Vruće teme

Propali pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske

MediaSfera

 

 

Pregovori ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti završeni su bez dogovora jer mitropolija nije prihvatila zahtev da se registruje u Crnoj Gori.
Kako je navedeno, vlada je samo tražila da se SPC registruje u Crnoj Gori, a iz mitropolije je potvrđeno da za njih to nije bilo prihvatljivo.

Premijer Duško Marković je rekao da je Vlada Crne Gore bila spremna na brojne ustupke – prihvatili su jedan od ključnih zahteva Mitropolije crnogorsko-primorske, da se vlasništvo nad imovinom ne utvrđuje u upravnom već u redovnom sudskom postupku, kao i da SPC nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro.

On je naveo da je u tom smislu predloženo da vlada prekosutra usvoji izmene zakona, odnosno da se donesu potpuno dva nova člana zakona i da ih parlament usvoji do kraja meseca.

„Pojednostavljeno – ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Rečju – da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo vladi“, kazao je Marković u obraćanju javnosti.

Marković je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja poverenja između države i crkve, vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

„Jedini zahtev vlade bio je registracija svih crkava i verskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, crkva je to odbila“, kazao je Marković.

Marković je saopštioda je SPC ostala pri ustaljenoj praksi da funkcioniše izvan pravnog sistema, izvan pravila i procedura.

On je saopštio da odbijanje registracije u demokratskom svetu znači nepriznavanje samog sebe i svog subjektiviteta, neprihvatanje društva i države, i nepriznavanje legitimnog društvenog i pravnog poretka.

„Uz žaljenje što nismo uspeli da postignemo dogovor koji je potreban Crnoj Gori, a kojem smo otpočetka bili posvećeni, koristim priliku da poručim da će Vlada i u budućnosti garantovati verske slobode, osigurati mirno uživanje crkvene imovine,“ naveo je Marković.

Episkopski savet SPC se oglasio saopštenjem u kojem navodi da je dijalog služio za „nove ucene crkvi i politički marketing“.

Oni navode da je najnovijim predlogom vlade pred crkvu postavljen ultimatum u vidu obavezne registracije mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori „uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova.“

„Sa žaljenjem konstatujemo da je najnovijim predlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u vidu obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova“, navodi Episkopski savet.

Urednica u podgoričkim „Vijestima“ Mila Radulović za N1 objašnjava da Mitropolija crnogorsko-primorska u ovom trenutku ima taktičku prednost u odnosu na vlast i da zato nije htela da prihvati predloge za kompromis.

„Mitropolit Amfilohije je pozvao da se glasa za opozicione stranke koje su bile protiv donošenja zakona o slobodi veroispovesti. Izveštaji sa terena govore da je deo birača DPS-a uz Crkvu i bilo je ekscesnih situacija da su članovi DPS-a javno napuštali stranku. Procena je da bi ovakav mitropolitov poziv mogao naneti ozbiljnu štetu DPS-u“, rekla je ona.

Pred izbore zakazane za 30. avgust, stvari bi dodatno mogla da zakomplikuje i epidemija kovida 19, koja je ponovo proglašena na teritoriji cele Crne Gore, pa se sve češće govori i o odlaganju izbora.
„Niko i nikada do danas nije postavio pitanje postojanja pravnog subjektiviteta ove Crkve i njenih svojinskih prava nad Svetinjama i ostaloj zaveštanoj crkvenoj imovini, o čemu postoji bezbroj dokaza od Otomanske imperije preko Kraljevine Crne Gore do SFRJ“, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta.Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .