Kolumne Lepa strana sveta

Milica Cincar-Popović: Svi za jednog, jedan za sve

Lepa-strana-sveta-svi-za-jednog-jedan-za-sve.png

MediaSfera

 

Piše: Milica Cincar-Popović

Foto: Pixabay

 

 

Do nedavno sam verovala kako većina čovečanstva ne vidi neophodnost jedinstva jednostavno zato što je svako zaokupljen sopstvenim životom, pa mu aktuelna globalna kretanja promiču. Potrebna je istorijska distanca da bi se jasno sagledalo neko globalno dešavanje; što je vremenski udaljeniji neki fogađaj, to je širi ugao gledanja i  celovita slika se vidi jasnije, nego njeni delovi.
Međutim, evo nas sada usred globalnog pomaka, tako jasnog, da je nemoguće ne videti ga. Celo čovečanstvo u strahu od jednog malog virusa koji, zamislite , napada samo čoveka! Pa, ako je tako, zar to nije sasvim jasan pokazatelj da čovečanstvo treba da uvidi u čemu greši, u čemu se udaljilo od života? Umesto toga, čovek u svojoj aroganciji ide još dalje i smišlja načine da pobegne od te mikroskopske čestice koju svojim čulima ne može da registruje, a koja je svuda oko nas.

Kao i sva živa bića, i čovek ima mehanizam za borbu sa nevidljivim, zove se imuni sistem. Ali, ma koliko to bilo nelogično, nijedna vlada niti zdravstvena organizacija ne pozivaju na jačanje imuniteta, već se bave propisivanjem mera zaštite koje su efikasne, otprilike, kao kad biste se palicom za golf branili od komaraca.

E, ali ima sve svoje razloge. Čovek nije nastao ni iz čega, da bi živeo ni od čega i ni u čemu. Ova planeta, koja ne može da postoji sama već je nastala i ima svoju ulogu u Univerzumu, daje i održava sav život na sebi, uključujući i čovekov. I sad, ako mislite da bi čovek, za razliku od orla, gliste, ljubičice ili stafilokoke, trebalo da svojom uzvišenom inteligencijom ne neki ingeniozan način otkrije kako da ostane živ, bojim se da ste davno prestali da otvarate oči. Pa, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe i videti da sve – od svemira do mikrosveta – postoji u saglasju sa svojim okruženjem i da aktivno učestvuje u tom saglasju. Saglasje se drukčije zove jedinstvo. Niko nije glavni, već su svi tu jedni zbog drugih i jedni za druge. Baš je jednostavno, zar ne? Osnažen energijom sunca, kiseonikom šume, nutricijentima koje proizvode biljke, a pre svega i iznad svega zahvalnošću ne samo za svoj već i za tuđ život i za svoju ulogu u njemu – ehej, kakav imuni sistem takav čovek može da razvije! Sigurno mnogo bolji nego što bi mogao da zamisli. Jer on živi u ljubavi, za razliku od onog koji živi u strahu od ultravioletnog zračenja, u betonu, krvi pune pesticida…

Taj koji živi u strahu dobar je samo za jedno – da bude nečji rob, jer od straha bolje uzde nema. Ali, znate šta? Ako sad krenem ovde naširoko da iskazujem svoje uvide, i ja ću napraviti grešku koja čovečanstvo vuče ka dnu – postaviću svoju pamet kao meru svega. Najtužnije je što čak i taj deo čovečanstva, koje ne veruje svojoj intuiciji i kome je potrebno da sve bude jasno iskazano, crno na belo, ima jasna uputstva za ispravan život. Sublimat mudrosti koju su silne generacije i iznedrile i potvrdile, sačuvan je u svetim knjigama. Uopšte nije neophodno da budete vernik, kako biste prihvatili osnovne životne upute iz svetih knjiga, jer su oni potvrđeni i zdravorazumski i empirijski. Za razliku od budale koja stalno iznova izmišlja toplu vodu, pametan čovek usvaja već postojeća znanja i ide dalje.

Gledam po društvenim mrežama, ljudi koji druge optužuju za nedelatnost, a bogami mnogo ih ima, sami ne čine ništa, već samo zvocaju preko svojih tastatura. Zato, da ne bude kako sam i ja jedna od njih, evo da ne dužim više, nego da iznesem konkretan predlog: da probamo mi, za početah, da se pridržavamo 10 Božjih zapovest? Pri tom, ne mislim samo na to da sami ne činimo šta ne treba, već da ni drugome to ne omogućavamo, što se uglavnom čini iz lične koristi, ili iz puke zavisti. Prema tome:

Deset Božjih zapovesti

  1. Ja sam Gospod tvoj i nemoj imati drugog Boga osim mene.
  2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti.
  3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga.
  4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.
  5. Poštuj oca svoga i mater svoju,da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
  6. Ne ubij.
  7. Ne čini preljube.
  8. Ne ukradi.
  9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.
  10. Ne poželi ništa što je tuđe.

SZO misli da poštovanje Božjih zapovesti nema veze s odbranom od bolesti, imunitetom, širenjem zaraze? Ja baš mislim da ima. Moja reč protiv njihove; zato, hajde da probamo, pa će se samo pokazati. Samo, znate, ovo je globalna stvar. To znači, ne može jedan čovek da spase sebe ispravnim životom, već to mora da učini zajednica. A zajednica je skup pojedinaca. Zajednica ostvaruje pomak onda kada dovoljan broj njenih članova u svom životu načini korake koji su za taj pomak neophodni.

PROČITAJTE I:

Milica Cincar-Popović: Evropska kultura je kao i tangoDodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .