Vruće teme

BIRN: Država krila broj umrlih i zaraženih

BIRN: Država krila broj umrlih i zaraženih

MediaSfera

 

 

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244 – saznaje BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.
Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih poslednjih dana prošle nedelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih, piše BIRN na sajtu javno.rs.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom “Izveštaj za Vladu”, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

U KBC Dragiša Mišović broj umrlih je “smanjen” za 55 (39 zvanično saopšteno, 94 u informacionom sistemu), KBC Zemun zvanično ima 32 umrla pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 mrtvih.

U ostalim bolnicama razlike su nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (zvanično saopšteno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je zvanično rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam), itd. Za 29 pacijenta nije navedeno u kojoj su bolnici izdahnuli.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja meseca.

Upravo je poslednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla SMS poruka u kojoj je stajalo da je situacija dramatična i da se “približavamo scenariju iz Italije i Španije”.

Prvi smrtni slučaj u bazi registrovan je 19. marta. Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila kada je u proseku umiralo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacionog sistema.

Izveštaj o licima koja su preminula

12. aprila preminule su 23 osoba, dok je zvanično saopšteno šest. Dan kasnije krizni štab je saopštio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petoro priminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više.

BIRN je u više navrata pokušao da kontaktira nadležne iz ministarstva zdravlja, članove kriznog štaba, direktore bolnica i Instituta Batut kako bismo saznali šta je uzrok velike razlike između zvanično saopštenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu Covid19, kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti. Niko od njih nije odgovorio na pozive.

Na pozive BIRN-a nisu se javljali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef njegovog kabineta Nikola Pandrc i viša savetnica pri kabinetu predsednice Vlade Srbije Svetlana Jovanović. Za BIRN je odbio da priča direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Niš Miodrag Vrbić. Pozivima novinara BIRN-a nisu se odazvali dr Vladimir Đukić, direktor KBC Dragiša Mišović, član kriznog štaba dr Predrag Kon, direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović i epidemiolog iz Niša Branislav Tiodorović.

Podaci iz informacionog sistema u koje je BIRN imao uvid sadrže redni broj pacijenta, datum rođenja pacijenta kao i kolone koje se odnose na rezultate testa svakog od njih, datum poslednjeg pozitivnog testa, datum smrti i naziv bolnice, odnosno kliničkog centra u kome je pacijent preminuo. Novinari nisu imali pristup ličnim podacima ovih pacijenata.

U poslednjoj koloni pod nazivom „Potvrdilo Min zdravlja” na pedeset mesta uz podatke o pacijentima stoji oznaka „Da”. BIRN je nekoliko puta zvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ali se on nije javljao niti je odgovorio na našu sms poruku u kojoj smo zahtevali da nam objasni šta je značenje ove kolone u pomenutoj tabeli.

BIRN je uradio detaljnu analizu podataka iz informacionog sistema, selektujući lica koja su preminula i čiji je rezultat testa označen kao pozitivan.

Među podacima se nalazi ukupno 1081 preminula osoba čiji se rezultati testa vode u jednom od sledećih statusa: pozitivan na koronu (632), negativan (355), nepoznat (83), uzorak nije pronađen (8), neodređen (2), dok je u jednom slučaju kolona bila prazna.

Odugovlačenje Batuta

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji 15. marta, pa do njegovog ukidanja 6. maja, građani Srbije imali su priliku da na redovnim konferencijama za štampu članova kriznog štaba saznaju najnovije informacije o epidemiji virusa korona.

Nakon što su konferencije ukinute uz objašnjenje da „je smanjen interes javnosti”, građani i mediji su pozvani da najnovije informacije prate preko sajta Covid19 na kome se objavljuju podaci iz informacionog sistema koji je uspostavljen Zaključkom Vlade radi lakšeg izveštavanja o novoj bolesti.

Zbog sumnje javnosti da su brojevi višestruko veći od zvanično objavljenih, kao i nemogućnosti lokalnih medija da saznaju stanje u svojim mestima, BIRN je 8. maja 2020. godine uputio Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Institutu Batut.

Važna obaveštenja na oglasnoj tabli ispred Batut-a

U zahtevu BIRN je tražio da im se na osnovu podataka iz informacionog sistema Covid19, kojim ovaj institut upravlja, dostave podaci o ukupnom broju preminulih od virusa korona, u kojoj bolnici su umrli, kog su pola bili i koliko su imali godina.

Institut Batut tražio je maksimalni zakonski rok od 40 dana kako bi nam dostavio tražene podatke, o čemu je BIRN prethodno pisao. Odgovor Batuta stigao je pet nedelja nakon što su poslali zahtev, poslednjeg dana predviđenog roka, 16. juna, na kraju radnog vremena.

Batut je dostavio podatke zaključno sa 1. junom i oni su bili istovetni informacijama koje su se nalazile na sajtu Covid19 i svakodnevno se ažurirale.

U odgovoru koji je potpisala v.d. direktorka Batuta Verica Jovanović stajalo je da su od početka epidemija do prvog dana juna u Srbiji od virusa umrla 244 pacijenta.

BIRN je prošle nedelje od direktorke Batuta pokušao da sazna zbog čega im je bio potreban rok od 40 dana da bi prepisali podatak koji je već bio na sajtu, kao i zbog čega dolazi do ogromne razlike u brojevima.
V.d direktorka Batuta Verica Jovanović javila se u četvrtak ujutru 18. juna na poziv novinarke BIRN-a, ali je odbila da odgovori na njena pitanja. Kasnije tog dana, novinarka BIRN je bez najave otišla u Institut gde je uspela da na kratko sretne direktorku Instituta. Ona je ponovo odbila da odgovori na pitanja BIRNA rekavši da će moći da je primi tek u ponedeljak 22. juna i to u prisustvu advokata.

Novinarka BIRN-a pojavila se u zakazano vreme u Batutu, ali je sekretarica direktorke novinarku obavestila da je direktorka previše zauzeta.

“Imajte razumevanja, ona sedi ovde od jutra do mraka!” rekla je sekretarica direktorke.

 

PROČITAJTE I:

Korona virus u Srbiji – nejasnoće prilikom objavljivanja podataka na sajtu

SZO: kriza mentalnog zdravlja zbog korona virusa

 Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .