Lepota & Moda Magazin

Kupaći kostimi kroz istoriju – šta smo zaboravili, a šta nam se vraća

stari-model-kupaceg-crtez.jpg

MediaSfera

 

 

Piše: Avokado

Foto: Pixabay

 

 

Iako se novi trendovi smenjuju od sezone do sezone, više puta se pokazalo da se moda kroz istoriju vraćala, pa se najpopularniji komadi određenih modnih era vraćaju u novom ruhu i postaju trendovi današnjice. Takav je slučaj i sa kupaćim kostimima, za čije kreiranje dizajneri često crpe inspiraciju iz prošlih vremena.
U ovom tekstu bavićemo se kupaćim kostitima kroz istoriju, i njihovim uticajem na današnje trendove. Da li nosimo kupaće kostime koji su bili popularni pre više decenija, a šta je ono što smo potpuno ostavili u prošlosti? Saznajte u tekstu.

Kupaći sa visokim strukom – klasika za naglašavanje ženskih oblina

U prošlosti su zavodljivi kupaći kostimi bili oni koji su isticali ženske obline, i figuru peščanog sata, odnosno kupaći kostimi čiji je donji deo imao visok struk. Ovi modeli su u poslednjih par godina doživeli veliki povratak, i to na oduševljenje mnogih dama. Kupaći sa visokim strukom će sakriti višak kilograma i naslage na kukovima, i istaći struk i bokove.

Dakle, ne samo da će prikriti nedostatke, već će i oblikovati vašu figuru. Takođe, ovi modeli su sjajni za dame koje žele da dobiju efekat dužih nogu. Ono što će određene žene navesti kao manu ovog modela jeste činjenica da pokriva veliki deo stomaka pa taj deo neće moći da pocrni.

U 20. veku kupaći sa visokim strukom bio je najbolji izraz ženstvenosti i ono što je jedna žena primećivala na drugoj ženi. Bili su način da jedna dama istakne svoje raskošne obline, bez previše otkrivanja i vulgarnosti. Da su određene vrednosti svevremenske pokazuje i činjenica koliko je ovaj model popularan i danas.

kupci-kostim-bikinijpg

Bikini – od istorijskog buma do najpopularnijeg modela kupaćeg

Popularni bikini danas je neizostavan model na plažama i bazenima širom sveta, međutim, 1946. godine kada ga je francuski dizajner Rear predstavio bio pravi “bum” u svetu. Odjeknuo je kao bomba, po kojoj je i dobio ime.

Naime, u tom periodu američka vojska izvodila je nuklerne probe na ostrvu Bikini, pa je Rear odlučio da svom novom izumu da ime po tom ostrvu jer je znao kakav će odjek imati u javnosti. Iako previše provokativan i vulgaran za vreme u kom je nastao, bikini je model kupaćeg koji je napravio pravu revoluciju u ovoj oblasti.

Danas postoji najviše varijacija na popularni bikini, sa modelima koji se vezuju na kukovima, popularnim gornjim delovima u obliku trouglića, kao i mnogim drugim opcijama koje se danas mogu pronaći.

Streč materijal – devedesete koje se vraćaju u modu

Rastegljivi “žabica” materijal koji je bio popularan tokom devedesetih godina, kao sjajan za kreiranje uskih i pripijenih topova, vratio se na velika vrata i to kroz modele kupaćih kostima. Ovaj izuzetno elastičan materijal postao je popularan na društvenim mrežama, kao novi-stari kul materijal koji morate imati.

Kada su u pitanju dezeni na streč materijalu, obično su u pitanju jednobojni kupaći kostimi, međutim mogu se pojaviti i oni sa cvetnim dezenom. Kroj je jednostavan, sportski i odiše udobnošću.

jednodelni-kupaci-kostim.jpg

Jednodelni kupaći – koji su se vratili u modu a koji ne?

Jednodelni kupaći kostimi su prisutni od kada su dame krenule da nose kupaće za odlazak na plažu, dakle imaju najdužu istoriju. Ipak, prvobitni jednodelni kupaći danas ne bi oduševili mnoge dame. Razlog tome je činjenica da su pokrivali veliki deo tela.

Tadašnji kupaći su imali donji deo u obliku šorca, što je danas retkost. Takvi modeli se ubrajaju među sportske, a dame se pre odlučuju za nešto otkrivenije i slobodnije varijante. Trenutno su posebno popularni jednodelni kupaći sa visokim izrezom, poput onih iz osamdesetih.

Visoko sečeni jednodelni kupaći bili su jedan od najvećih trendova disko ere, a ono po čemu su najprepoznatljiviji jeste efekat dugih nogu koji kreiraju, zbog čega su doživeli veliku popularnost.

Kupaći kostimi sa resama – zanimljiv dizajn koji smo brzo zavoleli

Kada su se tek pojavili na plažama, kupaći kostimi sa resama na gornjem delu preko noći su postali hit. Ovaj model posebno se dopao devojkama sa malim grudima, jer je bio zanimljiv detalj koji je davao efekat većih grudi.

Kupaći sa resama dolazili su u različitim bojama, a posebno su bili popularni oni u drečavim nijansama koji su osim interesatnog dizajna stavljali akcenat i na preplanuli ten. Upravo zato bili su omiljeni među ženama.
Ove sezone rese nisu poslednji modni krik. Još uvek se mogu videti na plažama, ali svakako da ih možete zameniti i znatno aktuelnijim trendovima. Naš predlog bi bili karneri. Oni su se vratili u modu, i sada na vrlo jedinstven i ženstven način vraćaju vrcavost koju smo voleli kod kupaćih sa resama.

Verujemo da posedujete bar jedan od kupaćih kostima koje smo naveli, a vrlo je moguće da je vaša mama ili baka bila vlasinca sličnog modela. Ako smo vas podsetili na neki odličan model koji niste imali u vidu za predstojeću sezonu, sada je odlična prilika da se ponovite novim kupaćim kostimom.

 

PROČITAJTE I:

Najpopularnija letovališta koja Srbi posećuju poslednjih godinaKLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .