, rekao je, dodajući da je povratak na Kosovu najniži na svetu, i da se svega 1,9 posto Srba vratilo u svoje kuće.

Što se tiče ekonomije, to smatramo jednim od najvažnijih delova dijaloga i želimo da nađemo način za slobodan protok ljudi, roba i usluga, mislimo da je to nešto što čini suštinu napretka u 21 veku, dodao je. Verujem da uz njihovu volju, i uz volju evropskih predstavnika, možemo da postignemo rezultate, naveo je.

Smatram da zaključci Atlantskog saveta juče, predstavljaju osnovu budućih regionalnih odnosa, dodao je. Oni se nalaze u tri ključne tačke – sprovođenje slobode protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, zatim sprovodjenje projekata za koje već postoji spremnost da se izvode i sprovodjenje svih dogovora i projekata, rekao je.

Iznenađen Hotijevom izjavom

Bio sam iznenađen izjavom kosovskog premijera Avdulaha Hotija da je počelo pisanje završnog sporazuma, što kako kaže, niko nije demantovao iz Brisela, rekao je Vučić. „Oni su demantovali pisanje nekih naših novina, koje su mogle samo prenele izjavu Avdulaha Hotija, mi ništa o tome ne znamo, želimo da pregovaramo o temama koje su stavljene na sto ali ćemo tražiti da vidimo kada će da bude ispunjeno ono što je potpisano u aprilu 2013, a to je Zajednica srpskih opština.. I ne interesuje nas šta je, a šta nije u skladu sa Ustavom Kosova, pošto onda ne moramo da razgovaramo, ako sve mora da bude usklađeno sa kosovskim ustavnom“, rekao je.

Vučić je rekao da želi da Srbija sačuva poziciju iskrenog pregovarača.

„Mi smo u dobroj veri prisutni u Briselu, želimo ozbiljne i konkretne razgovore ali ako neko misli da će Srbija biti džak za udaranje i ako će samo da ponavljaju da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova a da ne dobijemo, onda je to pogrešan put koji nikuda neće odvesti“, rekao je Vučić.

Srbija je bila i biće suočena sa brojnim pritiscima, i to nije novost, jer se nalazi na raskrsnici puteva, gde se sudaraju interesi velikih sila, ali i regionalnih zemalja, izjavio je Vučić. Srbija će biti meta oštrih kritika i napada, ne zato što je zaslužila, nego je nekim velikim važno da to rade, dodao je. Onima koji misle da prete Srbiji, Vučić je poručio da dva puta razmisle pre nego što nešto preduzmu.

Danas nove mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio u obraćanju javnosti, da kada je reč o situaciji s korona virusoim situacija ide na bolje.

Srbija testira najviše od svih, svega četiri zemlje testiraju više od nas. I ogroman novac trošimo na to, rekao je on. Stavićemo pod kontrolu i ovu drugu fazu, brojevi su bolji, u bolnicama je bolje stanje nego što je bilo, i danas deluje da je bolje, rekao je predsednik.

“Očekujemo ogromne probleme u svetu zbog korona virusa. U skladu s tim želim da vam kažem da je bilo jako važno što smo u prvom krugu pobedili virus, kako bi ušli u „ekonomski pucanj“.

Neki su rekli da smo se prerano opustili, a da nismo rekli bi da uvodimo diktaturu. “

Rekao je i da Vlada Srbije danas donosi nove mere – moratorijum na otplatu kredita, odlaganje plaćanja poreze i isplatu dela minimalnih zarada.

„Po rastu BDP-a ćemo biti najbolji u Evropi“

Predsednik Srbije kaže da ostaje pri proceni da će Srbija ove godine po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti najbolja zemlja u Evropi, i da će on iznositi oko nule.

Vučić je rekao da će u drugom kvartalu ove godine neke evropske zemlje imati pad BDP-a i do 20 odsto, a da će u Srbiji verovatno pad biti 9,9 odsto.

Kako je naveo, u junu je rast industrijske proizvodnje bio 2,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u poredjenju sa majom ove godine rast bio 9,5 odsto.
Rast prerađivačke industrije u junu je, prema njegovim rečima bio veći nego u maju za 11,3 odsto.KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .