Dijaspora

Popis u SAD: Nije kasno da se izjasnite kao Srbi

Srpsko kolo u dvorištu crkve svete Petke u Nešvilu.jpg
Srpsko kolo u dvorištu crkve svete Petke u Nešvilu

MediaSfera

 

 

Popis stanovništva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je još uvek u toku i trajaće do 31. oktobra. Veoma je važno da se što veći broj naših sunarodnika izjasni da su poreklom Srbi.

Takvu poruku nam upućuje Pol Pajo Jerosimić iz Srpske koalicije u SAD, koji živi u Nešvilu, glavnom gradu savezne države Tenesi, ali i mnogi drugi aktivisti srpskog naroda koji se u SAD bore za što bolji položaj našeg naroda u toj zemlji.
Inače, popis se u toj prekomorskoj zemlјi održava na svakih 10 godina još od 1790. godine, i na prethodnom, održanom 2010. godine, da su Srbi izjasnilo se tek 178.000 lјudi, što, uzevši u obzir realne pretpostavke da nas u SAD ima oko milion, predstavlјa veoma mali broj. Zanimlјiv je podatak da se na tom popisu 343.000 lјudi izjasnilo da su jugoslovenskog porekla, za koje se može s razlogom pretpostaviti da su Srbi, jer se izvan toga 434 hilјade lјudi izjasnilo da su hrvatskog porekla i 178 hilјada slovenačkog. Ovakvi katastrofalni rezultati po srpski narod najverovatnije su odraz naše neorganizovanosti i nerazumevanja važnosti popisa i njegovih rezultata ali i tadašnjeg straha da se izjasne kao Srbi. Ta situacija se sada, posle 10 godina, uvereni smo, drastično promenila na bolјe.

mediasfera-pol-pajo-jerosimic.jpg
Pol Pajo Jerosimić

Zašto je važno izjašnjavanje

„Na osnovu popisa raspodelјuju se savezni i lokalni budžet, otvaraju se nova odelјenja u lokalnim školama, nove predškolske ustanove, grade putevi i infrastruktura“ dodaje Jerosimić. „Takođe, činjenica je da, bez obzira na položaj, svaki političar i politički kandidat, kongresmen, senator, pa čak i lokalni političar, predstavlјa i brine se za svoje birače, i važno je da oni znaju da imaju veliki broj birača i srpskog porekla u njihovom kraju“.

I matične srpske države, Srbija i Republika Srpska, bi imale koristi od većeg broj stanovnika SAD koji se izjašnjavaju da su srpskog porekla jer bi time ojačala njihova pregovaračka pozicija u odnosu na neke bitne stvari po srpski narod a na koje može da utiče američka administracija.

Upitnik-na-Popisu-2020
Upitnik na popisu 2020.

Očuvanje srpskog identiteta

Realnim prikazivanjem brojnosti srpske populacije u SAD značajno bi se povećale mogućnosti da se u toj zemlјi očuvaju srpski identitet, kultura, običaji i pravoslavna vera. Kulturne ustanove i udruženja Srba, kao i parohije Srpske pravoslavne crkve u SAD bile bi na taj način u mogućnosti da dobiju značajnija sredstva iz državnih fondova.

„U praktičnom smislu, veoma je bitno da se u popisnom formularu navedu svi članovi domaćinstva, bez obzira na starost (dete ili odrasla osoba) i boravišni status (legalan ili nerešen) u Americi. Zakonom je zaštićena privatnost svih učesnika popisa“ naglašava Jerosimić. „U polјu u kome se navodi rasa (eng. Race), potrebno je za svakog člana domaćinsva upisati White a odmah ispod toga i Serbian. Za prvog člana porodice to se obavlјa u pitanju pod brojem devet, a za svakog sledećeg člana popunjava se dodatna stranica i Serbian je potrebno upisati u odgovoru na pitanje broj sedam”.

Do sada se oko 60 odsto stanovnika SAD odazvalo na popis i nije kasno da se do završetka popisa tj. do 31. oktobra, što više naših sunarodnika izjasni da su srpskog porekla.

„Popis se može obaviti putem Interneta, telefonim ili poštom“ pojašnjava Jerosimić „a za pomoć ili da glasate telefonom možete pozvati broj 844-330-2020 (na pozive se odgovara na engleskom, ruskom, francuskom, španskom i još devet drugih svetskih jezika).

Sve dodatne informacije možete naći i na Internet adresi https://2020census.gov/en.html
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .