Vruće teme

Kon: Javnost će dobiti objašnjenje o broju obolelih, o tome odlučuje vlast

Predrag-Kon-Utisak-nedelje

MediaSfera

 

 

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je u Utisku nedelje na TV Nova S, povodom skoro trostrukog povećanja broja zaraženih korona virusom dan posle izbora, da je on dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega nego da o tome odlučuje vlast.




Kon je u emisiji Utisak nedelje rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni zvanično na sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs, i da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih znatno više od zvanično objavljenih.

„Tražio sam da se to ispita“, rekao je Kon i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen, i da on nema uvid u tu bazu.

Dodao je da je pratio podatke i da su oni „bili takvi da se u njih može verovati“ i da je pitanje različith baza „pitanje za informatičare“.

„Na osnovu zvaničnih podataka nije bilo razloga za uznemirenje“, rekao je Kon i dodao da se veoma često dešava da je neko umro, a da je tek naknadno utvrđeno da je pozitivan na kovid-19.

Kon je rekao da ne veruje da bi tražio odlaganje izbora, na osnovu podataka u koje je imao uvid.

„Treba raditi revizije tih podataka, to je nužno“, rekao je Kon i dodao da ne veruje da je neko prikrivao podatke.

Rekao je i da neće dati ostavku jer ne može „napustiti brod“ u ovoj situaciji.

Janković: Razlika u brojevima mora da se proveri

Gost „Utiska nedelje“ bio je i imunolog dr Srđa Janković koji je izjavio da velika razlika u zvaničnoj statistici Ministarstva zdravlja na sajtu covid19.rs, na osnovu koje je Krizni štab za suzbijanje pandemije virusa korona donosio odluke, i podataka koje su objavili novinari BIRN-a, „mora da se proveri“.

On je u Utisku nedelje naveo da ne prejudicira da neko u trenutnoj situaciji sa korona virusom „unapred laže“ i da u svakoj prilici kada se barata složenim bazama podataka može doći do neslaganja.

Janković je napomenuo da je javnost stekla utisak da su podaci u koje je BIRN imao uvid tačni, a da su u pitanju možda „sirovi podaci“.

„Sve preporuke davao sam na osnovu zvaničnih podataka“, rekao je Janković povodom kritika da je javnost izgubila poverenje u Krizni štab koji je dopustio održavanje izbora i sportskih događaja posle kojih je i povećan broj zaraženih.

On je dodao da ne zna kako se u bazu unose podaci, da nije imao uvid u spornu bazu, i da se do istine može doći samo sravnjivanjem podataka koje može da obavi isključivo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“.

Radovanović: Više verujem BIRN-u

Epidemiolog dr Zoran Radovanović izjavio je u „Utisku nedelje“ da je sklon da više veruje podacima o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa koje je objavio BIRN od onih koje Vlada Srbije zvanično saopštava.

„Dužni smo građanstvu da ih iskreno i pošteno obaveštavamo o podacima… da oni na osnovu toga procenjuju (kako da se ponašaju), a neke zabrane moraju da postoje“, rekao je Radovanović.

Radovanović je dodao da bi zaražavanje više članova vladajuće Srpske napredne stranke u proteklih nekoliko dana možda moglo imati „pozitivan uticaj na narod“, s obzirom da će možda početi disciplinovanije da se ponašaju.




Naveo je da izbori verovatno nisu mogli da budu odloženi usled kratkog roka, ali da je mesec i po dana pre njih moglo da se prepozna da je epidemiološka situacija nepovoljna i da ih treba odložiti za jesen.

Ocenio je i da iz ekonomskih razloga država ne može da uvede rigorozne mere, ali da je moguće očekivati neke dodatne restriktivne mere.

Izvor: N1

PROČITAJTE I:

BIRN bez komentara o dr Konu: Nastavićemo da istražujemo

Korona virus u Srbiji – nejasnoće prilikom objavljivanja podataka na sajtu



KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .