Lepota & Moda

Modni vremeplov: Perje – izraz elegancije ili svedok vremena

MediaSfera

 

 

 

 

 

Ono u čemu se slažu mnogi poznati modni kreatori jeste činjenica da su se razlike u trendovima koji su se vremenom smenjivali najviše isticale u detaljima. Mag italijanske visoke mode i šika, čuveni Valentino tvrdi da su u istoriji mode upravo modni detalji bili ti koji su ponekad menjali čitav izgled neke kreacije, a u zavisnosti od toga koliko su bili upadljivi, neobični ili glamurozni, dolazili su u “prvi plan”, postojali su suština same kreacije ili čitavog modnog trenda.
Jedan od najupečatljivijih modnih detalja, koji je kroz istoriju imao mnoge uloge i mnoga značenja, a bio je ukras na ratničkim maskama drevnih plemena, na oklopima hrabrih vojnika, ali i na šeširima bogatih plemića i kraljeva, svakako je bilo perje. O tome koliko je perje bilo popularno na ženskim šeširima govori i podatak da je svojevremeno najunosniji posao za lovokradice i švercere bila ilegalna trgovina perjem egzotičnih ptica.

mediasfera-modni-vremeplov-pejre-sesir-odri-hepbern-moja-draga-ledi-jpg

Čudesni modni detalj

Ekstravagancija, teatralan izgled, ekscentričnost, glamur, romantika, provokacija – sve se to krije iza ovog čudesnog modnog detalja koji se menja i prilagođava svakom trendu i svakom vremenu.

mediasfera-perje-sesir-kraljica-elizabeta.jpeg

Do potpunog izražaja perje je došlo tridesetih godina prošlog veka, sa takozvanim čarlston stilom, kada je svojom pojavom na modnoj pisti uticalo ne samo na stil oblačenja već je izgradilo i jedan specifičan muzički, kulturni i modni pravac koji se pretvorio u životni stil tog vremena. Perje je davalo onu posebnu notu, poseban izgled svemu što je ljude tada okruživalao, a taj poseban izgled bio je glamur.

mediasfera-modni-vremeplov-pejre-fascinator-2-jpg

Pored štrasa i perlica, perje je bio osnovni ukras na kratkim “čarlston” haljinama sa spuštenim strukom. Sve žene su imale kratke frizure sa razdeljkom sa strane, a ukrašavale su ih raskošne dijademe sa ukrasnim perjem u sredini. Osim torbica od perli, perje je bilo i ukras u ruci kojim su dame mahale u taktu svoje omiljene “čarlston” muzike dok su igrale.

mediasfera-modni-vremeplov-pejre-venecija-maske-jpg

Paunovo pero za sreću

S vremena na vreme glamur se iznova vraćao na modne piste, a sa njim i perje. Postalo je nezamenljiv modni detalj na kolekcijama visoke mode i inspiracija kreatorima koji u posednje vreme smatraju da nijedna haljina nije dovoljno ženstvena i dovoljno seksi ako na sebi nema perje. Utkano u čipkane i razne druge materijala, ukrašava šešire, ali se može staviti i u kosu, njime se mogu prekriti večernje tašne i elegantne satenske cipele.

mediasfera-modni-vremeplov-pejre-sesir-2jpg

Kreatori priznaju da je perje poslednji akcenat pri stvaranju jednog savršeno glamuroznog izgleda kojim bi svaka žena poželela da zasija u nekoj romantičnoj prilici. Uz duge čipkane haljine i {tras nosi se nojevo i paunovo perje, perje fazana i mnogih drugih egzotičnih ptica. Perje se farba u različite boje, a najviše je u beloj, crvenoj, roze, lila i teget boji.

mediasfera-modni-vremeplov-pejre-fascinator-filip-trejsi-jpg

I u našoj etnološkoj tradiciji postoji običaj da se paunovo pero zadene za venčanu sliku ili za ogledalo. Još početkom prošlog veka neveste su na kapi koja se zvala smiljevac nosile paunovo pero. Ono je stavljano i u bračnu postelju kao simbol plodnosti mladog para. U našem narodu verovalo se da paunovo pero štiti od zlih misli i zlih ljudi.

mediasfera-modni-vremeplov-pejre-fascinator-1-jpg

Danas je malo prilaika u kojima mlade devojke koje cene glamur i ekstravaganciju, ali i originalnost mogu da ponesu šešir, traku za kosu, fascinator ili neki sličan modni detalj ukrašen mrežicom, perjem, mašnama od tila, cvećem, perlicama.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .