Lifestyle

Male priče o znamenitostima Grocke: Stara varoš kraj Dunava viđena sa reke

MediaSfera

 

 

Tekst i foto: Z. Atić

 

 

Kada se kaže Grocka, ne pomislili se samo i isklјučivo na voće. Duž teritorije opštine protiče reka Dunav čitavih 24km, a najveći obalski deo je u nenarušenom prirodnom okruženju. Kraj Grocke se nalaze i tri ade u prirodnom ruhu, što sve pogoduje nezaboravnim trenucima provedenim na reci, i ribolovnom i nautičkom turizmu čiji je osnov pecanje i uživanje u prirodi, daleko od uzbuđenja i vreve grada.
A kako svedoče gročanski zalјublјenici u reku, vreme provedeno na Dunavu se ne računa, jer to zadovolјstvo kazalјku protoka vremena može samo da vrati unazad. Gročani na Dunavu imaju i svoje divlјe plaže i kupališta, a najomilјenije je na jednoj od ada, i nosi naziv koji redovno izaziva smejulјenje – to je „Goli Đoka“.

Ako izuzmemo Golubac i Srebrno jezero, Dunav je u svom toku zavidne širine upravo kraj Grocke, a brojni rukavci oko rečnih ada čine pejzaž vrlo zanimlјivim.

Gročanska ada je najveća od pomenutih i ujedno najbliža obali, dužine oko 3km i širine oko 0.5km, i jedno je od većih šumskih područja i najvećih ostrva u Beogradu. Kao takva predstavlјa pravu oazu za nautičare i lјubitelјe prirode, a istorija i arheologija je prepoznaju kao „adu Singa“, gde su se dešavali zbegovi i poneke važne bitke u doba pre naselјavanja Slovena, u doba kada je Beograd bio Singidunum. 

Prvo ribolovno udruženje osnovano je u Grockoj još 1937. godine, a na teritoriji opštine Grocka danas postoje Nautički klub „Dunavac” iz Grocke, Nautički klub „Gročanski gusar“, Ribolovačko-nautički klub Smuđ iz Ritopeka, i Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Gročica“ iz Grocke. U sklopu nautičkog kluba „Dunavac“ nalazi se i prostrana marina u kojoj je usidreno više od stotinu i brodića, dok ribolovno društvo „Gročica“ osnovano 1955. godine broji preko 550 članova svih uzrasta.

Ribolovna sezona je, u zavisnosti od vrste ribe, tokom čitave godine, a najviše se peca som, šaran, štuka, deverika, mrena… U Grockoj i dalјe postoje privredni alasi, dok se veliki broj stanovnika, posetilaca i vikend-turista, pecanjem bavi rekreativno i iz uživanja, radi boravka u prirodi i na reci.

Udruženja organizuju raznovrsna takmičenja u sportskom lovu i ribolovu, i aktivno učestvuju u ovoj vrsti nadmetanja širom zemlјe. Udruženje „Gročica“ organizuje Zlatnu bućkuLov soma muvanjem, kao i čuvenu tradicionalnu manifestaciju Zlatni kotlić od 1967. godine, koja je vremenom prerasla u opštinsku manifestaciju „Gročanske svečanosti“. Ove ribolovne zgode okuplјaju brojne učesnike i posetioce iz svih krajeve Srbije, a imaju i međunarodni karakter.
Panorama panonske nizije, šumadijskih brda i velike reke, a sve nadomak prestonice, čine Grocku veoma privlačnim mestom za život i odmor. Brojne su lokacije i sadržaji za šetnju, sport, razonodu i opuštanje, za sve one želјne plavetnila neba i reke. Uz nezaobilazno najlepše voće u čitavoj Srbiji, i veoma bogato kulturno nasleđe.

PROČITAJTE I

Male priče o znamenitostima Grocke: „Srpska Kalifornija” – savršeni uslovi za uzgoj voćaJedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .