Vruće teme

Obradović: Saopštenje nepoznatih autora sa RTS sramno, baš kao i njihova uređivačka politika

MediaSfera

 

 

 

„Pristojnost mi nalaže da ne komentarišem ovaj bezobrazluk. Kompletno saopštenje nepoznatih autora sa RTS je sramno, nečasno, licemerno i neprofesionalno, kao i kompletna njihova uređivačka politika informativnog programa“, prokomentarisao je za Udruženje novinara Srbije (UNS) lider Dveri i poslanik Boško Obradović sinoćni odgovor RTS-a.
Na pitanje UNS-a da li bi tužilaštvo trebalo da reaguje u slučaju nasilnog upada u RTS marta prošle godine Obradović je odgovorio da bi trebalo, ukoliko ima bilo kakvog osnova.

Naveo je da od policije i tužilaštva nikada nije bežao, da se ne poziva na poslanički imunitet i da, ukoliko je za nešto kriv, treba da odgovara. „Tužilaštvo i sudstvo moraju biti neselektivni i ne mogu goniti opoziciju, dok ćute o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti“, kaže Obradović, koji štrajkuje glađu ispred Skupštine Srbije.

„Svi građani koji su to veče, zajedno sa mnom, tražili od RTS da radi svoj posao su zapravo branitelјi Ustava i zakona od rukovodstva RTS koje ih konstantno krši. Na lјude koji su odlučili da to više ne trpe Vučić je poslao pendreke kako bi bez prekida nastavio neviđenu medijsku cenzuru“, kaže Obradović.

Navodi da je upad u RTS rezultat podele društva kojom rukovodi Aleksandar Vučić, a da bi se „ova zemlјa oslobodila tog otrova“, jedan od uslova je i da se oslobodi RTS i da se vrati građanima Srbije.

Na pitanje UNS-a da li bi ponovo upao u RTS, s obzirom na to da je tokom štrajka glađu rekao da će doći do zaokreta u politici njegove stranke koja vodi ka ujedinjenju, a ne podeli društva Obradović je negirao da je upao u RTS, jer je Javni servis vlasništvo građana Srbije, koji nisu dužni da plaćaju da ih neko laže.

Navodi da ga odgovor RTS-a, u kojem stoji da su redovno izveštavali o njegovom protestu glađu ispred Skupštine Srbije u informativnim emisijama i da se prostor na RTS-u „ne može se osvajati testerama ili protestima“, „više podseća na pisma Želјka Mitrovića sa televizije Pink i saopštenja Infoslužbe SNS“.

„Na uređivačku politiku Javnog medijskog servisa mogu da utiču samo medijski zakoni i novinarski kodeks. Međutim, jedina uređivačka politika Javnog medijskog servisa je propaganda u cilјu održanja Aleksandra Vučića na vlasti. Za oslobađanje RTS-a bi trebalo da se borimo zajedno. Ja sam svoj način borbe izabrao“, kaže Obradović.

Istakao je da je „narodni poslanik i predsednik parlamentarne političke organizacije izabran od strane građana na izborima“.

„Ako za mene nema prostora u samo jednoj večernjoj emisiji na RTS da objasnim razloge za štrajk glađu – čemu da se nadaju građani koji imaju ozbilјne probleme sa ovom vlašću i korumpiranim sistemom?“, kaže Obradović.

Na pitanje UNS-a da li smatra da je njegov zahtev RTS, u kojem se traži večernja emisija na javnom servisu u trajanju od 60 minuta, pritisak na nezavisnost uređivačke politike RTS-a, Obradović kaže da „nezavisna uređivačka politika“ i RTS „nikako ne mogu da stoje u istoj rečenici“.

Obradović i Kostić odgovorili RTS-u u otvorenom pismu

Predsednik i potpredsednik Dveri, Boško Obradović i Ivan Kostić, koji štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije, uputili su otvoreno pismo i odgovor Radio televiziji Srbije (RTS) koja je odbila njihov zahtev za gostovanjem na toj televiziji u trajanju od 60 minuta.

Pismo Obradovića i Kostića prenosimo u celosti:

„Pristojnost nalaže da svako obraćanje počne oslovljavanjem, no kako se niko nije potpisao ispod saopštenja koje se pripisuje celoj Radio televiziji Srbije, bićemo slobodni da odaberemo kome ćemo odgovoriti.

Dragane Bujoševiću i Nenade Lj. Stefanoviću,

Kao narodni poslanici tražili smo 60 minuta na Radio televiziji Srbije koja je vlasništvo građana naše zemlje. Tražili smo samo 60 minuta, da građani mogu da čuju istinu, da objasnimo razloge našeg štrajka glađu, da građani dobiju šansu da čuju šta se zaista dešava u državi, jer vas građani za to plaćaju.

Vi ste ovaj zahtev odbili, pozivajući se na vašu nezavisnost i nepristrasno informisanje. Naveli ste da ne odustajemo od namere da budemo nezakoniti glavni urednik Informativnog programa.

Jedini nezakoniti urednik Informativnog programa RTS je Aleksandar Vučić, i ne samo informativnog programa Javnog medijskog servisa već urednik cele Srbije. Kuću koja bi trebalo da bude javni servis svih građana pretvorili ste u megafon vašeg urednika Vučića, udavili ste je u laži, cenzuri, strahu zaposlenih. Permanentne neistine koje predstavljate kao vesti, svakodnevno dovođenje naroda u zabludu, prećutkivanje istine, širenje propagande je nešto što će zauvek obeležiti vas dvojicu, koji ste profesiju za koju vas narod plaća srozali do samog dna.

Mi nećemo odustati od namere da Srbija bude normalna zemlja. Nećemo odustati od čvrste namere da se ova zemlja oslobodi od ove pogubne i kriminalizovane vlasti.

Pravo na istinu nije stvar ni jedne stranke, niti bilo koje političke opcije, pravo na istinu je osnovno ljudsko pravo, koje ste upravo vas dvojica, za račun i lični interes vašeg urednika Aleksandra Vučića uskratili građanima Srbije.

Svaki urednik Informativnog programa, dok kroji stvarnost po meri vašeg urednika Aleksandra Vučića, laže sopstvene roditelje, koji takođe plaćaju pretplatu. Svaki spiker koji čita to što vi nazivate vestima, laže i sebe i sve građane Srbije.

Jednom je narod oslobađao Radio televiziju Srbije i svi znamo kako je to izgledalo, kako se završilo i kako je moglo da se završi.

Svako onaj ko misli da se tako nešto ne može ponoviti, greši.

I svako ko ne čini ništa da to spreči, ne misli dobro ovoj napaćenoj zemlji.

Nas ste, kao narodne poslanike, odbili za samo jednu emisiju od 60 minuta. Drugo nismo ni očekivali posle svega što smo videli sa vaše strane u poslednjih osam godina. Mnogo veći problem je što cenzurišete žrtve vladajućeg režima i ne dozvoljavate da se čuje istina o njima. Aleksandar Obradović, Marija Lukić, Milan Jovanović, 9 profesorki iz Ćuprije i mnogi drugi čekaju na svojih 60 minuta, kao što se čeka istina o ubistvu Olivera Ivanovića i Stanike Gligorijević.

Obrazložite javnosti zašto je Radio televizija Srbije zatvorena i za ove istine, kao i za sve one koji drugačije misle od onoga koji nezakonito uređuje vaš informativni program“.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .