Putovanja

RIM: VEČNA LEPOTA GRADA NA TIBRU

MediaSfera

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

 

Verujem da svi znate legendu kako su blizanci Romul i Rem odlučili da na mestu gde ih je vučica pronašla podignu novi grad. Ime je dobio po starijem bratu Romulu – Roma (Rim).Smešten na reci Tibar, okružen sa sedam brda, između Apeninskih planina i Tirenskog mora, nekada je predstavljao simbol moćne Rimske Imperije. Danas je Rim velegrad koji svojom lepotom i znamenitostima privlači mnogobrojne turiste.
Natpis SPQR (Senatus Populusque Romanus, što u prevodu znači Senat i narod Rima) i dalje možete videti na svakom koraku, pa čak i šahtovima, opravavajući epitet večnog grada koji nosi vekovima.  Uostalom čitav Rim je muzej pod nebom koji čuva istoriju jednog carstva i istovremeno pulsira modernim životom, a koju su domaćini spremni da dobro unovče. Najbolji način da ga upoznate jeste peške.

Lagana šetnja Tibrom

Laganom šetnjom možete da obiđete dobar deo kulturnih spomenika jer se oni uglavnom nalaze u centru grada. Kako Rim nema visokih zgrada, za predivan pogled na čitav grad se morate popeti na vrh nekog obližnjeg brda, i onda se prepustiti užitku koji taj pogled pruža.

Iako Tibar i nije najlepsa reka, jedan od mostova koji spaja njene obale, Andjeoski most sigurno se moze uvrstiti u najuzi izbor najlepših. Možda je najromantičnije šetnju započeti sa Pjace Navona, baroknog Rima u punom sjaju. Ovo je jedan od najlepših trgova, prepun fontana i palata sa delima Berninija i Boromina, Karavađovih i Rubensovih slika, ali i centar noćnog života sa malim pabovima, tavernama i klubovima.

Odatle se može odšetati prema Via del Korso do Panteona, hrama koji je posvećen rimskim bogovima i po mnogima najbolje očuvane građevine starog Rima. Obilazak možete nastaviti ka Pjaca Veneciji, na kome se nalazi impozantan spomenike Il Vittoriano, posvećena prvom talijanskom kralju Vitoriu Emanuelu II.

Rimski Forum, između brda Kapitol i Palatin je svakako početna tačka u vašem putešestviju. Nekada centar političkog, trgovačkog i religijskog života, danas je nemi svedok prohujalih vekova. Odmah do njega nalazi se grandiozni Koloseum u kome je proliveno mnogo gladijatorske krvi i na koji prvo pomislimo kada kažemo – hleba i igara..

Tri novčića u fontani

U samom centru grada, između fontane Di Trevi i Pjaca Venecija, nalazi se bioskop „Tajm elevejtor“, sa slikom u pet dimenzija (5D). To je svojevrsna vremenska mašina koja vas vodi na istorijsko putovanje o nastanku grada. Svi najvažniji istorijski događaji i legende pretočene su na platno i deluju potpuno realno.

Nezaobilazan je i Španski trg, sa stepeništem ovekovečenim u filmskoj umetnosti i nedelji visoke mode, kao i Usta istine, gde su dovođene devojke pred udaju koje su morale da priznaju da su sačuvale devičanstvo i da stave ruku u otvorena kamena usta. U Rimu ma skoro 280 fontana.

Najpoznatije su Fontana di Trevi, Fontana di Netuno i Fontana dei Fiumi, koja predstavlja četri reke: Nil, Gang, Dunav i La Platu. Fontanu di Trevi svakako treba obići u večernjim časovima, jer spektar različitih boja uperenih u ovo fascinantno delo stvara nesvakidašnju sliku. Veruje se da će svako ko baci novčić u fontanu opet doći u Rim, a ako je vaša želja vezana za udaju ili ženidbu potrebno je baciti tri novčica preko ramena.

Vatikanska priča

Unutar Rima nalazi se Vatikan koji je suverena teritorija Svete Stolice. Istorijsko središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Pri planiranju poseta Vatikanu obavezno planirajte da izdvojite jedan “celi dan“. Iako je po površini najmanja država, tamo se nalazi najveća crkva na svetu.

Istovremeno bazilika Svetog Petra je jedan od najvećih svetskih muzeja. Kada posle razgledavanja hiljade umetničkih dela u Vatikanskom muzeju, uđete u Sikstinsku kapelu, ostaćete zarobljeni pred veličanstvenim Mikelanđelovim delom. Ukoliko ste u mogućnosti, pronađite tačku na Trgu Sv. Petra odale ćete okolne četveroredne arkade moći da vidite kroz jedan. Pogled koji se pruža sa njene kupole je jedinstven. Jednako kao i slanje razglednice s poštanskom markom i pečatom iz jedine vatikanske pošte.

Nezaobilazan šoping

Boravak u Rimu svakako treba da iskoristite za šoping jer se, ipak, nalazite u svetskom centru mode. Velika je zabluda da ovde mogu da pazare samo oni sa dubljim džepom. Kao i u svakoj metropoli, mogu da se pronađu jeftiniji butici s modernom i kvalitetnom garderobom. U određenim četvrtima nalaze  butici pojedinih brendova. Najpoznatija, ujedno i prva, robna kuća je La Rinascente, otvorena još daleke 1887. godine. Rinascente vas neće očarati veličinom, ali nudi dobar izbor odeće, parfema i kozmetike. Inače, pripada najvećem lancu robnih kuća u Italiji i nalazi se u Via del Corso.

Visoka moda smestila se u tri paralelne ulice blizu Pjaca de Spagna, a sve izlaze na Via del Corso. Reč je o Via  Kondoti, Via Borgonja i Via Fratina.  Ovde ćete naći butike svih velikih dizajnerskih kuća, kao što su  Guci, Armani, D&G, Prada, Feragamo, Gai Matiolo, Fere, Hermes, Kartije.
Slične “krpice”, po znatno nižim cenama, kupite u robnim kućama i buticima manje zvučnih imena u Via del Korso, Via del Tritone, Pjaca Venecija i Via Nacionale.  Recimo i to da se 25 kilometara južno od Rima nalazi veliki outlet – Castel Romano. Popusti su veliki i traju cele godine.Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .