Medijske inicijative

Tatalović: Sada smo najviše pali, za to odgovorna vlast

zaklina-tatalovic-jpg

MediaSfera

 

 

Novinarka N1 Žaklina Tatalović rekla je, u intervjuu za portal nova.rs, da se naslovne strane tabloida ne objavljuju bez konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Na pitanje ko je najviše odgovoran za pad medijskih sloboda, Tatalovićeva kaže da svaka vlast u Srbiji snosi odgovornost. „Jedni političari su udarili temelje padu, a drugi su na tome sagradili dvorce. Sada smo najviše pali, tako da je najviše odgovorna vladajuća koalicija“.

„Naslovne strane tabloida se ne objavljuju bez konsultacija sa predsednikom. Nisam videla sve članove tog tima, niti ih poznajem, ali znam da Suzana (Vasiljević, savetnica predsednika Republike)  stalno pokazuje „šefu“ šta predlaže „Vučko“, a onda „šef“  to odobrava. Svi napadi na mene potiču sa Andrićevog venca i to je svima jasno“, kaže Žaklina Tatalović, koja je nedavno bila meta i seksističkih napada urednika Informera Dragana J. Vučićevića na njegovom Tviter nalogu.

Na pitanje nova.rs šta je bio razlog za nedavne napade tabloida, Tatalović kaže – to što je prva na konferencijama kriznog štaba postavljala konkretna pitanja, kao što su da li ima obolelih medicinskih radnika u bolnici Narodni front, kako će nastaviti da funkcioniše bolnica u Ćupriji, kako su konkretno pomogli domovima za stare, da li je tačno da na Torlaku ima obolelih, kako je korona ušla u zatvor, zašto se na Sajmu rezultati daju na papirićima…

„Cilj mojih pitanja je bio da pomognem i lekarima, pacijentima i ostalim građanima, ali sam u tabloidima predstavljena kao neprijatelj“, navela je, podvlačeći da je neprestano komunicirala sa doktorima, ali i građanima koji su joj prenosili svoja iskustva i slali dokaze.

Na konferencijama za novinare sve češće se vidi da su i novinari podeljeni, a upitana šta o tome misli, Tatalović navodi da je „to uradio lično Aleksandar Vučić“ još za vreme velikih poplava: „Određeni novinari su dobijali informacije, a mi ostali nismo“.

Ocenjuje da su sada podele još dublje. „Jedni pokušavamo da se bavimo svojim poslom, a ostali su propagandisti koji naša pitanja poklapaju naručenim. Otišlo se i korak dalje, pa osim naručenih pitanja sada ti nazovi novinari imaju i naručene konstatacije da je neko fašista, lopov, kreten. Meni to ne smeta. Uporna sam i mogu i satima da postavljam isto pitanje, kao što sam to radila sa poslanikom SNS Vladimirom Orlićem. Do danas nije odgovorio ko je Milorad Pušica. Izbegavanje da meni i mojim kolegama daju odgovore gledaocima pokazuje gde su malverzacije, tajne i laži“, navodi reporterka N1.

Na pitanje kako bi ocenila medijsku situaciju u Srbiji, kaže da nema ocenu, tj. da je ona rezultat Vučićeve želje da uništi profesiju novinara i da tu želju, kako kaže, on ne skriva.

„Novinari koji umeju i imaju dovoljno hrabrosti da rade svoj posao, biće uvek tu da pokažu građanima gde su problemi, da pokušaju da nađu rešenje. Nijedan predsednik, premijer ili neko treći to neće sprečiti, ma koliko im se danas činilo da su svemogući. Meni to omogućava rad na televiziji N1, koja se kritički odnosi prema svim događajima u Srbiji“, naglašava.

Upitana ko je najviše odgovoran za pad medijskih sloboda i ima li šanse da se profesija oporavi, Tatalović kaže da svaka vlast u Srbiji snosi odgovornost. „Jedni političari su udarili temelje padu, a drugi su na tome sagradili dvorce. Sada smo najviše pali, tako da je najviše odgovorna vladajuća koalicija“, navodi.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .