Preporučujemo

Rajac i ove godine čeka najbolje kosače

Kosidba-na-Rajcu

MediaSfera

 

Jubilarna 50. Međunarodna turistička manifestacija Kosidba na Rajcu održaće se 19. jula.

 

„Oj, oblače, nemoj na kosače,
otiš’o mi dragi na košenje,
nije odn’o gunja ni amrela,
pokisnuće košulјica bela…“

 

Ovo je pesma kojom se svake godine oglasi reka kosača, vodonoša i trubača koja se slije na Rajac, nedaleko od Ljiga, gde se održava nadaleko poznata kosidba. Već više od četiri decenije, u prvu nedelju posle Petrovdana, održava se Kosidba na Rajcu, treća po posećenosti manifestacija u Srbiji – odmah iza novosadskog Egzita i Sabora u Guči. 
Odvajkada je u stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljli važan i težak posao. Znalo se kada koji domaćin kosi, kada se kod koga kupi i dene seno. Koliki je značaj kosidba imala govori i to da se početak, a posebno kraj kosidbe pretvarao u pravu svetkovinu. Najpoznatija i najstarija manifestacija koja čuva uspomenu na nekadašnje mobe i zajedničku kosidbu je Kosidba na Rajcu.

Košenje planinske trave

U ovim krajevima običaj je bio da se kosidba na mobu završava do Petrovdana 12. jula, pa se i Kosidba na Rajcu održava uvek prve nedelje posle Petrovdana. Kosidba na Rajcu je turistička manifestacija koja simbolično predstavlja mobu, a takmičari se nadmeću u košenju planinske trave.

Prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, daleke 1892. godine. Ideja da rajački vašar preraste u turističku manifetaciju javlja se 1965. i 1967. godine. Kosidba na Rajcu nikada nije bila samo puko takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosačkog ručka na travi.

Manifestacija traje tri dana i ispunjena je bogatim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima, a kao centralni događaj izdvaja se međunarodna smotra i takmičenje najboljih kosača. To je istovremeno jedinstveno i najveće na svetu kup nadmetanje pobednika lokalnih i regionalnih kosidbi.

Kosačka pesma

Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Najveštiji se brzo izdvoje. Oni manje vešti ih krišom posmatraju, kradu im zanat… na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu. Na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.

Na dan Kosidbe, ujutru oko devet sati, počinje okuplјanje učesnika mobe. U živopisnim narodnim nošnjama su kosači, vodonoše, domaćice, trubači i pevači. Uz zvuk trube, odigra se Đidijsko kolo, otpeva kosačka pesma:

„Oj, kosači, gde ćemo na mobu,

Il’ na Rajac il na Dobru vodu…”

A potom povorka u svečanom defileu krene prema vrhu planine do livade gde se održava kosidba. Kosači, u letnjim narodnim nošnjama, zauzimaju svoje mesto, složno i snažno zamahuju kosama koje fijuču i režu tvrdu planinsku travu. Vodonoše su tu da kosačima utole žeđ, vodom iz testija, donesenom sa hladnih planinskih izvora. Iz bardaka se služi ovdašnja, nadaleko čuvena prepečenica, kojom se kosa č i krepe, od nje se dobija snaga i bolјe kosi, a manje pije voda za vreme teškog rada na petrovdanskim žegama. Miris svežih otkosa meša se sa mirisom kosačkog ručka koji na koševini postavlјaju domaćice – ručkonoše. Posebna atrakcija biće kosački ručak na – otkosu. Po završetku kosidbe, livadama prodefiluje i moderna polјoprivredna mehanizacija.

Pobednik dobija Zlatnu kosu

Najbolji kosač u takmičarskom delu proglašava se pobednikom i dobija Zlatnu kosu. Kosidba na Rajcu je, širokim zamahom svojih brojnih kosača, davno iskoračila iz granica ljiške opštine i postala događaj koji otvara sajmove, osviće na stranicama časopisa koji predstavljaju Srbiju svetu i boji mirisom livada brojne televizijske kanale i internet stranice. Od strane organizatora turističkih manifestacija proglašena je za najuspešniju tradicionalnu turističku manifestaciju u Srbiji za 2007. godinu.

Pored uobičajeno dobrih kosača iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije, do sada su učestvovali i kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Kine, Norveške i Danske.

Kosačima, takmičarima, u obzir se uzima brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa. Zlatnu kosu do sada je najviše – čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. Legenda  Kosidbe na Rajcu je sada pokojni Lazar Laketa iz Mrkonjić Grada, čiji je otkos od šest metara ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Toliko je širok otkos imao, da je malo falilo pa da kosom pređe i u parcelu drugog takmičara!

Kosidba na Rajcu 2017. godine dobila je najmlađeg pobednika u svojoj istoriji. Zlatnu kosu osvojio je osamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, koji je uspeo da nadmaši i mnoge prekaljene kosce, od kojih su mnogi na Kosidbi i više puta trijumfovali. Jedina žena kosač na Rajcu je Slađana Božić iz sela Bovan kod Aleksinca, koja piše pesme i bavi se poljoprivredom…

Program Kosidbe na Rajcu 2020.

PETAK, 17. 07. 2020.
17.00 Rajački vašar
21.00 Livada žurka

SUBOTA, 18. 07. 2020.
12.00 Otvaranje izložbe poljoprivredne mehanizacije
19.30 Proglašenje pobednika Krčkanje na trgu 2020
20.00 Festival folklornih ansambala
– Domaćin KUD “Ljig“ iz Ljiga
22.00 Riblja čorba – koncert

NEDELJA, 19. 07. 2020.
09.00 Okupljanje kosača
10.00 Kosačka zdravica, nastup pevača, igrača, trubača…
– Takovski eho – pevačka grupa
– Krajiška grupa Zavičaj
– Etno Art – trubački orkestar
– KUD „Toplica“ pri Hramu Svete Ognjene Marije, Banja Vrujci
11.00 Otvaranje Kosidbe
11.15 Defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša…
12.00 Demonstracija rada poljoprivredne mehanizacije
12.15 Revijalno takmičenje kosača
12.30 Kosidba na Rajcu – takmičarski deo
13.00 Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave
13.30 Kosački ručak na otkosu
15.00 Kulturno-umetnički program
– Etno Art – koncert trubačkog orkestra
– KUD „Luka Spasojević“ Ljig
15.30 Proglašenje pobednika i dodela priznanja
16.00 Marinko Rokvić – koncertNAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .