Film / TV

„Prohujalo sa vihorom“ skinuto sa HBO Max zbog rasizma

prohujalo-sa-vihorom-skarlet3.jpg

MediaSfera

 

 

Američka striming platforma HBO Max  izbacila je privremeno iz svoje ponude film “Prohujalo sa vihorom” Viktora Fleminga iz 1939. godine i najavila da će film vratiti uz diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu i prikazima ropstva.
Film je iz biblioteke ovog servisa skinut usled masovnih protesta koji su se raširili po celoj Americi, a nakon ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca, tokom policijskog hapšenja.

Portparol kompanije HBO Maks, koji je poput CNN-a u vlasništvu Vorner medija, rekao je da je „Prohujalo s vihorom“ proizvod svog vremena i prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, bile uobičajene u američkom društvu.

”Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov bez pojašnjenja konteksta u kome je nastao i stava o odricanju od takvih prikaza, izjavio je portparol “HBO Max” za “Verajeti”.

Dodao je da će se, kada se film vrati u HBO Maks, vratiti „diskusijom o njegovom istorijskom kontekstu kao i o jasnom otklonu od samih prikaza u filmu. Navodi i da će biti predstavljen „kako je prvobitno stvoren“, jer bi u suprotnom moglo da se tvrdi da „ove predrasude nikada nisu postojale“.

“Ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju”, dodao je portparol “HBO Max”-a.

Do povlačenja filma došlo je nakon što je scenarista filma “12 godina ropstva” Džon Ridli u članku za “Los Anđeles Tajms” pozvao “HBO Max” da ukloni “Prohujalo sa vihorom”, jer taj film, kako je naveo, romantizuje horor ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Priča filma “Prohujalo sa vihorom” odvija se na plantažama u blizini Atlante pre, tokom i nakon građanskog rata u Americi. Glavne uloge igraju Vivijen Li, Klark Gejblom, Olivijom de Hevilend i Heti Mekdanijel.

Kritike zbog prikaza ropstva i crnaca

„Prohujalo sa vihorom“ je osvojio 8 Oskara, i bio komercijalni hit u SAD i širom sveta. Osim što je jedan od najčuvenijih i najvoljenijih filmova, kad se prevede u današnje parametre, „Prohujalo s vihorom“ je i film sa najvećom zaradom u istoriji – oko 3,2 milijarde dolara.

Uprkos tome što nosi epitet jednog od najznačajnijih filmova u istoriji kinematografije, prate ga kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

Remek-delo svetske kinematografije nastalo je na osnovu bestseler romana Margaret Mičel. Premijerno prikazan 1939. godine, a u ovom filmu ni na čemu se nije štedelo: honorari su bili enormni, produkcija spektakularna, snimanje više puta prekidano i nastavljano, promenjena tri reditelja, a sve to „začinjeno“ spektakularnom premijerom.

Iako je bila prva Afroamerikanka koja je dobila Oskar za ulogu dadilje Mami, Heti Mekdanijel nije osetila euforiju oko ovog filma. Nije joj bilo dozvoljeno da prisustvuje veličanstvenoj premijeri, a na ceremoniji dodele u Los Anđelesu bila je skrajnuta i ponižena. Moćne filmadžije nisu joj dozvolile da sedi pored kolega iz filma, već su je smestile za mali sto u zadnjem delu dvorane, a bilo joj je zabranjeno da prisustvuje i zabavi posle dodele Oskara.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .