Kultura Kulturna baština

Prizren: počinje obnova crkve Svetog Pantelejmona

MediaSfera

 

Foto: FB/@SvetiPantelejmonprizrenski

 

Dragulj srpske baštine u Prizrenu crkva Svetog Pantelejmona, zadužbina cara Dušana, gotovo je izvesno biće obnovljen.
Kako prenosi Radio Kontakt Plus, projekat Pokrajinskog zavoda Kosova i Metohije za zaštitu spomenika kulture odobrili su nadležni u Beogradu i Prištini.

Ovaj dokument čeka još overu Specijalnog veća Grada Prizrena. Otuda stižu dobre vesti, pa bi radovi na obnovi mogli da počnu već do kraja meseca. Kontakt Plus navodi da su u to uvereni i članovi organizacionog odbora, ali i inicijatori ove plemenite misije, Društvo Svetog arhanđela, koji su svojevremeno pokrenuli i uspeli gotovo iz pepela da pridignu i ožive ovaj manastir na mestu nekadašnje Svete carske lavre.

Crkva svetog Pantelejmona

„Crkva Svetog Pantelejmona iz 14. veka drevni je i isceliteljski hram oko koga su saborovali i pomoć, vekovima tražili ne samo Srbi, nego i pripadnici drugih naroda. Utoliko je izvesnije da će gradsko veće Prizrena potpisati rešenje o radovima“, kaže za Novosti predsednik Organizacionog odbora dr Nebojša Gadžić u kome je okupljeno desetak znalaca, posvećenika i zaljubljenih u Prizren.

U Povelji Svetog Petra Koriškog iz 19. maja 1343. godine ostalo je zabeleženo da je „u jesen car Dušan u Prizrenu zavetovao narod da podigne crkvu Svetom Pantelejmonu“. Kada je podignut hram, oko njega je počelo da se „roji“ naselje Pantelija.

Istraživač drevnih lokaliteta na području Kosova i Metohije Nebojša Godžić smatra da je na mestu pre podizanja drevnog hrama Pantelejmonu, čak krunisan i car Konstantin Bodin iz dinastije Vojisavljevića (1081-1099). Država cara Bodina obuhvatala je gotovo sve srpske zemlje, uključujući Duklju, Travuniju, Zahumlje, Rašku i Bosnu i Hercegovinu.

Crkva Svetog Pantelejmona je u najužem gradskom jezgru, uz gradsku česmu, stešnjena između novih građevina, a na oku novih graditelja.

Crkvu Svetog Pantelejmona iz 14. veka do temelja su srušili Turci zatirući tragove srpskog bitisanja i drevnog episkopskog srpskog središta. Ipak, obnovljena je 1937. godine. Obnovu je započeo kralj Aleksandar Karađorđević, ali nije dočekao da je vidi obnovljenu.

Patrijarh Varnava je sa sveštenstvom i monaštvom SPC činodejstvovao na osvećenju hrama.

Decenijama potom, metohijski Srbi su čuvali i negovali ovaj hram.

Tokom Drugog svetskog rata nisu ga skrnavili okupatori. Ali, u proleće 2004. godine, u pogromu Srba, kada je stradalo na desetine pravoslavnih hramova, ekstremni Albanci pokušali su da dokrajče ovu crkvu. Spalili su unutrašnjost svetinje. Ali su zidovi, na čvrstim temeljima, odoleli, piše Kosovo.online

mediasfera-crkva-svetog-pantelejmona-prizren-1.jpg

Poziv vernicima da pomognu obnovu svetinje

Odbor za obnovu Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu pozvao je sve vernike i ljude dobre volje širom Srbije da pomognu obnovu ove ugrožene bogomolje.

U pozivu se navodi da je Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski, Gospodin Teodosije, blagoslovio obnovu Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu.

„Ova srednjovekovna svetinja nalazi se u brdovitom gradskom jezgru starog Prizrena, koji po njoj nosi naziv Pantelija. Posvećena je Svetom velikomučeniku Pantelejmonu, iscelitelju i zaštitniku bolesnih. Tokom svoje istorije više puta je devastirana u osmansko vreme a u 21. veku bila je meta albanskih vandala u Martovskom pogromu 2004. godine, naočigled jedinica KFOR-a“, navodi se u obraćanju Odbora javnosti.

Kako se navodi, crkva je dugo bila zapuštena, ali su se Prizrenci na dan slave Svetog Pantelejmona (27. jula po starom, 9. avgusta po novom kalendaru) okupljali na mestu gde se ona nalazila, a od njene obnove 1937. godine uoči hramovne slave provodili bi celu noć pored crkve, kao na saboru.

mediasfera-crkva-svetog-pantelejmona-prizren-5.jpg

Svako spram svojih mogućnosti

„Zbog divlje gradnje u okruženju i nebrige Ministarstva kulture samoproglašene države Kosovo, crkva je sada u veoma teškom stanju. Pritešnjena je dograđenim i novoizgrađenim višespratnim kućama, izuzev sa ulične strane. Zapuštena je, prekrivena korovom, ozbiljno oštećena, a krov se urušio u unutrašnjost crkve. Neophodna je, dakle, hitna sanacija pre nego što nastanunepopravljive posledice. Stoga smo se okupili oko zajedničkog i plemenitog cilja, kao što su i naši preci činili. Društvo prijatelja Manastira Svetog Arhangela kod Prizrena iniciralo je obnovu, uz podršku crkvene opštine Prizren, a Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Kosova i Metohije uradio je Projekat obnove“, ističe se u saopštenju Odbora.

OБНОВИМО УГРОЖЕНУ ЦРКВУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У ПРИЗРЕНУ! Поштовани,Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски,…

Geplaatst door Обновимо цркву Светог Пантелејмона у Призрену op Woensdag 3 juni 2020

Dodaje se da je taj odbor formiran sa željom da okupi dobronamerne ljude koji svojim novčanim prilogom mogu da pomognu obnovu (visina donacije nije određena, svako spram svojih mogućnosti). Važno je da akcija, napominje se, bude masovna kako bi Prizrenci i njihovi prijatelji svojim darom mogli sebe da ugrade u obnovu svetinje.

„Molimo Vas da učestvujete u akciji hitnog spasavanja ovog značajne svetinje. Dogodine može biti kasno jer preti opasnost da se crkva potpuno uruši i da tako nestane još jedan svedok vekovnog života Srba u Panteliji“, upozorava Odbor i pritom navodi citat koji je arhimandrit Sava Dečanac napisao još 1888. godine, i koji glasi: „Budimo za narodnu stvar budni i oprezni, postojani i stalni na svojoj straži; jer može lako biti da danas izgubljena godina bude izgubljeno jedno celo stoleće. Budimo kao svesni Srbi, verni svom velikom zadatku. Ne dirajmo tuđe, a tražimo i branimo svoje”.

Vašu donaciju možete uplatiti na sledeći dinarski račun:

205-171950-84 (Komercijalna banka)
sa pozivom na broj: 09-08-2020
Šifra plaćanja: 187
Primalac: Srpska pravoslavna crkvena opština Prizren
Svrha: Prilog za obnovu crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Za donacije iz inostranstva, čekamo od Banke instrukcije o plaćanju, pa ćemo objaviti uputstva kada ih dobijemo.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .