Pop kultura

Baka Prase: Prvi slučaj cancel kulture u Srbiji

MediaSfera

 

Foto:Youtube/Baka Prase

 

Jutjuber Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, nedavno je objavio video klip u kome je objasnio da se na neko vreme povlači sa Jutjuba, jer, kako je rekao, ne može da se svađa sa ljudima koje ne poznaje. Ovakvo obaveštenje za njegove fanove dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su se na račun popularnog jutjubera pojavile optužbe za pedofiliju zbog seksa sa maloletnicama.
S obzirom na to da je Ilić rekao da mu je muka od drama, svađe i prozivki, te da “mora da razmisli šta će da radi sa svojim životom”, stiče se utisak da dvadesettrogodišnjak ne može da se izbori sa kritikama koje dolaze sa društvenih mreža, a koje su mu upućene zbog dugogodišnjih skandala i nepromišljenih izjava koje je u prethodnom periodu davao.

Scenario u kome Baka Prase nestaje sa Jutjuba je bio gotovo nezamislim, a neodoljivo podseća na ono što se u Americi zove “Cancel kultura”.

“Cancel kultura

Brzo se kreće, ne čeka nikog i retko želi bilo kakvo objašnjenje. Spektar stvari zbog kojih možeš biti izbrisan varira. U školi jedan učenik može da kaže nešto i uvredi tvoju ćerku tinejdžerku i cela grupa dece reši da ga zbog toga “izbriše”. U pop kulturi je dovoljno da Tejlor Svift kaže ružnu stvar o Kendal Džener koju tvoja ćerka obožava, i tvoja mezimica momentalno briše tu zvezdu. Epilog – dečko iz škole nije pozvan na žurku na kojoj su svi iz odeljenja, a Tejlor Svift više nije na top listama jer ju je “kenslovala” gomila tinejdžera.

Dovoljna je sasvim mala stvar da budeš izbrisan na društvenim mrežama i u virtualnom svetu, a zatim i u realnosti. Jednom kada te izbrišu, teško je vratiti se. Iz perspektive onih koji su te izbrisali ti predstavljaš samo ono zbog čega je do toga došlo. Sve ostalo o tebi nije važno. Cancel Culture je pojam koji je ljude pretvorio u hodajuće mete – u jednom trenutku si super, a onda nisi ni trepnuo, a život ti se pretvorio u pakao.

Inicijalno, ovaj pojam i fenomen nije imao tu namenu ni definiciju. Po “Merriam-Webster” rečniku otkazivanje nekoga (obično slavne ličnosti) znači prestanak davanja podrške toj osobi.

Čin otkazivanja mogao bi podrazumevati bojkot filmova glumca ili prestanak čitanja dela nekog pisca. Razlog otkazivanja može biti različit, ali obično se dešava jer je ta osoba izrazila sporno mišljenje ili se ponašala na način koji je neprihvatljiv. Brisani su oni koji su to i zaslužili– svi seksualni zlostavljači zbog kojih je nastao pokret i haštag #MeToo, poznati koji su na društvenim mrežama delili rasističke stavove, korumpirani političari, homofobi, nasilnici, piše Nova.rs.Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .